Mókša

Mókša https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30958/moksa-30958.jpg 5 16 2

Všechno začalo v květnu 1953, kdy si Aldous Huexley vzal poprvé čtyři desetiny gramu meskalinu. Mystická a transcendentní zkušenost, která poté následovala, jej donutila k vlastnímu bádání s psychedeliky, které vytvořilo revoluční práci o vnitřních hranicích lidské mysli. Mókša, což v sanskrtu znamená "osvobození", představuje sérií esejů, sbírku prorockých a vizionářských spisů, které odpovídají na otázku, proč se Huxley obrátil k psychedelikům jako nástroji duchovního zkoumání a současně vytvářejí experimentální záznam drogové zkušenosti. Mókša poskytuje zdařilý popis šířky a hloubky Huexleyho vnímání psychedelik a je vynikajícím místem pro začátek výzkumu následků, které vytvářejí psychedelika. Součástí knihy jsou dopisy a přednášky, které nebyly nikde jinde publikovány.Sestavili Michael Horowitz a Cynthia Palmerová, úvodní slovo Albert Hofmann.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , New Age

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Moksha


více info...

Přidat komentář

Any26
09.08.2021 5 z 5

Vždy mě velice zamrzí, když si člověk, co dosud neměl (pravděpodobně) tu čest se řádně začíst do díla Aldouse Huxleyho; pouze přečte u jeho jména slova jako meskalin, houbičky či LSD, a už si ho automaticky zařadí jako někoho špatného a podobně - ani tím směrem nechci uvažovat... U spousty lidí to takhle bohužel funguje a je to kruté--- A právě že většina lidí si nezaslouží, aby se o nich takhle smýšlelo -- a u A. Huxleyho to platí dvojnásob!
Jestli CHCETE pochopit Huxleyho myšlenky a jeho postoj přečtěte si Mókšu - je moc KRÁSNÁ. Obsahuje jeho dopisy, dojmy, rozhovory, přednášky a mnoho dalšího.
Na Aldousovi mě fascinovala jeho otevřenost, vnímavost a hloubka v každé jeho větě...
Závěrečná kapitola v podání jeho manželky Laury Huxleyové, je neuvěřitelně dojemná a překrásně zformulovaná.

Citace: ze str. 331, kapit. 40 [Laura Huxleyová - Ó, v důstojnosti zrozený!]
"22. listopad 1963 byl posledním dnem na světe pro dva muže dobré vůle. Ačkoli náleželi k rozdílným generacím, pocházeli z jiných zemí a měli odlišná zázemí, vedli jak John F. Kennedy, tak Aldous Huxley společný boj proti nevědomosti a zlé vůli, oba zasvětili svoje životy pomoci lidstvu, aby si rozumělo a milovalo se."

Makrela Liška
18.07.2013 5 z 5

mé první a velmi působivé setkání s Huxleym. Krásný pohled na fascinující renesanční osobnost, jeho otevřenost a moudrost by pro nás měla být vzorem


Autorovy další knížky

Aldous Huxley
britská, 1894 - 1963
2011  84%Konec civilizace
1996  87%Brány vnímání
2001  77%Ostrov
1970  84%Raněný slepotou
1998  82%Šedá eminence

Kniha Mókša je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst42x
Chci si koupit21x