Moře slané vody

Moře slané vody https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196414/bmid_more-slane-vody-eNU-196414.jpg 4 57 12

Nová kniha veršů originálního básníka Radka Malého, který získal za sbírku Listonoš vítr cenu Magnesia Litera. Tentokrát se autor věnuje tajemstvím moře, jeho krutosti, nádheře i velkoleposti. Jeho verše jako v případě minulé sbírky doslova podkreslil, dotvořil a ozdobil malíř a ilustrátor Pavel Čech. Vychází tak nádherná knížka vonící široširými dálkami a oceánem – nádherný dárek pro všechny milovníky moře, dobrodružství a poezie.... celý text

Přidat komentář

mataaskorice
08.01.2024 5 z 5

Poetické verše Radka Malého mě zase na chvíli přenesly na Jantarové pobřeží k Baltskému moři, kde to mám i já podobně jako autor moc ráda. Verše přibližují moře prostřednictvím všech smyslů. Přináší jeho bublání, slanou a hořkou chuť, vůni i paletu všech odstínů modré. Pavla Čecha zbožňuju. Takže obrazovou stránku knížky si užívám stejně jako u všech ostatních prací Pavla Čecha.

jiri77
27.07.2022 5 z 5

Krásné básně a ilustrace o moři. Poslední dobou mě takové knihy hodně uklidňují a dodávají pocit pohody. Doporučuji všem bez rozdílu věku.

Zavři oči.
Slyšte ,jak šumí ?
Nadechněte se té vůně.
Zašeptejte:
Čechy leží u moře.


Karoley
27.01.2022 5 z 5

Snové obrázky Pavla Čecha se snoubí s krásnými verši Radka Malého. Knížka vonící široširými dálkami a oceánem. Příběh o tajemství moře, jeho krutosti, nádheře i velkoleposti. Krása, opět jsem nadšená!

"V moři se kdysi život zrodil.
Z moře jsme vyšli. Proč a nač?
Moře je moře slané vody
a je v něm smích a je v něm pláč."

martini.ce
18.02.2020 3 z 5

Milé čtení, pro malé i pro velké :)

Litocha
30.07.2019 4 z 5

Zaplaťbůh, že se Radek Malý pustil do poezie pro děti. Zatímco veršům jeho dospělé prvotiny nějak ne a ne přijít na chuť (ale ještě to nevzdávám), básničky pro děti si vychutnávám.
Moc se mi líbí, že má sbírka jednotné téma (že si neskutečně užívám Čechovy ilustrace, snad ani nemusím zdůrazňovat, to se rozumí samo sebou) i to, že se jedná o to Čechy vytoužené (a proto možná i zromantizované) moře s jeho tajemstvím, zvuky, vůněmi, životem... Poezie (a ilustrace) pro děti, které nejsou banální, nebojí se být poetické a probouzí ve čtenáři otázky i city - jen tak dál, pánové!

embi
28.12.2018 5 z 5

Půvabné čtení i ilustrace. Ani jako dospělák se nebudu vůbe stydět říct, že jsem tuhle knížečku četla.

hermína14
14.10.2018 5 z 5

Tudy vede určitě cesta pro dětské papučky k lásce k poezii...

Adell-ka
30.09.2018 5 z 5

Příjemné hravé básničky a překrásné ilustrace dělají tuhle knížku jedinečnou. Řekla bych, že Pavel Čech i Radek Malý jsou vždy zárukou kvality.

triatlet
27.02.2018 5 z 5

Už ilustrace na předsádce naznačuje hravost, vtip a nápaditost.
Úvodní část - "co přišlo lahvovou poštou" - obsahuje 10 básní a jeden prozaický text, druhá část - "a co šuměla mušle" - je dvacet čtyřverší vonících mořem...
"V moři se kdysi život zrodil.
Z moře jsme vyšli. Proč a nač?
Moře je moře slané vody
a je v něm smích a je v něm pláč."
Formát knížky, typografická stránka, ilustrace Pavla Čecha a doslov Jiřího Stránského dohromady poskládá poklad.
Staňte se čtenářskými piráty a vydejte se za pokladem Moře slané vody.

gersie
14.01.2018 5 z 5

moc hezká knížka

Nielada
27.06.2015 5 z 5

Moc doporučuji. Verše Radka Malého mám prostě moc ráda. Srozumitelné a snadné na čtení pro menší děti, zároveň velmi poetické, s hloubkou, která zasáhne člověka každého věku. Nejsou to prvoplánová slova, ale vedou děti k přemýšlení a novému pohledu na svět. Tak si představuji kvalitní poezii pro děti.

zuzi1162
13.06.2015 5 z 5

Úplně brilatní verše, nádherně procítěné a navíc v ilustrace v plné harmonii. Já to četla hned několikrát po sobě.