Moravský kras

Moravský kras https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104486/moravsky-kras-104486.jpg 4 12 5

Moravský kras patří mezi nejkrásnější oblasti v Evropě. Svěží a pestrá krajina žije v harmonii se svým tajemným podzemím přesto, že se jedná o dva zcela odlišné světy. Obrazová skladba této knihy je volným příběhem, který čtenáři přiblíží místa, která spatřil, spatřit může, ale i ta, která pravděpodobně nikdy neuvidí. Doprovodný text přináší některá nezbytná fakta, ale i zajímavosti a poodhalí pocity průkopníků, jejich následovníků a také těch, kteří v podzemí Moravského krasu položili to nejcennější - svůj život.... celý text

Přidat komentář

David81
03.02.2024 3 z 5

Jednohubka, která uspokojí, ale nenadchne. Petr Zajíček napsal mnohem zajímavější knihy. U této přesně nevím, kam ji zařadit. Jde o fotoknihu, monografii, nebo spíš pokus o umění? Ze všeho si bere něco, ale jako celek mi to moc nedrží pospolu. Informace zde podané jsou poměrně skoupé a většinou lépe zpracované v jiných publikacích. Je tu něco málo z historie, geologie nebo archeologie, ale velice zlomkovitě, než aby si z toho člověk udělal souvislejší obrázek. O celé jižní části Moravského krasu tu je jen jedna věta! Kapitoly o vzniku jednotlivých krápníkových útvarů napovídají, že knížka je určena především pro čtenáře, kteří se s jeskynní tematikou teprve seznamují. Vzletný text mě nechával chladným, nejzajímavější je určitě doslov Václava Cílka.
Fotografie nejsou špatné, některé mi přijdou dost tmavé (viz úvodní foto), spíš mám ale dojem, že utrpěly ne úplně kvalitním tiskem. Pokud se o Moravském krasu chcete opravdu něco dozvědět, hledejte dál - například v autorových pozdějších publikacích.

Květinka008
21.03.2023 5 z 5

Stručné, přesto výstižné texty, které spolu s nááádhernými a vyprávějícími fotkami nabízí ochutnávku z podzemí Moravského krasu. Jednodušší než říct, čím publikace je, je říct, čím není. Knížka nevypráví příběh, nevěnuje se jednotlivým jeskyním, nekategorizuje výzdobu, není odborná, ale ani nicneříkajícím propagačním materiálem. Zkrátka pro milovníka jeskyní jako dělaná. Děkuji za vhled do historie, připomenutí zajímavých (i neveselých) událostí, poodhalení tajemství, která se návštěvník při prohlídce nedozví ("vypouštění" Punkvy a "tajné" stavidlo!)... A zejména pro mě novinku - přítomnost heliktitů v našem Krasu! Potkala jsem je vloni v létě v Cuevas del Hams na Mallorce a netušila, že něco podobného může být i u nás!


Zuzka12627
29.07.2021 4 z 5

Velice hezká kniha z tak nádherných míst a jako bonus mnoho fotografií. Určitě stojí za přečtení a prolistování fotografií.

Mánička178
14.11.2019 4 z 5

Jak mi je po těchto místech teskno... Zabrnkala kniha na citlivou strunu. Moravský kras je nádherný a knížka mi pomohla vrátit se do časů, kdy jsem mohla také říci "vzhůru dolů"... Přála bych si, abych zase někdy mohla "zabádat"...

Luvák
12.07.2016 4 z 5

Pěkná kniha, hlavně co se do obrazového doprovodu týče.