Motýlek 2. díl

Motýlek 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77566/motylek-dil-77566.jpg 5 348 31

Francouz Henri Charriere strávil dvanáct let v trestanecké kolonii na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně. Dvacet let po svém úspěšném útěku sedl a napsal o svém životě knihu. O obvinění z vraždy, kterou nespáchal, o odsouzení k doživotí, o deportaci do tropického pekla, kde se ocitl roku 1931, o dvou letech strávených na samotce, o příteli roztrhaném žraloky při pokusu o útěk, o sedmi dalších nezdařených pokusech i o tom posledním, úspěšném, kterým se ve 40. letech dopravil do úkrytu ve Venezuele...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Papillon , 1969


více info...

Přidat komentář

konicekbily
03.04.2023 4 z 5

Za svůj "výkon" při přesunu do místa svého doživotního trestu (několika měsíční útěk a následné zadržení a předání zpět francouzským úřadům) vyfasoval Motýlek dvouletý pobyt v káznici a potom pobyt v zajatecké kolonii. Vše barvitě autor vylíčil a na závěr je popsán závěrečný útěk z výkonu trestu na svobodu. Podle mne pohádka pro dospělé.

Ristridin
14.03.2022 3 z 5

Stejné hodnocení jako u prvního dílu, ačkoliv tento druhý mi přišel slabší. Jsem překvapen, že mě to zas tolik nebavilo. Některé pasáže zde na mě působily ještě více nadsazené než u jedničky, což se mi pak potvrdilo zprávami, že toto všechno Motýlek pravděpodobně nezažil. Zkusil jsem pak i film, protože ten má také vysoká hodnocení a vyšlo mi z toho, že asi zkrátka nejsem cílová skupina :)


VítekP.
04.02.2022 5 z 5

I když jsem nečetl první díl motýlka a rovnou se vrhl na ten druhý, nebyl to pro mě vůbec žádný problém. Velmi poutavé a čtivé dílo, které seznámí čtenáře s životem vězně a vězeňským prostředím v první polovině 20. století.

Karoley
02.01.2022 5 z 5

Motýlek je moje zamilovaná kniha. Henri Charrière, přezdívaný Motýlek, je odsouzen za vraždu na doživotí a deportován do trestanecké kolonie na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně. Toto je jeho příběh. Příběh o neúspěšných pokusech o útěk, o tvrdém a nelítostném životě v káznici, o lidskosti a síle přátelství, o touze po svobodě a nezdolnosti lidského ducha. Příběh o naději. Kniha mě před lety vzala za srdce a dodnes nepustila.

Radous
16.11.2021 5 z 5

Pokud něco splňuje definici dobrodružné literatury, pak je to tento román. Přežít uvedené peripetie, to už chce nějakého člověka. Sepsáno velice sugestivním stylem, přišlo mi to něco na způsob syntézy deníku (což je svým způsobem pravdivý odhad, jak se čtenář dozví v dodatečné knize Banco). Jediné, nad čím jsem se několikrát pozastavil, byla popsaná benevolence dozorců k světu, který si vězni v trestaneckých koloniích vytvořili. A na druhou stranu – brutální systém káznic (porušení disciplíny v kolonii). Tak jako tak, čte se jedním dechem, nutné dávkovat!

prochajda
13.05.2020 4 z 5

Rozhodně lepší a napínavější než první díl. Motýlek byl hodně vytrvalý a toužil žít na svobodě, fandila jsem mu.
,,Nezabiješ, dobro budeš činiti těm, kdo trpí, i kdyby sis přitom sám musel odtrhnout sousto od úst. Pomáhej vždy lidem nešťastnějším, než jsi sám."

danny_21
08.03.2020 3 z 5

Knižní předloha mnou oblíbeného filmového MacQueenovského Pappilona je jen slabým odvarem toho, co se Schafferovi povedlo stvořit na plátně. Celý ten dvoudílný příběh, trpící přehnanou naivní romantikou, často protiřečícím a nevyrovnaným názorem na život, a idealizovaním sebe samotného, těžko můžu brát za autentický, spíš mi to přijde jako náhodné a hodně přibarvené posbírané zážitky jiných, které si Moty přisvojil. Zlomené patní kosti, inteligentní skot, berličky v podobě vždy ochotných a nezištných pomocníků a ochránců z řad spoluvězňů, bachařů a společenské smetánky ... velké zklamání - 50 %

Janule164
07.03.2020 4 z 5

Druhý díl je dynamičtější než první, proto o hvězdu víc. Silný příběh, místy až neuvěřitelný. Přesto myslím, že stačí číst jednou, znovu už ne.

Kopretina
13.12.2019 2 z 5

Pro mě kniha nebyla žádnou peckou. Hlavní hrdina je pro mě záporák a nefandila jsem mu. Šlo mu o to, aby byl uznávaný a obávaný, aby měl vždy nejvíc peněz a ze všeho vyvázl. Ani tolik dobrodružství snad nelze přežít. Zajímalo by mě, jak žil dál, jestli konečně začal pracovat nebo stále jen utíkal.

KnihovniceVěra
31.03.2019 4 z 5

Druhý díl se mi líbil více než první, Motýlek nejde zběsile od jednoho útěku k druhému, víc přemýšlí. Samozřejmě není to spisovatelské veledílo a stěží mohu uvěřit, že si získal skoro vždy mezi vězni i dozorci takovou vážnost a autoritu, jak píše. Ukazuje pro mě trochu přehnané sebevědomí krále podsvětí, ale na druhé straně docela dobře popisuje i pocity, s kterými se musí vypořádávat po tolika letech nesvobody, když začíná obyčejný život.

Nočnípták
01.11.2018 5 z 5

Že patří Motýlek mezi ty knihy od kterých se nedá odejít, to vím již dávno. Vždyť jej nečtu poprvé. Ale netušila jsem, že na mne bude působit stejně, jako při tom prvním čtení.
I tenhle druhý díl vás pohltí. Opět se setkáte s příšerným životem trestanců na Ďábelských ostrovech. Prožijete příběh muže, který se nenechal zlomit a dokázal vyhrát svůj sen - nový život.
Knihy všem moc doporučuji!

Poeta.kno
27.03.2018 5 z 5

Napínavý příběh od něhož se nejde odtrhnout. Kvalitou stejně dobrý jako první díl. Těžko uvěřit, že toho tolik mohl zažít jediný člověk.

regulax
03.03.2018 5 z 5

SUPER, příběh čtivý, napínavý, obdivuhodný, prostě takový má román být!

zbt81
09.01.2018 5 z 5

Napínavé čítanie bez jediného hluchého miesta. Druhá časť sa mi čítala ešte o niečo lepšie ako prvá. Príbeh je to drsný a fascinujúci zároveň. Zoznamuje nás s málo známym životom v uzavretom svete trestaneckých galejí. Určite nie vo všetkom som s Motýľom súhlasila a dávala mu za pravdu. Obdivuhodné však je, že ho dlhé roky pobytu v surovom prostredí nezlomili a nerezignoval na znovuzískanie slobody ani po mnohých márnych pokusoch o útek. Napriek pochmúrnej atmosfére je to príbeh veľmi motivujúci. Má v sebe jasný odkaz čitateľom nikdy sa nepoddávať svojmu osudu a nevzdávať sa svojich snov.

gersie
18.08.2017 5 z 5

Krásně napsané dílo. Doporučuji každému. Neuvěřitelný příběh silné vůle, odvahy a vytrvalosti.

Bruno636
15.12.2016 5 z 5

Výborná knižka,.neuveritelné ,čo život nenapíše,... s knižkou sa ťažko lúči,,..Henri sa kľudne mohol rozpísať i na tisíc strán,.. doporučujem,..

saphe
17.11.2016 4 z 5

Po dlouhé době jsem našla knihu, která by mě až tak zaujala. Je to úžasně napsané, až surově a hodně emotivně. Příběh motýlka nenechá "vydechnout". Je mi jen líto toho, že nemůžu posoudit jak se v té době žilo. Příběh mi totiž místy přišel až nereálný, a musela jsem si připomínat že je to autobiografie. Ale možná právě proto, to mělo na mě takový dopad. Také se mi místy nelíbilo chování "hrdiny"- protože přesně tím se motýlek na konci 2. knihy stal. Přišel mi zidealizovaný... Ale i přesto, se mi kniha velmi líbila a rozhodně ji všem doporučuji.

Ajrad1981
25.08.2016 5 z 5

Líbil se mi víc než první díl. Je to surovější, drsnější, napínavější, emotivnější.

bob9249
03.04.2015 4 z 5

Možná ne tak zdařilé jako první díl, ale pořád skvělá četba.

Kapis
14.10.2014 5 z 5

Velice silná kniha o tom, že život se nesmí nikdy vzdát!

Štítky knihy

zfilmováno paměti, memoáry útěk vězení, věznice

Autorovy další knížky

Henri Charrière
francouzská, 1906 - 1973
2005  91%Motýlek
1991  91%Motýlek 2. díl
1971  91%Motýlek 1. díl
2000  71%Banco

Kniha Motýlek 2. díl je v

Právě čtených3x
Přečtených550x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených42x
Knihotéce296x
Chystám se číst33x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x