Mont-Oriol

Mont-Oriol https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304464/bmid_mont-oriol-c8h-304464.jpg 4 78 16

Kniha rozdělená do dvou částí shrnuje příběhy naivity mladé Kristiny, která se svým manželem, kterého si vzala z rozumu a z přání rodičů, přijíždí do Auvergneského kraje. Její manžel zde založí lázně Mont-Oriol a zatímco vášnivě podniká, Kristina se zamiluje do rodinného přítele Brétigna. Její naivní láska je ale zrazena, všechny city musí ustoupit chladné vypočítavosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Mont-Oriol , 1887


více info...

Přidat komentář

Jílek_K._Ondřej
12.04.2024 2 z 5

Hezky popsaná atmosféra lázní, parků a vyšší smetánky. Příběh mi nic nedal, je to hezky napsaný, ale jediný, co jsem si zapamatoval byl ten střelným prachem roztrhanej čokl a scéna s výplachem žaludku. **, znovu bych si to nepřečetl.

Aya81
11.10.2021 4 z 5

Ve vztazích, v obchodování a v politice se postupem let téměř nic nemění. Tady krásná sonda do mezilidských vztahů zasazena do lázeňského prostředí, kde jsme se krom děje dozvěděli i řadu zajimavosti a pokochali se krásou krajiny.


HelenBarbora
14.12.2020 4 z 5

Hezky se to četlo, prostě román ze života :)

yvett239
15.08.2020 3 z 5

Ač je Maupassant můj nejoblíbenější klasik, tuto knihu považuji za zatím nejslabší, co jsem od něj četla.
Obvykle mám jeho popisy krajiny ráda, ale tentokrát mi přišly zbytečně zdlouhavé. Mohly být kratší. Opět mistrně vykreslil charaktery postav a proměnu těch hlavních.
Knížka je pěkná sonda do tehdejšího lázeňství, dozvěděla jsem se plno nového. Ale ti boháči se tam vážně museli kousat nudou...

Ve zkratce: Knížka by mohla být ještě o něco útlejší a nic by se nestalo. Chvílemi jsem se musela do čtení až nutit, příliš mě nebavila. Z mého pohledu má autor mnoho lepších děl.

ziriant
17.05.2020 5 z 5

Při pohledu z dálky by se mohlo zdát, že jde o jakousi harlekýnku, snad s přidanou hodnotou. Při pohledu z blízka mě to vzalo za srdce. Od knihy čekám, že vzbudí emoce, že zahraje na můj lidský i literární cit. Zde možná nejde o velkou literaturu, ale Maupassantovi se povedlo vzbudit opravdu intenzivní odezvu.

Harry
05.02.2019 3 z 5

Smetánka se v lázních nudí a jedna z nich, jejíž manžel má starosti jak přijít k penězům, i když jich má dost, se zamiluje - konečně má milence. Ona si myslí, že to bude navždy, jenomže jakmile s ním otěhotní, on se dává na ústup. Autor popisuje mistrovsky vztahy návštěvníků lázní, krásu okolí,...

kh123
22.01.2018 3 z 5

Lovila jsem poklady v knihách po babičce a tahle mi padla do ruky. V úplně jednoduchém příběhu o lásce, nevěře, touze po majetku vidím tak trochu Jane Austenovou, bohužel bez jejích krásně ironických dialogů a sympatických hrdinek. Velkým plusem je však popis přírody, vůbec ne nudný, ale vzácně barvitý a podporující čtenářovu představivost. Těším se, až se dostanu k některým autorovým povídkám, určitě mě nezklamou.

TanjaMarková
18.06.2017 5 z 5

Jak rychle se vášnivé vzplanutí změní v lhostejnost...

Maupassant velice citlivě pracuje s povahami všech postav.. až je neuvěřitelné, jak rozuměl ženám :)
Dějová linka kolem popisu přírody a lázní byla zajímavým přínosem celému příběhu.

Petruse21
10.03.2017 3 z 5

Maupassanta mám moc ráda. Na toto jeho dílo jsem narazila náhodou v antikvariátu. Líbily se mi jeho popisy prostředí a pocitů postav. Kristiny mi bylo upřímně líto, typy jako Pavel a Gontran jsou nejhorší.

Selket
05.10.2015 4 z 5

V některých chvílích jsem se velice bavila, překvapena skoro ař wildeovským stylem.

aneri78
25.08.2015 4 z 5

Knihu jsem přečetla náhodou a byla jsem překvapena, že autor - muž dokáže tak popsat pocity žen. Je vidět, že byl velmi dobrý pozorovatel a vyznal se :-). Je to místy slaďárna, ale stojí za přečtení. Teď čtu jeho povídky, z některých běhá mráz po zádech..

Hrefna
13.07.2015 3 z 5

Pro mne jsou jeho knihy oddechovou literaturou mezi "těžšími" kusy a tak mě kniha nezklamala. Jednou za čas ta přemíra citů a vášní neuškodí, ale číst za sebou se to nedá :) Už dokážu předem přesně odhadnout jak kniha skončí, takže se více zajímám o jiné detaily knihy - panebože, co ti bohatí celý den dělali a jaktože neumřeli nudou????? Funguje na mě vlastně i jako kniha humorná. Co mi na knize vadilo a popuzovalo mě, je tehdejší a hlavně hrdinčin přístup k mateřství a rodičovství, běhal mi z toho mráz po zádech (ale uvědomuji si, že je to mým vlastním změněným stavem). Po delší odmlce si dám ráda další.
Má krásné popisné pasáže, procítěné a jsem mu vděčná za linku s lázněmi, protože jinak by to snad nemělo děj :)

pietroaretino
09.05.2014 4 z 5

" Nechápala, že tento muž je z rodu milenců, a ne z rodu otců. Od chvíle, kdy věděl, že je těhotná, vzdaloval se jí a proti své vůli k ní pociťoval nechuť. Už dříve říkával, že žena, která splnila úkol rozmnožovatelky, není už hodna lásky. Co ho v lásce přivádělo do vytržení, byl onen let dvou srdcí k nedostupnému ideálu, ono splynutí dvou duší, jež jsou nehmotné, všechno to nepřirozené a neuskutečnitelné, co vkládají básníci do lidské vášně.....Pomyšlení na malého tvorečka, který se z nich zrodil, na lidskou larvu, jež se zmítá v tom těle a jež ho už potřísnila a zhyzdila, vnukalo mu téměř nepřekonatelný odpor. Mateřství dělalo z té ženy zvíře. "

maryzka
23.04.2012 1 z 5

přiznám se že vždycky se na to podívám, přečtu si to a nějak se k tomu nevracím a když se vratim tak nevim za chvili o čem to je pro mě je to zapomětlivá kniha,která kdybych ji neměla v knihovně tak si ji ani nepřečtu

grapas
13.03.2012 5 z 5

První kniha kterou jsem od něj četla. Z počátku se odvíjí klasický až přeromantický příběh a pak...nastoupí realita která romtiku "rozseká"

dusin
22.02.2011 3 z 5

Na můj vkus moc romantické.. Nicméně pěkně, vnímavě napsané. Nejvíc mě zaujala scéna s oslem - perfektní. Doporučuji spíše romanatičtějším typům..