Monty Python vlastními slovy!

Monty Python vlastními slovy! https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71223/monty-python-vlastnimi-slovy-71223.jpg 5 16 4

5. října roku 1969 odvysílala televize na programu BBC první televizní skeč z Monty Pythonova Létajícího cirkusu (česky 1999 a 2000) a od té doby skupina britských komiků skrývající se za tímto jménem začala pomalu, ale jistě dobývat svět, až se dočkala v roce 1999 svého třicetiletého výročí, jež jejich nakladatelé oslavili spoustou reedic a nových shrnujících publikací. Jednou z nich je také tato, v níž, jak už napovídá název, vyprávějí Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin svými slovy o tom, jak třicetileté trvání tohoto originálního seskupení vnímají, shrnují, hodnotí a komentují.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Argo , Marvil
Originální název:

Monty Python speaks! , 1999


více info...

Přidat komentář

MaxQ
15.11.2022 4 z 5

Už to tak bývá, že knihy o humoru vtipné nebývají. Ale jako faktografická publikace o historii jedné z nejznámějších partičky komiků, je nepostradatelná. A nejen pro jejich fanoušky. Kdo si chce zjistit něco o tom, jak fungovala britská BBC v sedmdesátých letech a jaké osobnosti se kolem ní pohybovali, bude spokojen. A nechybí samozřejmě plno střípků, historek a pomluv o všech členech Monty Pythonů.

ozzak
09.04.2021 5 z 5

klasika Britského humoru


BobRyder
30.05.2017 5 z 5

John Lennon o Monty Pythonech prohlásil, že by byl raději jejich členem než členem Beatles. Ale John napovídal spoustu věcí. A tak jako jeho Beatles přinesli revoluci v hudebním průmyslu, tak Pythoni změnili tvář televizní zábavy a humoru vůbec. Ale jak vysvětlit pohanům, co je tak vtipného na krávě padající z hradního cimbuří na hlavy neohrožených rytířů z družiny krále Artuše? Spíše bych vám vysvětlil taje kvantové fyziky, o níž nevím zhola nic. Ale pokusím se o to.
Nuže,
Pythoni byli anarchisté v levém slova smyslu. Neexistovala pro ně žádná tabu, kdokoli se mohl stát terčem jejich nekompromisního humoru,dělali si legraci z čehokoli. Z politiky, z církve, ze sexu i z rakoviny. Zesměšňovali historické osobnosti i současné politiky. Vysmáli se rasismu, náboženské nesnášenlivosti a všem ostatním báječným lidským vlastnostem. Jejich humor byl bláznivý, absurdní, nesmyslný a růžo žůžo originální. A hlavně- nebyl pro každého. Mnozí mu nerozuměli, mnohé urážel.
Tito nevěřící Tomášové totiž nepochopili, že jim Monty Pythoni dávají užitečné rady do života a učí je lépe se orientovat ve složitém moderním světě. Přitom se mohli od Pythonů dozvědět tak důležité informace, jako jak se bránit, přepadne-li vás násilník ozbrojený banánem: "Donutíte ho, aby banán upustil na zem. poté banán oloupete a sníte. Tímto útočníka odzbrojíte a můžete ho snadno zastřelit."
Mohli se také dozvědět nesmírně objevnou teorii o brontosaurech, bez jejíž znalosti prostě v životě neobstojíte. Teorie zní:"Brontosauři jsou na jednom konci tencí, uprostřed strašně tlustí a na druhém konci zase tencí." Einstein hadr...
Mohli se dozvědět proč je tak výhodné pořídit si švihlou chůzi, proč se bát španělské inkvizice, proč je nebezpečné stěžovat si v restauraci na špinavou vidličku a proč je tak nevhodné vyslovovat slovo "matrace" před panem Lambertem. A já se ptám: potřebuje snad člověk znát více?
A nakonec se tito, jak já jim říkám pohané, mohli poučit, jaký je smysl života podle Montyho Pythona: "NIC ZVLÁŠTNÍHO. BUĎTE MILÍ K LIDEM. VYHÝBEJTE SE MASTNÝM JÍDLŮM A OBČAS SI PŘEČTĚTE NĚJAKOU KNIHU. SNAŽTE SE ŽÍT V HARMONII S LIDMI RŮZNÝCH RAS."
No, nezní to nakonec docela rozumně?

DennisMoore
20.12.2015 5 z 5

Ohromně čtivá a zajímavá kniha, z níž jasně nejlepší je kapitola o Grahamu Chapmanovi.

Štítky knihy

Monty Python

Autorovy knížky

David Morgan
americká
2002  94%Monty Python vlastními slovy!

Kniha Monty Python vlastními slovy! je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x