Mořský vlk

Mořský vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44306/morsky-vlk-44306.jpg 4 223 35

Napínavý a vzrušující příběh z tuleňářské lodi, jíž velí krutý a egoistický kapitán Larsen. Intelektuál Humphrey Van Weyden se při ztroskotání parníčku přepravujícího cestující přes Sanfranciský záliv dostává na palubu Přízraku, lodi vedené despotickým kapitánem Vlkem Larsenem mířící k japonským břehům na lov tuleňů. Humprey musí poprvé v životě tvrdě pracovat a vydobýt si v prostředí, kde vládne jen právo silnějšího, důstojné postavení. Obálku s použitím barevné reprodukce obrazu Charlese Sheelera a vazbu s dřevorytem téhož autora navrhl Milan Hegar.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Sea-Wolf , 1904


více info...

Přidat komentář

Tony86
24.01.2024 5 z 5

Čteno po dlouhé době podruhé. Skvělá dobrodružná kniha, drsná a surová. Humphrey dostal v životě lekci, o které se mu ani nesnilo. Z pohodlí a tepla domova to bylo zajímavé a příjemné sledovat. :)

Jack Bauer
28.07.2023 1 z 5

Nedočteno.Zastaralý způsob vyprávění mě dnes už nesedí. London psal poutavější knihy a lépe. Začátek docela slibný, ale pak mě rozvleklé vyprávění začalo nudit.


Alix
13.03.2023 4 z 5

Nebylo to úplně to, co jsem čekala, ale četlo se to dobře. Zajímavé jsou rozhovory obou protipólů, kapitána Larsena a nedobrovolného námořníka Humpa, ty stojí za zamyšlení. V každém případě je to zajímavý a napínavý příběh.

konicekbily
20.09.2022 5 z 5

Neomalenost, hulvátství, lhostejnost a krutost nastupují v tomto románu proti lidskosti, vzájemné pomoci, toleranci a právnímu vědomí - kdo zvítězí? Není to jenom o tomto souboji, ale i o tom, co hlavní postavy k těmto postojím dovedlo. Autorovo zamyšlení o různých formách bytí člověka! To vše na pozadí pěkného příběhu!

Nermal
05.07.2022 3 z 5

Za mě trochu drsné a příběh, který mě moc nebavil. Možná jsem knížku četl moc brzo.

Zelený_Drak
13.06.2022 3 z 5

Od Londona jsem ještě v prepubertálním věku četla Bílého tesáka a Volání divočiny. Mnoho si z toho nepamatuji, jen že jedno bylo u vlku a druhé o psu a že mě to tehdy bavilo. V dospělém věku jsem narazila náhodou na další dvě Londonovy knihy, nečekala jsem od nich nic moc. Sáhla jsem nejprve po Mořském vlkovi a jak jsem byla příjemně překvapená! I přes svůj pokročilý věk mám pořád slabost pro dobrodružné příběhy a všelijaké robinsony - když je to dobře napsané, neurazí mě ani velmi naivní nerealistické zpracování (jako závěr příběhu od útěku dále). Líbilo se mi ale, že Vlk Larsen zůstal tím čím byl a hlavní hrdina Humphrey Van Weyden se jaksi přerostl. Práce s postavami výborná.

Eistee
14.02.2022 5 z 5

Co je pro někoho Jules Verne, to je pro mě Jack London se svým Mořským vlkem. Nádherně zpracovaná psychologie postav.

Tatopulos
11.03.2020 4 z 5

Souboj idealismu a materialismu, přičemž se idealista Hump a materialista Mořský vlk pořád k sobě přibližují a přitahují jako jing a jang.
Vlk Larsen mi byl místy bližší než Hump ! London se na vlka nedívá stereotypně, ale má pro něho sympatie.
Jen mi vadila poslední asi třetina románu ta byla zbytečná rozvleklá a už nic nového nepřinesla, jenom kecání o lásce.
Od Londona doporučuju- Martin Eden, Železná pata, Tulák po hvězdách

DeepSea21
20.06.2019 5 z 5

Úžasný popis života na moři,a vlk Larsen byl prostě drsňák.

1987
23.04.2019 4 z 5

Naivná romantika? Iste, ale o ňu nejde. Vlk Larsen má čo povedať a bude mať čo povedať aj o dvesto rokov.
Takto vyzerá dobrodružný román.
Keď pocestujem v čase, tak: mladý DeNiro ako kapitán, Tom Hardy ako Johanson, Boy A ako Hump a mladá Binoche ako slečna Maude. Môže byť, nie?

Finvarra
20.12.2018 4 z 5

Mořský vlk mě uchvátil. A to do slova a do písmene :) Je to dobrodružné čtení s trochou naivní romantiky. To důležité je však otevření tématu individualismu, jehož je představitel Vlk Larsen. Řeklo by se, záporná postava. A i přes tu jeho "zvířeckou surovost" jsem si ho oblíbila. Začátek knihy je ráz na ráz, konec je poněkud rozmělněnjší, ale pokud se nezamotáte do lan ráhnové, košové plachty nebo kosatky, přečtet jí jedním dechem.

Renek
13.11.2018 5 z 5

Mistrovský kousek. Velice sugestivní a drsná kniha. Rozhodně ji zařazuji do desítky nejlepších knih od Londona.

danny_21
09.08.2018 4 z 5

Zajímavý kousek o prosazování individualismu a fyzické síly silnějšího jedince. První polovina výborná, konfrontace Humpa a posádky s démonickým Vlkem Larsenem nemají chybu, hlavně v tom smyslu, že životní pohled kapitána na cenu lidského života odpovídá pravdě, kterou si mnozí nedokáží připustit. Druhá polovina s Maud už tak netáhne, radši bych viděl, kdyby příběh šel do finální konfrontace jen s kapitánem a pomalu se zocelujícím pisálkem - 75 %

freestyla
03.08.2018 3 z 5

Pár citátů z knihy:

"Zcela správně, zcela správně. Mýlíte se jen v tom, že jste nedovedla čekat to nejhorší."
"Jak prosím? Co může být horšího než podříznout nám hrdla?" tázala se a naivní údiv jí velice slušel.
"Odříznout nám peněženku," odpověděl. "Člověk je v těchto časech udělán tak, že jeho schopnost žít je určována množstvím peněz, které vlastní."

Stále jsem měl okolo sebe matku a sestry a vždy jsem se snažil jim uniknout; neboť mě až k zlosti sužovali věčnými starostmi o mé zdraví a občasnými nájezdy do mého doupěte, kde potom můj napohled chaotický pořádek obracely do úpravného zmatku, ale s menší mírou řádu, třebaže to napohled vypadalo jako pěkně uklizené. Když s tím byly hotovy, nemohl jsem nikdy nic najít.

kristyna3
16.07.2018 4 z 5

Tato kniha dokázala, že London je opravdu mistr ve svém oboru. V Mořském vlkovi dokázal spojit krutost Vlka Larsena a moře s filosofií života. Neskutečná kniha, která mě nejednou dohnala k přemýšlení. Autor podle mě dokázal krásně vystihnout proměnu člověka a jeho chování, má-li k tomu podmínky. Jen bych ubrala jednu hvězdu za přidání ženy, která mi zde moc neseděla, ale to je určitě jen věc názoru. Takže knížku vřele doporučuji, výběrem člověk neudělá krok vedle:)

alenkacermi
17.05.2018 5 z 5

Vlk Larsen je pro mě neskutečná postava.Trochu rozpolcená osobnost.Filozof a brutální kapitán v jednom. Asi jsem čekala,že na sklonku života projeví trochu citu. U Humpa mě bavilo,jak se postupem času zoceloval. Báječná kniha

jiri77
02.04.2018 2 z 5

Pro mne velké zklamání. Moc rozkvetlé vyprávění ,které chvílemi až nudilo.

Miloush
15.02.2018 5 z 5

Vlk Larsen je pro mě jedna z nejhrozivějších postav napříč krásnou literaturou. Né svou silou a surovostí, ale tím jak umí vyslovit onu holou pravdu.

andrea4315
27.06.2017 5 z 5

Nečekala jsem, že si mi to bude až tak líbit, přečetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě a rozhodně tohoto autora ještě vyhledám.

Kabátice
22.02.2017 5 z 5

Výborná kniha, hlavně první půle. Moc se mi líbili diskuze o podstatě bytí mezi Larsenem a Humpem, které opravdu stály za to. V druhé půli je citelně znát zamilovanost samotného Londona, která se do děje promítla příchodem Maud. Tak nějak to pak už nebylo ono... I přes to, ale pět hvězd :)