Motýlek

Motýlek https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141615/bmid_motylek-141615.jpg 5 1227 178

Pawlisman
Pawlisman
24.02.2024 4 z 5

Pouze audiokniha. Moc poutavé vyprávěni, sic napříklas Shantaram svojí dějovostí a větším přesahem do filozofie a myšlenek je lepší, tak vskutku moc zajímavé.

mila2411
mila2411
17.02.2024 2 z 5

Další kultovní knížka, kterou jsem dosud nečetl. Bohužel, žádné nadšení se nedostavilo... po celou dobu mě hrdina nijak nepřesvědčil, že bych mu měl fandit. Popis úniků není kdovíjak akčně vypjatý a upřímně, když chystá a popisuje svůj pátý nebo kolikátý útěk už začíná lehce nudit. Posloucháno jako audiokniha s vynikajícím Norbertem Lichým, přesto více než ** dát nemůžu.


Smrť
Smrť
12.01.2024 2 z 5

Motýlka jsem četl poprvé před 15-20 lety a docela se mi líbil, ale když jsem se k němu nyní vrátil nestačil jsem se divit, jak moc jsem byl z knihy zklamaný.

Je více než pravděpodobné, že můj názor ovlivnili tři roky, kdy jsem pracoval jako dozorce ve věznici. Za tu dobu jsem vyslechl hned několik povídaček o tom, jak si na odsouzeného zasedla policie a justice jen proto, aby zrovna jeho dostala za mříže. Jenže se pak stačilo podívat do složky odsouzeného, kde byl popis jeho trestné činnosti a bylo celkem zřejmé, jak se věci mají. Navíc Charrière hned několikrát píše, že byl odsouzen za zabití, což není pravda, protože to bylo za vraždu.

Ono vůbec o pravdivosti této knihy se dá dosti pochybovat, protože Charrière osobně prožil jen malou část toho, o čem tvrdí, že je v podstatě jeho autobiografie. Zbytek jsou historky jiných odsouzených, což je pro mě osobně zdroj nanejvýš nedůvěryhodný.

Takže jsem si po prvních kapitolách řekl, že budu raději ke knize přistupovat jako k románu. Jenže ani tak to nefungovalo. Jednak mi neskutečně vadila postava hlavního hrdiny. Nemám rád tyhle supermanovské typy. Motýlek je dle svého líčení nejkrásnější,nejrychlejší, nejsilnější, nejchytřejší, nejspravedlivější, zkrátka nejlepší. Každý se může přetrhnout, aby pomohl skupince uprchlých vrahů, všechny ženy jsou z nich hned naměkko a každý, kdo jim nechce v útěku pomoct je hned zkorumpovaný gauner. Tohle černobílé líčení mě neskutečně štvalo.

Horší ovšem bylo, že ta kniha je neskutečně repetitivní. Spravedlivý útěk, život na svobodě, zrada, chycení a další nespravedlivé uvěznění. V půlce už jsem měl všeho dost a ačkoliv to obvykle nedělám, nechal jsem knihu nedočtenou a odnesl ji do nejbližší knihobudky.

Na závěr bych ještě knihu porovnal s filmem, který jsem viděl několikrát a mám ho opravdu moc rád. Ve filmu je děj značně zredukovaný, ale tím i mnohem koncentrovanější a příběh tím lépe drží pohromadě. Navíc díky tomu, že divákovi nejsou předkládány Charrièrovi egomaniacké výlevy o vlastní dokonalosti a bezchybnosti, je Motýlek mnohem uvěřitelnější a sympatičtější postavou. Na film, který bych ohodnotil silnými čtyřmi hvězdičkami se kdykoliv rád podívám znovu, ale knihu, které dávám slabé dvě hvězdičky už do ruky nikdy nevezmu.

Tatopulos
Tatopulos
14.08.2023 4 z 5

Vynikající dobrodružný román, čte se jedním dechem. Jsem zvědavý na Banco...

Robodlak
Robodlak
14.08.2023 5 z 5

Geniálně napsaný román, i když spousta událostí je jen dílem autorovy fabulace. Čte se ovšem jedním dechem.

Lele61
Lele61
09.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh je založen na skutečných událostech a popisuje nejprve obvinění z vraždy hlavního hrdiny a jeho následné odsouzení na doživotí. Potom se stává hlavním námětem drsný všední život v tropickém pekle trestanecké kolonie na Ďábelských ostrovech. Sledujeme nezdařené pokusy o útěk spoluvězňů a konečně okolnosti toho závěrečného, který skončil úspěchem. Román má potřebný spád a zajímavý děj charakteristický pro tento typ dobrodružné literatury. Podle knížky byl natočen i úspěšný film.

freejazz
freejazz
31.07.2023 5 z 5

toto bol jedným slovom nářez. v časoch, keď sme mali čítať povinne kdejaké schematické socialistické realizmy putovala medzi nami kniha nabitá dejom, emóciami, akciou a hlavne túžbou po slobode. až sa nám nechcelo veriť, že by jeden človek dokázal zniesť a prežiť toľko príkoria.

Onyx18
Onyx18
03.07.2023 5 z 5

Pokud někoho dráždí označení "autobiografický román", nechť k této knize přistupuje jako k dobrodružnému románu na motivy skutečných událostí, a nebude litovat.

Ancijáš
Ancijáš
07.06.2023 5 z 5

Motýľ je kniha plná útekov, dobrodružstva, priateľstva. Predstavuje silu človeka, ktorého nespravodlivo odsúdili, jeho odhodlanie dostať sa na slobodu a byť slobodný.

konicekbily
konicekbily
18.05.2023 5 z 5

V sedmdesátých letech minulého století se spousta mých kamarádů a kamarádek vrhla na toto dílo, že je to báječné čtení - prý to musím přečíst. Dostal jsem se k četbě až nyní. Podle mne to není ryzí biografie. Je tam mnoho neuvěřitelných skutků, událostí, příhod a náhod, jež se nemohly stát. Ale pobyt autora v těchto destinacích bude pravdivý a mnohé z toho, určitě prožil. A popis mnohých reálií bude odpovídat pravdě. Být francouzským trestancem před sto lety asi nebyla procházka růžovým sadem.

Vivetkav
Vivetkav
12.05.2023 4 z 5

Krásné vtáhnutí do děje.. úplně jsem to prožívala s ním .. křivda nenávist bezmoc beznaděj nemoci, ale i láska lidskost přátelství obětavost odvaha naděje ...

Holister
Holister
24.04.2023 5 z 5

Charriérova fiktivní zpověď dává tušit skromný cestopis, ale je spíše výpovědí o (ne)lidskosti konkrétní doby a konkrétního společenského zřízení. A stavů. Ale kdyby přece jenom někdo knihu vnímal jako cestopis, nechť vyrazí na ďábelské ostrovy, to si užije švandy. Hrdina, ač možná jako lapený zločinec antagonista, bojuje při pobytu v trestanecké kolonii a na útěku většinou s neblahým osudem. ...a čte se to parádně. Kam se hrabou oba filmy (i když jsem měl docela problém, představit si Motýlka jinak než jako McQueena). Jedna z nejlepších knih vůbec.

klokan.1905
klokan.1905
04.04.2023 5 z 5

Motýlek...
Autorem knihy je Henri Charriére, který je zároveň Motýlkem... Henri Charriére strávil celkem 12 let ve vězení na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guyaně... 12 let života za obvinění z vraždy, kterou nespáchal a za kterou byl odsouzen na doživotí... S Henrim Charriérem strávíte spoustu času v tropickém pekle, na moři, ale i pár let na samotce, zažijete s ním i několik neúspěšných pokusů o útěk...
Velice čtivý román... Nenechte se odradit počtem stran a velikostí knihy... Mně se dostalo do ruky vydání z roku 2022 na titulní straně s motýlem připoutaným k řetězu... Krásný obal i skvělý obsah knihy... Mohu jenom doporučit k přečtení... Momentálně má kniha hodnocení 91 procent od 1153 hodnotících... Myslím, že čísla hovoří jasně... ;-) U mě za pět hvězdiček... ;-)

Šnek86
Šnek86
26.03.2023 5 z 5

Barvitě a někdy až dojemně psaný příběh odsouzeného trestance.Touha po svobodě a chuť k životu.Věčné útěky, síla lidského ducha a i obrazy lidského utrpení.Nejlepší část asi v období mezi indiány.Zajímalo by mě, zda-li se tam ještě někdy vrátil.Bavil jsem se.

Žhy
Žhy
05.03.2023 5 z 5

Skvělý dobrodružný román. Zajímavé, jak si i přes kruté prostředí udržuje empatii a cit pro spravedlnost.

janina66
janina66
30.01.2023 4 z 5

Audiokniha.
Na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá. Film jsem neviděla, kniha je většinou lepší.
Je to boj "Motýlka" o svobodu. Jeho několik nezdařených útěků, až ten poslední byl úspěšný. Jeho nezdolná vůle o přežití je úžasná.

soupik2012
soupik2012
21.11.2022 5 z 5

Zajímavý příběh s autobiogafickými prvky. Tento dobrodružný román je ukázkou lidské houževnatosti a touhy dostat se za každou cenu na svobodu. Autor v něm vylíčil některé své životní útrapy a také spoustu příběhů svých spoluvězňů, které pro účely tohoto románu sám sobě přivlastnil. Musím napsat, že jako věrohodnější příběh na mě působí filmové zpracování. V tom knižním je až příliš poznat, jak moc autor fabuloval. Motýlek je opravdu zvláštní román, který se nám snažní vnutit představu o tom, že lidé odsouzení za těžké zločiny si zaslouží druhou šanci. Ale on opravdu každý vězeň není Edmond Dantes. Nicméně soudit cokoliv či kohokoliv v tomto příběhu mi nepřísluší a tak se mohu vyjádřit pouze ke způsobu jakým byl tento román napsán. A v tomto ohledu neshledávám vůbec nic co bych knize mohla vytknout. Je napínavá, dobrodružná z velké části napsána věrohodně a hlavně v ní nenacházím žádná hluchá místa. Nemyslím si, že by podobný příběh šel napsat o moc lépe. Audiokniha, která byla natočena již v roce 1971, vykazuje drobné technické nedostatky. Nicméně načtena je panem Bohumilem Švarcem tak dokonale, že bych nové zpracování asi ani neposlouchala.

Darja.8
Darja.8
17.10.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Obdivovala jsem houževnatost Motýlka. Byla mi jeho postava sympatická.

Elapheg
Elapheg
13.09.2022 5 z 5

Na tuto knihu jsem byl velmi zvědavý. Viděl jsem před mnoha lety filmové zpracování, ale kniha je lepší. Navíc se na film pamatuji jen matně. Henri Charriére je nevinný, přesto je však odsouzen za vraždu na doživotí a je deportován do vězení a do trestaneckých kolonií. Celá kniha je výpovědí o tom, jak se nevinný člověk chce dostat na svobodu. Podnikne mnoho útěků, ale až ten poslední se povede. Henri Charriére je sám spisovatel a dobře uznal za hodno o svém příběhu napsat. Je to příběh o životě mezi trestanci, kde se nehledí na lidská práva, jako dnes, kde se lidé mezi sebou vraždí, utíkají, jsou znovu lapeni. Je to ale románové zpracování, takže kniha je dosti poutavá, ale některé pasáže nejsou tak napínavé, ale s tím jsem počítal. Henri Charriére má na prsou vytetovaného motýlka a taky má přezdívku Motýlek. Podle toho název knihy. Je to kniha, která mě přiměla zamyslet se nad mnoha aspekty, které jsou v knize popisovány a určitě mě obohatila. Navíc je to krásné vydání, snad nejhezčí, co zatím vyšlo, takže jsem se na knihu těšil a až na pár renonců kniha splnila má očekávání. Je až obdivuhodné, co musel dotyčný člověk přetrpět, aby přežil a jakou měl vůli k útěku a k životu. Držel jsem mu palce. Za mne pět hvězd a doporučení. :-)

Antaki_Thorin
Antaki_Thorin
17.07.2022 5 z 5

První, co musím přiznat než vůbec začnu hodnotit - viděla jsem film dříve než knížku. Ano, já vím, už ZASE :-)
A druhá věc, kterou vám dlužím před hodnocením - miluju a vždycky jsem milovala Steva McQueena (alias King of Cool).
Tím končím hodnocení. Řekla bych, že všem je to jasné. Děkuji za pozornost! :-D