Morelův vynález

Morelův vynález https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361839/bmid_moreluv-vynalez-rCH-361839.jpg 4 59 9

Novela Morelův vynález bývá přirovnávána k tak proslulým modernistickým dílům, jako jsou Utažení šroubu Henryho Jamese či Kafkův Proces. Bioy Casaresův text z roku 1941 je považován za přelomový nejen v jeho literární tvorbě, ale i v argentinské literatuře. Vypráví fantastický příběh o uprchlíkovi, jenž se ocitá na ostrově, který se mu stává rájem i peklem. Nachází zde lásku, bojuje o holý život s nevypočitatelnými mořskými přílivy, ale také se setkává s podivuhodnými a nevysvětlitelnými úkazy, jež se snaží rozluštit. Pomíjivá skutečnost se zde střetává s bezčasím věčnosti. Od svého prvního vydání podnítil Morelův vynález celou řadu interpretací a dočkal se několika filmových adaptací, mimo jiné inspiroval slavný film Alaina Resnaise Loni v Marienbadu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

La invención de Morel , 1940


více info...

Přidat komentář

KnihovniceVěra
22.08.2023 4 z 5

Poutavé, čtivé, děsivé, nadčasové, nezvyklé - literatura z jiného kontinentu. Přesně ten typ knihy, u které mi jedno přečtení nestačí.

smazenaryba
04.07.2022 4 z 5

Tak trochu iná fantastika. V románe sú prvky klasickej science fiction, no technická podstata "vynálezu" je potlačená do úzadia, tak povediac nepodstatná, a slúži hlavne ako nástroj na vykreslenie počudovaniahodnej situácie a prostriedok pre ponor do psychiky hlavnej postavy. Veľmi originálne. Jedno z tých diel, ktoré sa vám navždy usadia v hlave ako niečo výnimočné.


muf-rodrigo
09.01.2022 4 z 5

Z mého pohledu zajímavé čtení, čtenář vpadne doprostřed děje, ve kterém se nedá příliš vyznat a ve kterém se střídají retrospektivní zážitky s těmi současnými, a ne všechno dává úplně smysl. A vlastně ani není zřejmé, co se stalo a co je nějaká halucinace nebo domněnka. Doslova každá věta je nabitá informacemi, takže je potřeba být ve střehu. Postupně se odhaluje pozadí místa a toho, co se tam děje. Co mne trochu zklamalo, byla doslovnost závěru, je velká škoda, že autor neponechal dveře jen pootevřené a čtenáři tak nedal prostor k dalšímu přemítání, aby s mohl celý děj zopakovat, jestli mu jeho závěry dávají smysl. Ten pocit zklamání ke konci mi trochu připomněl film Vesnice od Shyamalana, při jehož sledování jsem si na chvíli odskočil a zameškal tak jednu krátkou scénu, která však byla tak explicitní, že vlastně vyzradila celé tajemství v pozadí. Já ji ale neviděl a celý film tak nabyl úplně jinou dimenzi tajemna, a podle mne by bez té scény byl o 100 % lepší. Někdy míň je víc. Laplatskou literaturu jsem doteď neznal, nicméně četl jsem romaneta od Arbese a podobnost tam byla nemalá. Tenhle styl psaní mi velmi vyhovoval.

Meda77
25.11.2021 3 z 5

Trošku kostrbatý styl psaní, zřejmě autorovi vlastní takže se čte trošku pomaleji. Příběh je neotřepaný a poutavě napínavý. Takové mysteri dílko z dob minulých. Rozhodně žádná ztráta času. Pěkné 3 starsy.

jan.votoupal
16.02.2020 4 z 5

Vždy jsem rád, když se dostanu k něčemu neotřelému, originálnímu. Tato kniha taková opravdu je. Osobně si dovolím jen podotknout, že mi nešla dobře přes jazyk (zkrátka styl psaní, větná skladba či jak to definovat mi nesedly). ALE! rozhodně doporučuji.

Knišíl
28.09.2018 5 z 5

Geniální kniha. Jak píše uživatel Skip, po prvních dvaceti stránkách si budete říkat, o co tam vlastně jde a proč bych to měl číst? Vydržte a dočtěte. Opravdu to stojí za to. Nakonec, pokud vám předmluvu k vaší knize napíše někdo jako Borges rozhodně si můžete být jistí, že to co jste napsali blbostí není. Kdo má rád seriál Black Mirror, ten zklamán z tohoto díla určitě nebude.

Janek
26.03.2018 5 z 5

Originální, dechberoucí text plný nejistoty a překvapení. Vyprávění o velké lásce i o touze po nesmrtelnosti má mnoho rovin. Morelův vynález byl napsán před mnoha desítkami let, ale to, o čem vypovídá, je aktuální dodnes. Skvělý čtenářský zážitek!

AnjaVCL
21.12.2017 4 z 5

Troufám si říci, že knihu podobného ražení jsem ještě nečetla, a to čas od času zabrousím do laplatské literatury i něčeho šmrncnutého sci-fi. Borgesova pochvalná slova v předmluvě jsou oprávněná; jedná se o nesmírně originální záležitost. Kvůli povaze knihy zde nelze vylíčit, oč přesně jde. Ze začátku je čtenář dosti zmaten, pak mu to začne docházet... A všechny ty důsledky... Ač by člověk třeba čekal záblesk magična obvyklý u autorů Latinské Ameriky, tohle mi v určitých bodech vzdáleně připomnělo našeho Arbese. Opravdu, nevšední kousek.

Skip
12.04.2012 5 z 5

Jak jsem se dočetl, patří Bioy Casares k nejvýznamnějším představitelům laplatské fantastiky. O této knize se v předmluvě velmi pochvalně vyjadřuje Jorge Luis Borges. Když jsem začal číst, tak jsem po několika prvních stránkách jaksi tápal, co to má vlastně být. Chvílemi mi to připadalo absurdní jako některé Vianovy texty, ovšem bez vianovských šlehů. Dokážu si představit, že spousta lidí knihu odloží s tím, že je to blbost. Už jsem ale docela poučen, že oni ti Latinoameričani dělají často s literaturou "psí kusy", takže jsem četl pozorně dál, ač text byl vcelku čtivě napsán a sváděl k rychlému čtení, a najednou jsem byl vtažen do toho šíleného příběhu. Ta racionální část mozku mi říkala, buď v klidu, ale tou druhou jsem byl na tom ostrově, kde se nacházel hlavní hrdina v zajetí Morelova vynálezu, o němž nemohu napsat, protože bych udělal spoiler. Ten Argentinec má vskutku ďábelskou fantazii a představa uskutečnění toho, co napsal, je poněkud děsivá. Nejde přímo o sci-fi, ale svou podstatou vlastně onen vynález do sci-fi literatury patří. A jen doufám, že jednou technologie nepokročí natolik, aby se tohle dalo realizovat. Opravdu moc dobrá kniha, i když je mi jasné, že ne pro každého, spíš pro menšinu čtenářů, řekl bych.