Most

Most https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12245/bmid_most-HtC-12245.jpg 4 69 9

V roce 1984 se svou prvotinou Vosí továrna (česky 1998) prorazil tento britský autor jednou provždy do světa krásné literatury i do světa sci-fi literatury. Román Most (z jeho tvorby v oblasti krásné literatury) z roku 1986 má nejméně čtyři roviny a nesmí se vyprávět, protože jeho kouzlo i smysl tkvějí právě v rozuzlování oněch složitých rovin. Co lze říci, je to, že po téměř osudové nehodě se hlavní hrdina ocitá v jakémsi alternativním světě, kde neplatí omezení časem ani prostorem. Tím světem je ohromný, zdánlivě nekonečný most, kde vládnou absurdní pravidla a kde si nikdo není jistý, co vlastně platí (natož čtenář), a z hrdinovy amnézie mu pomáhá výkladem snů tajemný dr. Joyce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Bridge , 1986


více info...

Petraadeen
Petraadeen
22.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Musím uznať, že nič zaujímavejšie a zvláštnejšie som doteraz nečítala..oh, a fascinujúcejšie. Sem-tam som síce ani poriadne nevedela, čo sa vlastne deje, ale ... stálo to za to. Tá priamočiarosť. Na nič sa to nehrá, žiadny plot twist, ale črepinky odpovedí si predsalen zbierame a lepíme sami..
Od Banksa som pred tým nič nečítala, takže som netušila, čo ma čaká. A ak sa ešte k nejakému jeho dielku dostanem, vrhám sa naň...

Ládja
Ládja
27.02.2022 3 z 5

Úplně něco jiného než jsem čekal. Místy jsem se ztrácel, místy jsem byl nadšený. Konec jsem i bez přečtení komentářů tak nějak čekal skoro od začátku. 2,5* Zlatá Kultura


hopla
hopla
09.04.2018 5 z 5

Nevybral jsem si pro četbu této knihy zrovna ideální podmínky. Obvykle čtu "na jeden zátah," zatímco tentokrát to bylo jen útržkovité čtení před spaním. Stalo se mi tak opakovaně, že jsem byl nucen se při dalším čtení vracet, přesvědčen, že již nějak ztrácím paměť, když mi pokračování nedávalo smysl. Nakonec jsem se rozhodl knihu odložit na vhodnější čas. Po několika týdnech jsem se k četbě vrátil a restart se zdařil :-). Po pár desítkách přečtených stránek jsem začal zažívat podobné pocity, jako když jsem se rozhodl maturovat z matematiky, ke které jsem měl nepříliš pozitivní vztah, ale jejíž zvládnutí mi mělo pomoci zvládnout přijímačky na VŠ. Chtělo to trochu se do toho vnořit a začalo se rozjasňovat. Možná je to jedna z knih, které by bylo vhodné přečíst opakovaně a víc si je tak užít, když už jsou konstrukce i pointa jasné. Jsem rád, že jsem se v autorovi nemýlil. I tentokrát to byl silný zážitek.

Serja
Serja
11.03.2017 3 z 5

Na Bankse slabota.

Finn69
Finn69
30.08.2016 5 z 5

Kniha, která vám místy připomene Weissův Dům o tisíci patrech, místy třeba Mitchellův Atlas mraků. Jak se píše v anotaci, jen těžko se dá její děj vyprávět. Dějových linek je hned několik a to navzájem velmi odlišných, ať už prostředím, postavami nebo dokonce jazykem. Tady musím složit poklonu Janu Kantůrkovi, pořádně si s tím pohrál :-) Trošku se zapotíte, až budete chtít zjistit co je realita, co halucinace a co sen, co je minulost a co současnost, ale stojí to za to.
Za mě další vynikající věc od Iaina Bankse a pět hvězd.

trudoš
trudoš
20.03.2016 3 z 5

Iain Banks tentokrát představuje svět, ve kterém lidé žijí na zdánlivě nekonečném mostě. Každý člověk zde má svůj ohraničený úkol, svůj ohraničený život a své ohraničené touhy - takové malé ozubené kolečko v obrovském všepojímajícím kolosu. Když se tedy objeví pan Orr, který neví kam patří, je to trochu záhada. Pomocí výkladu snů se snaží zjistit o sobě trochu víc, jenže jak se jednou zapletete se sny, jste na nejlepší cestě přijít o příčetnost...
Most je natolik zvláštní knihou, že ji lze snadno odpálit jako výplod šílence, stejně jako citovat při intelektuálních dýcháncích. Dějová linka takřka žádná, spíš se jen klouže po povrchu příběhu, jehož jádro si člověk musí domyslet sám. Základním stavebním kamenem jsou hravé dialogy, surrealistické situace a především čtenářská odolnost. Po jazykové stránce předvádí autor fantastickou akrobacii, která pro mě však ztratila na kouzlu, když jsem se v románu ztratil rychleji než Alenka v říši divů. Čtení rozhodně pro ostřílenou a otevřenou mysl.

IYv
IYv
11.03.2016 4 z 5

těžká knížka, opravdu těžká. Protože miluju Vraní ulici, vytrvala jsem a čekala jsem na "svého" Bankse a nakonec se podařilo. Pochopila jsem, jak je hlavní hrdina na mostě, mostě svého života, svých snů a nevědomí na cestě zpět do obyčejného všedního života. A nakonec mě to dost bavilo, úžasně fantastické. Jen od toho nečekejte standardní vyprávění ve stylu - žili, byli, milovali se, pohádali se, usmířili se, konec.

kocour_mikeš
kocour_mikeš
04.03.2014 3 z 5

Na třetí pokus jsem knihu přečetl, autorovy ostatní knihy neznám, ačkoli dobře psána, tato mi úplně nesedla; měla i velmi dobré části/vrstvy, pseudo jazykem jsem se prodíral a přeskakoval... Dávám 60%.

Minas
Minas
24.02.2011 5 z 5

Most, most, most.. jak je dlouhý? Spojuje dva břehy a nebo nespojuje nic? Dá se z něj uniknout a nebo ne? Jsou tyto otázky vůbec podstatné? A co ty podivné události, co se zde odehrávají, mají něco znamenat? Lidé, kteří si na vás později nepamatují.. věci, které nefungují pouze vám.. nebo co má znamenat letadlo, které vypouští kouřové signály v Braillovém písmu?
Tím vším nás autor zahlcuje.
Ať už jde o zdánlivě nelogické souvislosti nebo naprosté absurdity, autor se nebojí jich všemožně používat, protřepávat (pozor nemíchat) a nechává je působit na čtenářův úsudek. Sny, sny, sny.. všude se tu válí, pořád přicházejí.

Hlavní hrdina se probouzí na mostě, kde platí snad jediný řád a to chaos. Snůška snů, která je zde jednotlivě představována působí jako samostatné povídky (které mají svou vnitřní symboliku) a musím říci, že právě tyto "jednotlivé povídky" mě ze začátku táhly. Ono totiž ať už se jedná o příběh kočího, kterému na cestě brání stejný kočí.. o muži, který se ocitne na točitém mostě a na břehu se odehrávají každé chvíli lesbické scény, které autor s největší oplzlostí popisuje.. či příběh barbarského hrdiny, který víc než 20 stránek mluvoří, jak chce pospasiť Šipeckou Planorůži.. vždy se jedná o kvalitní vyprávění, kdy autor uchvacuje právě tím, že své fantazii neklade hranic.

A další vyprávění o obyčejném životě, obyčejného muže, který běží víc než obyčejně. Podané ale vkusně, jak se právě na Bankse sluší, s dobovými reáliemi a hity nejen let 80.
Kniha se mi velice líbila a vždy se stalo něco, co mě na příběhu udivilo, jak si autor fantazíruje skoro bez hranic. Samotné dlko mi vzdáleně připomínalo film Stay (Hranice života) a co stojí za nemalé povšimnutí, je jistě překlad samotného mistra Kantůrka, který se ve výrazivu notně vyřádil. A já si tak připadám, jako hlava Kerberose valící se do nicot: "Zrakuju směrdol z útesiště a zrakuju Kra-Beruš, jakon dopaduje na šutroskály na dolnoze skalnice. Mujá sám sebou mnohočetně spokojný, dočas, kdy onta mozkovnice, co mujá odsťal psozvířeti, nepočne válovat a váluje k skraj skalnice."

Vřele doporučuji všem, kteří dokáži zvládnout trochu těžší četbu a mají rádi skládání mozaiky příběhu (ač tato kniha není v příběhu nijak originální). Takže pánové a dámy, nezapomeňte si na tento výlet vzít velký klobouk s širokým okrajem, bude se vám hodit :))

Štítky knihy

skotská literatura mosty alternativní vesmír sci-fi

Autorovy další knížky

Iain Banks
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  80%Líc a rub
2003  75%Most
2004  89%Vraní ulice
2019  84%Hráč

Kniha Most je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce52x
Chystám se číst45x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x