Podivná místa

Podivná místa https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24038/bmid_hellboy-6-podivna-mista-55G-24038.jpg 4 109 19

Hellboy série

< 6. díl >

Pekelný odpadlík a rudý bojovník s nadpřirozenem Hellboy si již vydobyl pevné místo nejen v srdcích čtenářů, ale i na pultech českých knihkupectví. Do prodeje se právě dostává šestá z knih jeho dobrodružství s podtitulem Podivná místa. Obsahuje dva na sebe navazující příběhy: Třetí přání a Ostrov, které jsou doplněné epilogem, skicářem a alternativním úvodem příběhu Ostrov. Přestože se Hellboy v závěru minulé knihy Červ dobyvatel rozhodl opustit svůj rodný Úřad paranormálního výzkumu a obrany, paranormální jevy ho stále obklopují. V podstatě se tomu dvoumetrový rudý tvor s ocasem a upilovanými rohy těžko může divit. Hellboyův osud a cestu stále více předurčuje jeho pravá ruka, po které touží celá řada tvorů. Při svém putování po Africe se Hellboy setkává se šamanem Mohlomim, který mu prozradí, že jeho životní pouť se ocitla na křižovatce a ať si vybere kteroukoliv z cest, zavede ho na podivná místa. Kniha Podivná místa je zatím poslední, kterou nakreslil sám Mike Mignola, a jak říká, symbolicky v ní uzavírá jednu kapitolu Hellboyova života. Provázání jednotlivých knih o Hellboyovi a Ú.P. V. O. (příběhy Úřadu paranormálního výzkumu a obrany po Hellboyově odchodu) ukazuje, jak má Mike Mignola dokonale promyšlený každý detail. Celá sága se postupně stává mohutnější a temnější. To vše při zachování typického vypravěčského a výtvarného stylu i charakteristického Mignolova suchého humoru a nadsázky. Do češtiny knihu skvěle přeložil Hellboyův dvorní překladatel Jan Kantůrek. Přestože je toto poslední Mignolou kreslený díl, Hellboy prožívá další dobrodružství, na kterých se Mignola stále podílí jako scenárista.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Hellboy: Strange Places


více info...

Přidat komentář

Hor89
17.02.2023 3 z 5

Šestý díl Hellboye se skládá ze dvou delších příběhů a epilogu. Kresba M. Mignoly je nádherná - jedna z jeho nejlepších prací. Úvodní příběh Třetí přání má originální a zábavnou zápletku - patří k mým nejoblíbenějším příběhům z Hellboy universa. Druhý příběh (Ostrov) je bohužel trochu nudnější a nepříliš originální - děj zachraňuje epilog který navnadí na další díly.

jan14s
29.06.2022 4 z 5

Tento díl je těžké hodnotit. Oba příběhy jsou hodně surrealistické a občas jsem měl problém se v ději orientovat. Souhlasím s ostatními, že první příběh je povedenější, přesto i Ostrov byl zajímavý. Kresba jako vždy úchvatná.


Roseblood
03.07.2021 4 z 5

Obsahuje dva na sebe navazující příběhy: Třetí přání a Ostrov, které jsou doplněné epilogem, skicářem a alternativním úvodem příběhu Ostrov.

Další komiksové pokračování Hellboye mě moc bavilo. Skvělé hlášky a nádherná kresba.

Příjemné překvapení byl citát z Bílé velryby a text krásné staré námořnické písně.

Hellboyova postava se stala vyvíjí, dozvídá se že také něco ze svojí minulosti a také o tom, čím se měl stát.

V některých částech je příběh hodně surrealistický, najdeme tady odkazy na minulá dobrodružství.

Moc se mi líbily zvláštní, podivné postavy, které mají s Hellboyem každá rozličný záměr.

Doporučuji ️

jirincz
01.01.2021 2 z 5

Lepší bylo Třetí přání, Ostrov mě vyloženě nudil...

sgjoli
18.09.2020 4 z 5

Další skvělý svazek z hellboyovského univerza!
I když je pravda, že první ze dvou příběhů, které se v tomto svazku objevují, mne bavil o něco více. U druhého příběhu mi dělalo trochu problém orientovat se v ději, resp. pochopit jeho směřování a to, co tím autor chtěl vyjádřit. Ale nakonec se mi to také všechno pospojovalo a já pochopila.
Každopádně velmi oceňuji to, že se Hellboy jako postava stále posouvá ve svém životě kupředu a vše, co dělá, dělá proto, aby pochopil, kým je, přijal to a dal svému životu konečně nějaké určité směřování. A to mi přijde skvělé. Nejvíce markantní mi to připadalo bůh ví proč právě tady. Nejde jen o nějaké náhodné, samostatné příběhy, jejichž pojivem je postava Hellboye, ale naopak všechno, co se děje, na sebe více či méně volně navazuje a přináší to další kamínky do celistvé mozaiky.
O vynikající kresbě snad už ani není třeba se zmiňovat - autor to stále drží na své klasické vysoké laťce, z níž neklesne ani o píď. A opět se tu našlo pár skvělých hlášek.
Těším se na další díl!

Kate18
25.03.2020 5 z 5

Třetí přání
Příběh jako tři bratři, kteří se snažili přechytračit smrt. Akorát to jsou sestry a Bog Rúša. Po tom, co se Hellboy utkal s Červem dobyvatelem se vydává do Afriky. I tam na něj čeká něco zcela jiného, než si představoval. Osud ho zavede k Mohlomi, který už na něj čekal s Kwaku Anansi. Další nádherná část světa spojená s Hellboyem a hlavně se starými příběhy a povídkami, které u nás nejsou nijak moc známé.

Ostrov
Skvělé! Mignola se vytasil s citátem z Bílé velryby a navíc povídka začíná úžasnou námořnickou písní. Hellboy si opět pěkně užívá a potká na moři i pár starých známých. Navíc starého kněze, který mu odhalí jeho minulost a čím se měl stát. Ale to by nebyl Hellboy, kdyby se tím nechal unést.

jarynek
03.03.2020 4 z 5

Trošku pomalejší tempo vyprávění, v některých částech poměrně surrealistické a retrospektivní, vysvětlující některé nezbytné detaily z Hellboyových dobrodružství, s jejichž odkazy se můžeme setkat v průběhu jiných příběhů s Hellboyem. V této knize nejde jen o podivná místa, ale jak je Mignolovým zvykem, je zde i dostatek podivných postav, které mají s Hellboyem rozličné záměry. Ačkoliv by to zpočátku mohlo vypadat, že Hellboy se nechává vláčet osudem nakonec každá postava dospěje k poznání, že s Hellboyem je těžké (vlastně nemožné) si zahrávat. Podle epilogu to vypadá, že zvolnění vyprávění bylo jen dočasné a že v dalším pokračování se zřejmě dočkáme větších soubojů.

Terva
01.11.2019 5 z 5

Jaký může být
v ruinách amerického impéria
vhodnější symbol
spásy a současně zatracení
než Hellboy Mikea Mignoly?

Kniha obsahuje dva příběhy.

Příběh první se zove Třetí přání. Odehrává se v Africe, což přineslo spoustu černé magie, k čemuž je Afrika vyloženě zrozena. A co teprve moře u Afriky. Bog Rúša je stvoření napůl muréna a napůl žena. Ryba s kozama – tohle napadne jenom Mignolu. V předmluvě píše mistr, že Hellboyův příběh se odehrává pod vodou, a že vlastně v době, kdy příběh začal kreslit a psát, netušil, jak vyřeší dýchání pod vodou. No, povedlo se.

Citát: Nudíš mě doslova k smrti. (Tři přání)

Příběh druhý nazval Mike Mignola Ostrov a svým způsoben přímo navazuje na příběh Tří přání. Ale to není tak podstatné. Základem je, že zde konečně uvidíme obávanou nestvůru, která, zatím jen slovem, prochází skoro každým Hellboyvo příběhem. Dál nepovím, to už je jen a jen na vás.

Citát: Byl zrozen v Pekle a znovuzrozen na Zemi. (Ostrov)

Dále tento svazek obsahuje osm stran z nepoužitého prvního pokusu o příběh Ostrvov. Konečně se zde setkáme s houbovými lidmi v jejich plné kráse. Jen doufám, že tyto kreatury Mike Mignola někdy použije. Slušel by jim celý knižní příběh. Následuje Skicář. Bohužel zde není žádná Galerie. Bez ní by to nemělo fungovat. Ale....

Citát: Jsem teď vším, čím si mohl být. (Ostrov)

Oba příběhy vás zaujmou, každý něčím jiným. V prvním příběhu se méně mluví, ve druhém zase více, ale není to na škodu. Klasická Mignoliho kresba promluví za všechny. Tohle byl perfektní svazek dvou příběhů. Vybral jsem deset citátů a vložil je mistru na jeho profil. Pokud máte zájem, napsal jsem i samostatné komentáře k těmto příběhům, dodal jsme nějaké ochutnávky a hlavně samostatná hodnocení. Najdete je zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Odstup Satane! (Ostrov)

Mijagi
16.10.2019 3 z 5

"Strážci vyhráli svou válku proti Ogdru Hemům. Ogdru Hemové byli poraženi. Někteří vyrváni ze svých těl a rozhozeni do větru. Jiní pohřbeni hluboko v zemi. Ale stále všichni žijí."
" Ježiš, kámo, znal jsem pár užvaněnejch chlápků, ale ty jsi jednička."

Kresbami a hláškami na pět hvězd. Nicméně tentokrát celkové hodnocení sráží chaotický děj.

tereza1198
17.03.2019 2 z 5

Tenhle díl mě pekelně nudil. Přišlo mi to zbytečné a zmatené. Je tam plno odkazů, které se osvětlí v příštích dílech. Kdybych knihy nečetla na přeskáčku, tak vůbec u tohohle netuším která bije.

Tomas@S
18.05.2018 1 z 5

Hellboye jsem znal pouze z filmu, neni to uplne muj favorit, ale dobre, neni to tak spatne. Chtel jsem proto nahlednout i do puvodniho zdroje, tedy do nejakeho komiksu o nem. Ale to mne bohuzel dost zklamalo. Mozna jsme si vybral spatny dil, ale stejne tak naprosto zmateny dej, nepovedena kresba, dost me to odradilo od dalsiho pokusu zapolit s jinym dilem serie.

3DD!3
07.04.2018 5 z 5

Psychadelická jízda od začátku do konce. U prvních dílů Hellboye mi malinko začala vadit jistá schematičnost příběhů. Podivná místa jsou diametrálně odlišná. Spíše vysvětlují pohnutky hlavního hrdiny, osvětlují čtenáři co se stalo kdysi a proč je rudý ďáběl tak nebezpečný světu. Vizuálně jde asi nejlepšího Mignolu. Především kombinace se žlutou barvou vypadá výborně. Navíc jde o poslední větší příběhy, které sám ilustroval. Za mě jeden z nejlepších dílů.

Atlantis
22.12.2017 2 z 5

Vím, je to legendární Mignola a kultovní Hellboy, ale já se prostě a jednoduše nebavil. Kresba je děsná. Polovina času si budete říkat, jestli se dívat na muže, mrtvolu, příšeru nebo pozadí. Tmavá, nepřehledná, matoucí. A přesně tak by se daly popsat i povídky. Ano, chápu, že mělo jít o surrealistickou tvorbu, ale mně osobně to přišlo mimo.

madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Legendy mě velice zajímají.
Hellboy, týpek, který je z pekla.
Pracuje pro Úřad paranormálního výzkumu a ochrany. Je to dobrej chlapík. Ovšem k němu temnota promlouvá, neustále. Kdo je vlastně Hellboy a proč tu je?
Co je důležitější? Hellboyovo rozhodnutí o jeho životě, či otázky ohledně jeho předurčení vypustit armádu pekel?
Miluju Hellboye, postavy sympatické.

Disease
13.03.2017 2 z 5

Podivný komix o podivných místech, Hellboyova podmořská dobrodružství. Nějak to bez těch nácků nemá tah na branku...

Svatoslav
09.06.2016 5 z 5

Jediný Hellboy nemá své podivné místo. Peklo ho vyvrhlo na zemský povrch a nebesa jsou pro něj příliš nóbl. Kam tedy ve chvílích krize uniknout? Do náruče nějaké dvounohé kočky či do nejbližší hospůdky. Kdepak! Do moře a ještě dál…

V pořadí šešté pokračování roháčových dobrodružství nás zavede do míst vskutku podivných. Mike Mignola se snad nikdy nevyčerpá a jeho um zůstane navždy originální, jak jinak si vysvětlit jeho nezměrnou originalitu a imaginaci. Zapomeňte na pohádky a horory! Tentokrát to bude krapet jiná jízda, než jsme zvyklý. Mike znovu inovuje a překvapuje ještě více, než kdy předtím.

Hellboy už není ten zlý hoch, jakým býval v pekle, a tak vyšetřuje jeden nadpřirozený případ za druhým. Jinak tomu není ani v této publikaci. Příběh je rozdělen na dvě povídky, které na sebe úzce navazují. Hned první část nazvaná Třetí přání hrdě vzdává hold dánskému spisovateli nejkrásnějších pohádek a to Hansi Christianu Andersenovi. Odkazování mistru příběhů o mořských panách je na místě. Třetí přání v sobě mísí legendy, pohádky, ale především nový prvek, kterým je tento celek ozvláštněn a tím je roztříštěné surrealistické vyprávění děje. Najdeme zde sice spoustu postav a vedlejších motivů, ale Mignola naštěstí neskáče od jednoho k druhému, a tak se hravě zorientujeme v tomto monstrozním opusu.

Někdo by mohl namítat, že Hellboy pod vodou je jako Homer Simpson na suchu, ovšem zde tomu tak není. Roháč se skvěle pohybuje a pere jak na suchu tak pod vodou a nebrání mu v tom kubíky vody ani nepřející zakleté mořské panny. Fanoušci Andersonovy pohádky se dočkají oné zlé čarodějnice, která v tomto příběhu zabírá místo úhlavní nepřemožitelné nemesis číslo jedna. Samotný Rasputin může blednout závistí, jelikož takhle kluzkou bestií by chtěl být každý skvělý záporák.

Druhou ještě surrealističtější polovinou celku je Ostrov. Samotný Mignola v poznámkách zmiňuje, jak mimořádně těžké bylo přesné ztvárnění lodí, ryb a moře vůbec. Přičemž právě druhá jmenovaná patří mezi jeho nejvydařenější dílka a právem spadá do žebříčku TOP 10.

Mike bruslil tentokrát na hodně tenkém ledě. Neznámé prostředí, netypické vyprávění děje a spousta skoků mezi časy a sny. Naštěstí se chopil lana pevně a tak můžeme nahlédnout do toho nejlepšího, co kdy bylo z tohoto světa stořeno. Hellboyova minulost zůstala zahalená rouškou tajemství, ale některé záhady byly zodpovězeny takovým způsobem, že i master v comicsu musel svěsit ústa údivem. Shrnuto, podtrženo, Mike ještě zdaleka neřekl své poslední slovo, a tak nás jistě v budoucnu čeká spousta dalších výprav skoro rohatého strašidýlka. Viva Mignola!

martinstefko
15.03.2016 3 z 5

Comics Centrum odvedlo dobrou práci, i když u paperbeckové verze časem dojde k tomu, že se začne mírně rozlepovat, především obálka nedrží úplně dokonale. S tím se prostě musí počítat. Pokud chce fanoušek lepší verzi, sáhne po vázané, která nemá chybu. Skvělý je i překlad Jana Kantůrka – no, je pravda, že jsem od něj nic úplně špatného ještě nečetl. Škoda jen, že příběh uvnitř knihy není o něco lepší.

Kapis
05.02.2013 5 z 5

Hellboyova sólovka - to by tak jeden řekl, jak ten svět není pln prokletých míst a hrůzostrašných oblud, když se tak polo-utopený dostanete od kruté čarodějnice, tak hned vylezete na ostrově s heretikem, který čeká 500 let jen na to, až vylezete z vody:-) Teď měl Hellboy docela štěstí, že ho zachránili bratři v Pánu. Musím říct, že jsem pořád uchvácen grafickou stránkou věci, sécnaristicky jsem si nemohl nevšimnout jistých stereotypů, do kterých Hellboy upadá. Nicméně na hutné atmosféře Lovecraftovských kulis, padající jak temný příkrov to vůbec neubírá a Epilog dává příslib krvavé řezby. Nádhera - a jak to voní, když to poprvé otevřete po defloraci igelitového obalu.....;-)

grellenort
27.10.2012

Jako moje seznámení s Hellboyem se mi to hodně líbilo. Krásná kresba, která do sebe barevně zapadá co se týče vyváženosti barev, přes řemeslně odvedenou práci při kreslení všech příšerek, či scén a samozřejmě Hellboye..