Morantologie

Morantologie https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218016/mid_morantologie-218016.jpg 4 78 20

V knize Jak být ženou jsem se omezila na jediné téma: ženy. Jejich vlasy, jejich boty a jejich pobláznění chirurgickými zákroky. Ale! Ve své nové knize Morantologie jsem se — jak název napovídá — osvobodila, abych mohla řešit zbytek světa: Krotitele duchů, Twitter, kofein, záchvaty paniky, smuteční obřad za Michaela Jacksona, měšťáckou závislost na marihuaně, opíjení se, Panství Downton, svou tragickou předčasnou smrt a opakovaná selhání své snahy přimět manžela, aby používal přezdívku, kterou jsem si sama vymyslela. Jdu do erotického klubu s Lady Gaga, brečím na kytaře Paula McCartneyho, prahnu po úžasném Sherlocku Holmesovi, píšu nekrolog Amy Winehouseové a přijdu pozdě na Downing Street ke Gordonu Brownovi. Ve volném čase — mezi kocovinami — řečním o sociálním státu, zavírání knihoven a chudobě jako nějaký béčkový Dickens nebo Orwell, ale s kozama.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Moranthology , 2012


více info...

Přidat komentář

rencovav
19.12.2020 4 z 5

Tolik vtipu, tolik novinarskych a zenskych postrehu, super pocteni. Nektere clanky byly lepsi nez jine, ale ve vsech dokazala Caitlin Moranova zaujmout a odrovnat :) doporucuji :)

radynka
29.03.2020 2 z 5

Podívejte, jak sem vtipná, inteligentní a zajímavá. A vůbec nemám problém s alkoholem.

Zklamání roku 2020. (Málem jsem to nedočetla a to miluji Jak být ženou i Jak stvořit dívku).


Vera Silent
17.10.2016 4 z 5

Cait je sympaticka zenska prave tim, ze neni dokonala. To neni ani tato sbirka jejich clanku. Nektere jsou skutecne celkem nudne, nektere mi nic nerikaji, protoze neznam ty mensi zanrove hudebniky, ktere zminuje, a tak asi tezko ocenim prirovnavani k jejich skupine apod. Par clanku bylo skutecne vtipnych a mnoho se proste jen prijemne cetlo. Co na ni ocenuji ale nejvice je jeji schopnost sebekritiky a prastenost. Prizna, kdyz neco skutecne po*ere, a kdyz zrovna magori, aspon to bere ironicky. Nemyslim si, ze by se snazila byt za kazdou cenu vtipna - vite, ona je proste jenom fakt prastena takovym tim lidskym, zenskym a pro ni originalnim zpusobem.

Tesset
10.08.2016 2 z 5

Knížku jsem přečetla poměrně rychle a některé články mě opravdu nadchly. Nicméně musím říct, že jsem se po celou dobu čtení nezbavila pocitu, že se autorka snaží být za každou cenu vtipná.

bosorka
29.03.2016 3 z 5

Některé sloupky vynikající (pro mě třeba rozhovor s Keith Richardsem, Lady Gaga, rodinné historky), některé slabší, nebo pro mě ne tak zajímavé a zábavné. Caitlin Moran jsem si po dvou knihách velmi oblíbila, je mi sympatická až na půdu a rozhodně bych s ní někdy zašla na gin s tonikem. Fakt ale je, že už nejsem z jejího stylu tak šíleně překvapená, protože už přece jen vím, co čekat. U Morantologie jsem ani tolik nepropadala záchvatům smíchu. Tím neříkám, že je špatná, je pořád moc dobrá (a spíš bych dala nějakých 3 a půl), ale pro mě prostě slabší než "Žena" a "Dívka". I tak, Caitlin je pro mě zjevení, s některými jejími názory souhlasím snad i víc než na 100 %, kolikrát jako by mi z duše mluvila. Už víckrát se mi stalo, že mě napadlo - Co by asi o tomhle napsala Caitlin, co si asi ona o tom myslí? Já tu ženskou žeru, žít v Británii (resp. umět lépe anglicky) jsem rozhodně pravidelnou čtenářkou jejích sloupků.

pichova.veru
05.02.2016 5 z 5

Super čtivá kniha. Moc se mi líbila.

IvetB
26.01.2016 2 z 5

Tohle mi prostě nesedlo. Ač mám ráda jistou dávku drzosti, občas jsem měla chuť praštit autorku paličkou po hlavě. Celkem svižná kniha, od které jsem však očekávala až příliš.

lushi
15.01.2016 3 z 5

Docela běžná antologie - některé sloupky mi přišly božské, některé skvělé, dobré, ucházející i nudné. Tak to prostě u antologií je. Autorku mám ráda, proto jsem i šťastnou majitelkou této knihy.
Moran píše svižně, líbí se mi její přímočarost a drzost. Je to dobrá kniha, ale raději bych si ji nakonec přečetla v originále - jednak kvůli tomu, že ty články budou jazykově zajímavé, jednak kvůli tomu, že překlad (a korektury) není moc úchvatný (divná skladba vět, překlepy, divně přeložené názvy...)

Terri
13.09.2015 3 z 5

Něco se mi četlo skvěle, něco hůř, u něčeho mě víc bavil úvod ke sloupku, než sloupek samotný. Ale nemůžu si odpustit poukázání na chybu překladatelky, TARDIS je rozhodně ženského rodu, ta chyba příšerně bila do očí.Chudák Doctor.

studentice
05.08.2015 4 z 5

Většina fejetonů pobaví a ukrátí volnou chvíli. Navíc je zde spousta odkazů na UK, kterou miluji, takže hvězdička navíc:)

zuzana13
22.06.2015 5 z 5

Skvěle napsaná. Moje oblíbená. Proto že, je tam zmínka o doctor who,Panství Dowton,= je to seriál , který je pěkný. o Princi William a Kate Middletonová = kterým to moc spolu sluší. A je tam napsáno o Benedict Cumberbatch (sherlock). Doporučuji.

Barbastelle
06.06.2015 2 z 5

Problém bude zase v tom, že jsem po nadšench recenzích čekala příliš. Ona to není špatná kniha. Je v ní ale příliš mnoho narážek na současnou kulturní scénu, na britské události... Lady Gaga nebo pohřeb Michaela Jacksona jsou věci, které jdou fakt úplně mimo mě. Asi bych si fejetony autorky ráda přečetla v časopise - tam mě nadchnou, překvapí. Ovšem celou knihu jich nepotřebuji. Oproti fejetonům typu Mateřská školka jim prostě chybí přesah a trocha radosti ze života, kterou ve mě zanechávají.

Otázka feminismu mě zajímá, tudíž si rozhodně od Moranové ráda přečtu Jak být ženou, protože bude-li mě lákat téma, určitě mi kniha dá víc

Ditules
20.03.2015 4 z 5

Pasáž o Cumberbatchovi a Panství Downton je skvělá! :D

Melindaaaa
15.03.2015 4 z 5

Nečtu noviny, sloupky, sbírky povídek, eseje. Nemám ráda krátké útvary. Morantologie mě však dokázala uchvátit tak, že jsem několik sloupků přečetla už ve stoje v knihkupectví, odkud jsem si ji nakonec odnesla. Caitlin Moran píše neuvěřitelně vtipně, s lehkostí sobě vlastní a přitom se nebojí projevit názor i na kontroverznější témata. Tahle kniha za to stojí a má co nabídnout úplně každému. Odkaz na recenzi naleznete v záložce Recenze :)

Buchtolap
16.12.2014 5 z 5

Tuto knihu jsem si kupovala s nadšením. Předchozí kniha mě obrovsky nadchla. Morantologie mě překvapila hned po prvním sloupku (nevěděla sem, že se tato kniha skládá z autorčiných sloupků, které napsala už dříve). Nějaké sloupky jsem přeskočila po pár řádcích na začátku, protože nebyly přímo mé kafe. ale jinak dávám knize a autorce 5 hvězd!

Coucouha
24.10.2014 2 z 5

Celkově nemám ráda knihy, které obsahují povídky, články apod. Mám raději ucelený příběh. Tuto knihu jsem si přečetla po doporučení dvou kamarádek, ale moc se mi nezalíbila. Do čtení jsem se musela nutit a dokonce pár stránek před koncem jsem to vzdala a přešla raději na jinou literaturu...

Brambram
19.10.2014 4 z 5

Caitlin není úplně tak moje krevní skupina, nicméně píše vtipně a trefně. Asi bych si jí užila ještě více, mít hlubší znalosti britské kultury,ale i tak jsem si u knížky hezky odpočinula.

kamise
12.09.2014 5 z 5

Caitlin Moranová je moje krevní skupina. Taková bych byla já, kdybych byla extrovert se spisovatelským talentem.... Velice čtivé, vtipné a návykové, ještě lepší než - Jak být ženou. Už dávno jsem se nepobavila tak jako při četbě jejího rozboru seriálu Panství Downton (a to je můj oblíbený), trefné, výstižné a vážně k smíchu. Doporučuji především (ale nejen) všem inteligentním ženám a moc se těším na další, nejnovější knihu Caitlin Moranové - How to Build a Girl, která by měla vyjít v nakladatelství Host v létě 2015.

adaaugusta
03.09.2014

Chtěla bych umět psát tak vtipně!

bookcase
02.09.2014 5 z 5

Fejetony z pera známé anglické novinářky, ve kterých popisuje jak svá setkání s významnými osobnostmi, tak i svůj osobní život. Humor, nadhled a kapka ironie.

Štítky knihy

humor feminismus sloupky

Autorovy další knížky

Caitlin Moran
anglická, 1975
2012  71%Jak být ženou
2016  63%Jak stvořit dívku
2021  75%Víc než žena
2014  77%Morantologie

Kniha Morantologie je v

Právě čtených2x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce35x
Chystám se číst47x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x