Mordy a jiné zločiny

Mordy a jiné zločiny https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195122/mordy-a-jine-zlociny-195122.jpg 3 15 6

Kniha zpracovává na pozadí českých dějin populární formou pestrou škálu slavných i méně známých zločinů od středověku až po současnost. Od vražd našich prvních mučedníků přes středověké lapky až po Dalibora v kapitole věnované středověku, od sadistické Kateřiny z Komárova přes podvodníka magistra Kelleyho, čarodějnické procesy, zavraždění Valdštejna až po Babinského v raněnovověké části a od perzekuce Karla Havlíčka přes slavný prodej Karlštejna či torza Otýlie Vranské ve dvou kufrech až ke Spartakiádnímu vrahovi v oddílu posledním.... celý text

Přidat komentář

katy238
11.03.2021 4 z 5

Kniha Mordy a jiné zločiny autora Jindřicha Francka je zajímavou sondou do českých dějin a mapuje události spojené se skonem jejich aktérů od středověku až po 20. století. Jednotlivé kapitoly obsahují výklad práva a jeho historie, přibližují dějinná fakta a kráčejí dějinami napříč. Je však důležité vědět, že i přes obálku, která láká spíše na události spojené s kriminalitou 20. století, je těchto konkrétních případů v knize pomálu a věnuje se opravdu hlavně historii jako takové. Na krvavé výjevy je skutečně skoupá a pokud hledáte kriminalistický sborník ve stylu Viktorína Šulce či Jiřího Markoviče, s touto knihou spokojeni nebudete.

Ale i tak se jedná o zajímavou sondu do české historie, vyprávění o loupežnících a krvežíznivých šlechticích je zajímavým doplněním znalostí a není na škodu si knihu přečíst a mnohá fakta si opětovně oživit. Jen je nutné se smířit, že místo s Viktorem Kalivodou budete koketovat s Albrechtem z Valdštejna. Není to o nic méně děsivé, ovšem je to něčem jiném.

Noisette73
29.10.2020 2 z 5

Dalo se to, ale nebylo to nic nového a nebylo to moc propracované, moc se mi to nelíbilo.


Opisska
05.03.2020 2 z 5

Dalo se to číst ale nějak to nic nového nepřineslo..asi už se tím tématem zabývám moc dlouho :D

Evus
11.11.2015 3 z 5

Asi jsem od knihy čekala něco víc než převyprávění učebnice dějepisu.

pfa
17.05.2014 5 z 5

Nu, já budu trochu kontrovat (v dobrém) Henriettě. Co jsem od knížky očekával, jsem i dostal (nevím tedy přesně co zde bylo myšleno tou odborností - z této stránky věci mohu ale doporučit a odkázat kupříkladu na publikaci Psychologie sériových vrahů) a myslím, že v kvalitní a pikantní míře a můžeme-li mluvit při mordech o vtipu, občas jsem se i pobavil, pravda nejvíce u přepisů výpovědí a citací ze středověkých případů. Některé příběhy mohly by se zdáti krátké, však podstata i v těchto článcích jest naplněna. Tedy já mohu klidně vyslovit spokojenost nad touto zajímavou, čtivou, pravda občas i mrazivou publikací.

[9/10] Literatura faktu; Společenské vědy, Trestní právo; Kriminalistika
(Doporučuji také: http://www.databazeknih.cz/knihy/encyklopedie-zlocinu-102058)
(Doporučuji také: http://www.databazeknih.cz/knihy/psychologie-seriovych-vrahu-135739)

Henriette
27.04.2014 2 z 5

Tentokrát mě autor zklamal. čekala jsem kvalitní knihu, kde se dozvím plno zajímavostí ve vysoce odborném zpracování. Místo toho jsem četla shrnutí takřka mezníků české historie, neboť většina důležitých událostí v našich dějinách končila nějakou bitvou, bojem či něčí násilnou smrtí. Sem tam se objevil nějaký pikantní příběh "z lidu". Zkrátka pro mě tentokrát zklamání...