Moje šílené století II.

Moje šílené století II. https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479541/bmid_moje-silene-stoleti-ii-7cB-479541.png 4 39 4

Dvacetiletí totalitního režimu (1969 -1989) očima spisovatele Ivana Klímy. Prostředí zakázaných spisovatelů, policejní zvůle a působení v disentu. Uvolnění situace po roce 1989.

Přidat komentář

vendy246
14.03.2023 5 z 5

Život Ivana Klímy a dění v totalitním Československu v letech 1967-89. Pobyt v "kapitalistické" Americe, návrat do socialistické vlasti, vyloučení ze strany, vyhazov z práce, zákaz činnosti, výslechy, perzekuce... Zajímavé čtení také o mnoha známých osobnostech, se kterými se znal a stýkal, ač sám nepodepsal Chartu77. Jak sám zmiňuje, odpor k moci spojoval lidi různých názorů a z různých pater společnosti. Odpovědi na mnohé z otázek, na které by mne ani nenapadlo se zeptat.
Velmi by mne zajímalo třetí, porevoluční pokračování očima Ivana Klímy...

TipsyChipsy
12.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Opravdu skvělé, zajímavé, inteligentní čtení. Ukazuje 22 let života umlčeného intelektuála, na pozadí dějin, od vpádu Sovětských tanků po obnovení svobody. Líčí, jak vnímal zákaz publikování a o čem všem přemýšlel, užívá úryvky ze svých deníků, ze svých literárních děl, z děl jiných osobností. Jako mozaiku kombinuje svoje myšlenky, osobní život a analogie z historie naší země. Vidí absurditu chování režimních představitetů, vysmívá se jim. Zamýšlí se nad smyslem života - "A k čemu vlastně žijeme ...Možná žijeme jen proto, že jsme se narodili". Zamýšlí se nad smyslem emigrace, který zpochybňuje, protože "falešné pozlátko" svobodu nemusí přinést. Uvažuje o společnosti, která musí fungovat i v totalitě, ale existuje bezcharakterní "lůza", což není to samé co "lid", tichý ale skrytě vnímající atmosféru. 22 let života, které vzali tisícům československých intelektuálů, vzali i celé společnosti, protože ta neměla přístup k přemýšlení, k myšlenkám, třeba o ekologii, neudržitelnosti našeho způsobu života, k pluralitě názorů na naše dějiny. Společnost žila v hloupnutí, proto je to smutné, bylo to i mých prvních dvacet let života a vnímám to jako dospívání v poloprázdnu. Díky za tuto knihu, protože aspoň dodatečně doplňuje, co se také dělo.
Citát:
"Jsem však přesvědčen, že mezi zdánlivě mlčícími občany solidarita otřesených, solidarita potupených a uražených vznikala a šířila se. Pouze tím lze vysvětlit, že tito zdánlivě mlčící lidé během několika dní svrhli do nicoty režim, který je tupil a ponižoval."


Pablo7
01.07.2017 4 z 5

Kniha se skládá ze vzpomínek autora na svůj život a jeho úvah o různých obecných jevech - cenzura, svoboda, demokracie, diktatura. Víc mě bavily vzpomínky, ale i v úvahách se člověk může dost dovědět. Některé pasáže mě přišly více zajímavé než jiné, ale autor se poctivě snaží vyrovnat se svou minulostí vč.členství v KSČ. Člověk dokáže lépe pochopit, že tolik lidí podlehlo komunistickým ideám i historii naší vlasti.

Blíženec
23.04.2013 4 z 5

Spisovatel píše o tom co prožíval v letech 1967-1989 v dějinných souvislostech naší republiky.Každá kapitola je 'uzavřena' zajímavou úvahou na události.