Mossad: Izraelské tajné války

Mossad: Izraelské tajné války https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340861/bmid_mossad-izraelske-tajne-valky-EN6-340861.jpg 4 44 12

Stát Izrael budí již od svého dramatického vzniku v roce 1948 obrovskou pozornost, která je čas od času oživována neméně dramatickými a bouřlivými událostmi. Po první arabsko-izraelské válce v letech 1948–49 následovala tzv. Suezská válka v roce 1956, Šestidenní válka v roce1967 aJomkippurská válka v roce1947 ataké izraelská invaze do Libanonu v roce1982 aprvní palestinská Intifáda od roku 1987. Následovalo ještě mnoho dalších dnes již legendárních historických momentů. Je skutečně až s podivem, kolik se toho za posledních šedesát let událo okolo malé země jménem Izrael. Vzrušující a nedílnou součástí izraelských dějin byl a dodnes je rovněž nemilosrdný zákulisní boj izraelských tajných služeb. Právě ty izraelské si oprávněně vydobyly po celém světě reputaci obávaného a efektivního nástroje v boji proti (nejen) arabským teroristickým skupinám. Jednu ze slavných epizod jejich existence nám připomíná kontroverzní snímek kultovního režiséra Stevena Spielberga nazvaný zcela prostě Mnichov. Pro pamětníky a odbornou veřejnost je Mnichov 1972 známým pojmem a také mementem jedné z vůbec nejtragičtějších událostí izraelsko-arabského konfliktu. Smrt jedenácti izraelských sportovců na olympiádě, zasvěcené symbolicky míru, vyprovokovala jednu z nejslavnějších operací v dějinách státu Izrael. Odveta izraelské zpravodajské služby Mossad za tento útok vešla do dějin jako legenda ve světě tajných služeb a je popsána také v této knize. Autoři předkládají jednu z nejrozsáhlejších a nejrespektovanějších studií o historii izraelských tajných služeb od počátků 20. století až do roku 1991. Čtenář se dozvídá o leckdy až úsměvných počátcích budování izraelského zpravodajského aparátu v období britského mandátu před druhou světovou válkou, začíná tak chápat klíčovou roli prvních příslušníků tajných služeb pro vznik Izraele. Autoři popisují nejen širší vojensko-politické souvislosti všech popisovaných období, ale též osobní profil prvních nadšených budovatelů a pozdějších profesionálů, kteří tehdy již stáli v čele obávané a výkonné mašinérie. Pohled na dějiny arabsko-izraelského konfliktu prizmatem izraelských zpravodajských služeb poskytuje především cenný a neotřelý pohled na celou tuto složitou problematiku.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Bonus A
Originální název:

Israel's Secret Wars , 1991


více info...

Přidat komentář

sakro
24.11.2023 3 z 5

Plně se podepisuji pod recenzi Jadrana. Kniha špatná není a spoustu velmi zajímavých informací vám jistě poskytne, ale s knihou Mosad: nejslavnější operace izraelské tajné služby od Michaela Bar Zohara a Nissima Mishala se nedá srovnat. Četl jsem obě dvě a nelituji, ale pokud bych měl dát osobní doporučení jen jedné z nich, pak by tajné války prohrály právě o ty dvě chybějící hvězdy.

patch
18.07.2023 2 z 5

Trochu složité čtení, přestože o této oblasti mám docela přehled. Trochu jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo a do jaké patří organizace. Jak uvedl @saxofonista, hodily by se nějaké vysvětlivky ke zkratkám. Díky knize jsem si udělala jasněji v izraelské historii.


Saxofonista
24.03.2023 3 z 5

Samotný obsah je fakticky asi v pořádku, respektive čtenář musí autorům věřit. Nenarazil jsem na nějaké hrubší nesrovnalosti, i když nedávno se objevily "zaručené zprávy" o tom, že se začátkem Šestidenní války to bylo trochu jinak, založené na jakémsi výroku Moše Dajana, který je ale nutné brát s rezervou, protože od něj mohlo jít o určitý alibismus, aby nevypadal jako takový packal, ale aby to vypadalo, že to nezvoral, ale že to tak blbě udělal schválně.
Co je ale nepříjemné, je kompozice, která je občas matoucí. Jistě, vše souvisí se vším, takže nelze očekávat plynule chronologickou souvislou linii děje, ale občas to dělá dojem, že autoři měli k dispozici hotové jednotlivé články, které poskládali do kapitol, které pak časově skákají tam i zpět, takže se pak obtížněji orientuje v čase.
A pak je tu ještě jeden problém, který je někdy způsoben asi přímo autory, někdy překladem (obecně dost nedobrým). Jde hlavně o nedůslednost v užití názvů jednotlivých zpravodajských služeb či jiných organizací. Nejsem v tom úplný laik, ale přesto mě mátlo, že jsou během textu střídavě používány různé termíny a zkratky pro to samé. Dost dobře vím, co je Mossad, Šin Bet (aka Šabak) nebo Aman. Ale s rozepsanými názvy, ještě v češtině (např. Hlavní bezpečnostní služba), mě autoři a překladatelé ze začátku dost mátli, než jsem si to po asi čtvrtině knihy konečně zažil. Zmatku ještě napomáhá to, že se autoři/překladatelé neobtěžovali při prvním výskytu vypsat ta synonyma do závorky, aby to bylo hned jasné. Čtenář si pak musí to přiřazení odvozovat z kontextu, což je dost matoucí. Nemluvě o tom, že by asi bylo v takové non-fiction publikaci vhodné dát abecední seznam základních pojmů a jejich synonym do nějakého úvodu. A vzhledem k tomu, že od vzniku ozbrojených složek a výzvědných služeb docházelo k jejich štěpení, reorganizaci a přejmenovávání, byl by vhodný i nějaký graf, který by to přehledně znázorňoval, protože rekonstruovat si tyto změny podle nesouvislého vyprávění je také poměrně obtížné. Kdybych nebyl už předem v této oblasti předběžně vzdělán z jiné literatury, asi bych se v knize ztratil.

Venda32
16.02.2022 5 z 5

Pokud se těšíte na popis známých i méně známých akci, tak knihu raději ani nečtěte.
Kdo si však slibuje podrobný vhled do historie tajných izraelských služeb (nejen Mossadu), ten si přijde na své.

Lavastan
05.02.2021 5 z 5

Velice podrobně popsaná historie izraelských tajných služeb. Popisuje jak úspěšné akce, např. únos a odsouzení A. Eichmanna, tak i problémy a nepovedené akce. Pokud vás toho téma zajímá, tak si určitě knihu vychutnáte.

jan7760
25.01.2021 3 z 5

Popis historie Mossadu. Cakal som viac, co sa tyka jednotlivych akcii. Unos Eichmanna, operacia Entebbe, ci masaker v Mnichove popisany povrchne na niekolkych stranach. To ma sklamalo...

LordByron
19.05.2020 4 z 5

Kniha, ktorej som najprv krivdil a dlhú dobu potom čo som ju dostal ako darček som ju nečítal. Nakoniec ma úplne dostala...
Ako už kdekto podotkol nejde len o Mossad ale o popis všetkých vojen tajných služieb (a do istej miery aj vojen ako takých) Izraela od vzniku po cca 1991..
Co ma úplne dostalo boli jednak popisy vnútornej Izraelskej situácie v 50 tých rokoch ci rôznych trikov používaných ako povstalcami tak IDF a predovšetkým kapitoly o vojne v Libanone..
Jednoznačne vysoko vyzdvihujem objektivitu, ktorá bola takmer absolútna.
Autori pri takto kontroverznej téme takmer ani raz nepodľahli pokušeniu a nenadrziavali ani jednej strane,ale len férovo popisovali a analyzovali príčiny a chyby apod... Desivé dôsledky aké má na psychiku ľudí okupacia West bank sú perfektne vysvetlené - zlyhania Arafata a ďalších (a aj to prečo naopak Vietnamcom niečo podobné vyšlo) už mi takisto dávajú logiku a človek si z toho všetkého odnesie i silné poučenie, že AJ ONI SÚ OMYLNI. Mossad sa naozaj mýlil a vtiahol Izrael do preň samotný nevyhodnej situácie (Libanon, Jom kippur,revolúcia v Iráne) a aj mocní a bezohľadní politici ako Begin robili chyby už len z čistej zaslepenosti ideológiou(podpora falangy a evokovanie holokaustu)...

borsalino_csfd
30.12.2017 5 z 5

Patrně jedna z nejucelenějších knih na toto téma, obsahující nejen úspěšné operace, ale i ty neúspěšné, včetně selhání tajné služby například před Jomkipurskou válkou. Události a místa jsou často zasazeny do hlubokých politických či zeměpisných souvislostí, takže jsem během čtení velmi často dohledával v mapě a v dalších zdrojích, abych pořádně pochopil dané souvislosti. V tomto směru je kniha daleko více vypovídající, než-li díla M.B. Zohara "Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby" nebo ještě slabší "Žádná mise není nemožná: Nejslavnější vojenské operace". Takže pokud se opravdu chcete něco dozvědět o Izraelských IOS a tajných službách, neboť nejde jen o Mossad, ale i Aman a Šin bet, pak je tato kniha nejlepší volbou.

Marbo
05.01.2017 4 z 5

Zajímavý pohled pod pokličku tajemného Mossadu ( a těch ostatních více či méně tajných služeb ). Od Izraele se máme ( a bohužel hlavně budeme muset ) mnoho co učit...

jadran
25.09.2016 2 z 5

Žádný zázrak. mám trochu pocit, že to, co se objevuje v moderních dokumentárních filmech (snaha po dramatičnosti za každou cenu a z toho vyplývající laciná senzacechtivost) platí i pro toto dílo. Autoři plácají dohromady společně s Mosadem (nevím, proč je v českém vydání používáno dvojité s v názvu, když název vyplynul z ha-Mosad le-Teum) další dvě zpravodajské resp. tajné služby Šin Bet a Aman a na obdobné souběžně vydané dílo Mosad od tandemu Bar Zohar a Mišal nemají ani náhodou. Takže ne že by to bylo zcela nečtivé, ale pokud se vám do ruka dostane Mosad od výše uvedené dvojice, je Mossad zbytečné číst.

Dr.Linus
10.02.2016 5 z 5

Kniha s názvom Mossad by sa mala volať skôr Izraelské tajné služby-Izraelské tajné války, pretože bola viac o zvyšných tajných službách štátu Izrael.

ondra2
07.07.2015 4 z 5

Zajímavý pohled na činnost izraelských tajných služeb pokrývající dobu od roku 1948 do války v Zálivu. Nevěnuje se jen úspěšným operacím typu únosu Adolfa Eichmanna, ale též neúspěchům souvisejícím např. s přípravou Arabů na válku v roce 1973.

Štítky knihy

tajné služby špionáž Izrael zpravodajské služby Mosad

Autoři knihy

Ian Black
britská, 1953
Benny Morris
izraelská, 1948

Kniha Mossad: Izraelské tajné války je v

Právě čtených6x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce63x
Chystám se číst33x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x