Moucha v kleci a jiné povídky

Moucha v kleci a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90881/moucha-v-kleci-a-jine-povidky-90881.jpg 2 5 1

Nevšední povídky mladého autora Radovana Menšíka zaujmou především originalitou a tím, že vybočují ze současné české prózy. Svět plný zdánlivě bizarních příhod, našich představ a jevů, opakujících se po tisíce let, obklopuje člověka, který svou fantazií dává svému bytí další dimenzi. Lásku, osud, nesmrtelnost, existenci Boha a další fenomény autor vnímá jako otázky, které nemají odpověď. Ne nadarmo je ovlivněný literárními vzory – Dostojevským a Kafkou.... celý text

Přidat komentář

TakySimona
03.08.2016 3 z 5

Po velké spokojenosti s oceněným románem Vedlejší pokoje jsem si v nevelkém časovém odstupu půjčila i autorovu povídkovou prvotinu. Považuju totiž povídku za královskou disciplínu, podobně jako kaligrafii v malířství.
Je mi to samotné líto, ale tuhle sbírku jsem nemohla po přečtení zhodnotit jinak, než jen jako nutné vypsání se z obdivu ke klasickým autorům a současně k hloubce svého (autorova) přemýšlení.
Všechno jsou to příběhy "z oněch časů", s archetypální v podstatě jedinou postavou a jsou tak přetížené urputností, doslovností a strnulou vážností, až to u zkušeného čtenáře vede k pousmání resp. pátrání, kde už to četl dříve.
Méně bývá někdy více a způsob, jaký autor zvolil pro svou druhou knihu, kdy neméně závažná témata nechává proznívat v kulisách současnosti, v chování, jednání a dialozích konkrétně vykreslených postav, se mi zdá být mnohem lepší cestou.

Jednou větou: Určitě mě tato sbírka neodradila od pozorného sledování budoucí práce autora, ale vracet se k ní rozhodně nebudu.

Autorovy další knížky

Radovan Menšík
česká, 1986
2015  67%Vedlejší pokoje
2019  85%Od nepaměti k zapomnění
2011  48%Moucha v kleci a jiné povídky

Kniha Moucha v kleci a jiné povídky je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst8x