Moučný mozek

Moučný mozek https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226515/mid_moucny-mozek-226515.jpg 4 56 15

Kniha renomovaného neurologa otevírá téma, kterým se už léta zabývají vědecké studie, ale veřejnost o něm překvapivě stále nic neví: sacharidy škodí našemu mozku. A zdaleka nejde jen o rafinovaný cukr nebo přemíru sladkostí, nýbrž i o „zdravé“ celozrnné pečivo. Perlmutter dokládá, že základním zdrojem energie pro naše tělo jsou tuky, a ne sacharidy. Změnou jídelníčku se dají odvrátit nemoci, jako je hyperaktivita, úzkost, bolesti hlavy, deprese, nebo dokonce Alzheimerova choroba, a v každém věku máme možnost popohnat růst svých mozkových buněk, ovlivnit genetické dědictví a chránit své mentální zdraví. V závěru kniha poskytuje čtenáři praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový způsob života a stravování.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Grain Brain , 2013


více info...

Přidat komentář

Dandy1
05.10.2022 4 z 5

Kniha je zajímavá. Není postavená na fóbii z lepku, ale poskytuje náměty k zamyšlení i z hlediska poruch pozornosti nebo migrény.

syslomil
08.07.2022

Jako matka malého autisty bych ráda reagovala na komentář tiwanaku. Jsem v kontaktu s českými matkami autistů žijícími v USA a v Itálii a v obou případech opravdu své děti vyléčily díky vyloučení lepku a kaseinu ze stravy a doplněním chybějících vitamínů (zejména B12). A já se s pomocí této knihy (kterou mi doporučila maminka z USA) chystám u svého syna na totéž. Rozhodně není od věci si přečíst knihu až do konce a dozvědět se něco nového, místo toho, aby se kniha právě v tomto místě odložila.


lucid
03.10.2021 5 z 5

Nenechte se odradit názory od někoho kdo knihu ani nepřečetl. Odkazy v knize samozřejmě jsou a jsou řádně odzdrojované. Kniha je sice místy už mírně zastaralá, nicméně za přečtení rozhodně stojí.

tiwanaku
03.10.2021 odpad!

Rozhodně nedoporučuji se těmito doporučeními řídit. Není vůbec jasné, z jakých výzkumů prezentovaná data vycházejí, naopak, je spousta dostupných studií, ve kterých byl dokázán opak. Přestal jsem číst, když začal vyprávět o vyléčených autistech (díky bezlepkové dietě).

Kačí81
21.08.2020 5 z 5

Doporučuji.

Petanee
29.10.2019

Tahle mě bavila... Opět pohled na sacharidy, cholesterol a další souvislosti, aneb co nám dnešní doba nabízí za "dobroty"... jedno mají knihy na toto téma společné a vše ukazuje jedním směrem... nežerte cukry, jinak se z toho zblázníte (a to doslova)....

hu_87
06.09.2018 4 z 5

Revoluční knížka. Pro mě byla problematika lepku poměrně španělskou vesnicí a bylo fajn si přečíst o tom, co je lepek schopen u citlivějších a predisponovaných jedinců způsobovat. Zároveň se dozvíte další pěkný a zajímavý věci o lidským mozku a možná začnete brát alespoň 1x denně rybí olej :) dodneška lituju, že pohnutkou ke koupení této knihy pro mě bylo to, že kniha byla za třetinu své běžné ceny. Má očekávání jistě předčila.
Některé pasáže se mohou laikovi, který nemá jako předmět svého zájmu biochemii/biologii, číst poměrně obtížně.
Pro mnohé lidi může být dodržování zásad, které doporučuje autor, dost obtížný. A taky že jo. Připravte se třeba na myšlenku, že člověk podle autora potřebuje pouze 5% sacharidů ze své stravy, což je pro novodobého člověka noční můrou. Pokud ale budete dodržovat aspoň něco, možná se zbavíte nekonečné únavy bez zdánlivé příčiny.

witko
09.05.2018 5 z 5

Hodně zajímavá kniha. Při čtení jsem si říkal, že bych mohl ten měsíc zkusit držet tu bezlepkovou stravu, schváně, co se mnou provede. Jenže na konci mi přišlo, že to bude pro mne asi dost těžké. Nenapadlo by mne, co vše bych musel z jídelníčku vyřadit.

Olous1
13.08.2017 4 z 5

Zajímavá a poučná kniha,stojí za přečtení.

Sarfias
29.04.2017 5 z 5

Co dodat? Podobných knih jsem četla již celkem dost a vychází téměř všechny ze stejné teorie, takže pro mne kniha nebyla nijak extra překvapivá.
Na druhou stránku se docela dobře četla a pokud by tato kniha měla někoho povzbudit, namotivovat, poučit anebo prostě přesvědčit o tom, že cukry a mouka tělu škodí, věřím, že splní svou funkci na jedničku.

vondraas
13.09.2016

kniha je napsána po americku.. je srozumitelná a čtivá. Je zaměřena na lepek, cukr.. jejich dopady na lidský mozek a zdraví vůbec, je zaměřena na důležité doplňky stravy.. Jsou tam srozumitelně popsány principy a mechanismy. Shrnu-li to, tak za nespočet nemocí včetně Alzheimerovy nemoci může podle autora lepek a cukr. Autor popisuje jak z dlouhodobých zdravotních problémů, které zdánlivě nesouvisí se stravou, svého pacienta vyléčil pomocí bezlepkové diety apod. Pokud jste všežravci, připravte se na konfrontaci s pocitem, že děláte něco špatně už od narození.. Nespoléhal bych ale jen na tuto knihu a čerpal bych z více zdrojů, ten americký styl psaní sice nejdřív odrazuje ale zároveň má silně přesvědčující efekt.

touchud
09.03.2016 odpad!

Existuje mnoho lepších knih o zdravé výživě, tato obsahuje tolik nesmyslů, až se stala bestsellerem v US :)

Jack Bauer
01.12.2015 4 z 5

a další miliardy jí dosud lepek a nemají žádné problémy ani moučný mozek. Jsem rád, že k nim také patřím. Všechny knihy o zdravé stravě jsou jen pro zisk autora, něco pravdy se v nich sice najde, ale musí se číst s nadhledem a ne všemu slepě věřit. Každý člověk je jiný, někomu škodí to co jiný si může dopřávat ve zdraví až do vysokého věku. Co bylo dosud zdravé je v jiné studii špatné a naopak. proto je lepší se na podobnou literaturu vykašlat a jíst to, na co má člověk zrovna chuť.

pkweb.eu
12.11.2015 4 z 5

Ač knihy o výživě nečtu, tuto jsem přečetl celou. Je to zajímavý pohled na novodobé stravování s vyváženým poměrem odborných faktů a laidských vysvětlení. Jen kdyby měl člověk sílu uvedená doporučuní držet..

Rooz
05.01.2015 4 z 5

Toto není jen kniha o zdravé stravě, ani zdaleka to tak neberte. Toto je volání o pomoc lidstvu, a to doslova. Fundovaný americký neurolog zde shrnuje poznatky nejnovějšího bádání na poli výživy. Vyslovuje revoluční závěry a bourá stará dogmata. Nehodlám tu rozebírat, nakolik autor dokázal správně nastínit a pochytit realitu dnešního světa, ale za sebe si troufám tvrdit, že je více než přesvědčivý a ten, kdo se zajímá o zdravou stravu a vlastní zdraví obecně (což by měl být každý, protože až tehdy, když zdraví ztratíme, si uvědomujeme, oč jsme přišli) by měl po této knize sáhnout v prvé řadě, ačkoliv já sám jsem ji objevil zcela náhodou, když jsem čekal na autobus.

Knihu sice nadmíru doporučuji, vyskytuje se tu ale problém. Kniha je psána pro Američany a náš stát je oproti možnostem USA trochu někde jinde, takže pokud byste dejme tomu přistoupili na to, co autor v této knize píše, berte také na vědomí to, že cesta ke zdraví podle tohoto receptu nebude vůbec lehká, neboť náš trh je na tento nový pohled na moderní vývoj člověka zcela nepřipraven.

Podobné knihy: Život bez pšenice