Moravský kras, čas a kámen.

Moravský kras, čas a kámen. https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240140/bmid_moravsky-kras-cas-a-kamen-rYx-240140.jpg 4 2 1

Průvodce po moravském krasu textem i nádhernými fotografiemi od autora knihy.

Literatura naučná
Vydáno: ,
Originální název:

Moravský kras. Čas a kámen. , 1993


více info...

Přidat komentář

David81
08.06.2023 4 z 5

S Igorem Audym i s jeho manželkou Jiřinou jsem měl tu čest se jednou (před cca 10 lety) potkat na pracovce v závrtu U Hrušky. Tehdy jsem byl naprostý zelenáč a vůbec jsem neměl ponětí, kdo mi to tu ukazuje, kde a jak mám kopat. A až nyní jsem si prohlédl tuhle jejich fotopublikaci.
Znám hodně lidí, kteří se o jeskyňářských fotoknihách vyjadřují docela pohrdavě. Mně se ale líbí si někdy pro radost prohlídnout krásné fotky a připomenout si některá místa, která jsem kdysi navštívil. Je pravda, že fotografie v podobných knížkách bývají občas na hraně kýče. To se ale v tomto případě říct rozhodně nedá. Střídají se zde záběry větších celků podzemí a detailů krápníkové výzdoby, které (co můžu posoudit jako naprostý laik) jsou nasvícené převážně vkusně s krásným prostorovým dojmem. V některých případech u větších dómů ale chybí zadní protisvětlo, a tak pár fotek je podle mě vyloženě tmavých (j. Spirálka, Rudický dóm, j. Harbešská). Nejvíc fotografií pochází z různých částí Amatérské jeskyně. Ty patří, spolu s těmi z Býčí skály, mezi nejhezčí z celé knížky.
Pokud tuhle publikaci porovnám s další fotoknihou z této doby (Moravský kras - V. Panoš, J. Špičák, J. Vozdecký), tak tato u mě jasně vede. Krátký doprovodný text neurazí, nenadchne.

Autoři knihy

Igor Audy
česká, 1941 - 2017
Jiřina Audyová
česká, 1943 - 2016

Kniha Moravský kras, čas a kámen. je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x