Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení

Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501760/bmid_moje-pripady-z-1-oddeleni-4OH-501760.jpg 5 1257 311

Pozor, začíná výslech! Odpovídat bude Josef Mareš, nejznámější český kriminalista, bývalý šéf pražské mordparty, autor seriálů Devadesátky a Případy 1. oddělení. Vyřešil stovky vražd a teď vypráví o vrazích, obětech i nejzajímavějších případech. Zároveň vás vezme do zákulisí práce vyšetřovatele. Jak se proti zločincům sbírají důkazy? Jak probíhají výslechy a co všechno se při nich může stát? Kdy mu šlo o život a jak se vyrovnával se zlem, které viděl? Mareš strávil u policie téměř třicet let a zažil i divoká devadesátá léta. Byl u vytahování sudů z Orlické přehrady, mluvil s tak otrlými lidmi, jako byli Jonák, Mrázek či Roubal, a vyšetřoval několik přestřelek, do kterých byla zapletena mafie. Mezi jeho nejznámější případy z novější doby pak patří pražský taxivrah, pátrání po zmizelé Aničce či vražda novináře Michala Velíška. Vraždí muži jinak než ženy? Kam zabijáci ukrývají mrtvoly? Kterých pachatelů mu bylo líto? Proč se k některým choval hezky, a dokonce jim vařil kafe, i když jimi pohrdal? A proč některé odsouzené i po letech navštěvuje ve vězení? Milovníci kriminálních příběhů dostávají do rukou autentickou výpověď muže, který zná pozadí zločinu jako málokdo. Otázky kladl Martin Moravec, jehož knižní rozhovory s neurochirurgem Vladimírem Benešem a pilotem Davidem Heclem se staly bestsellery.... celý text

Přidat komentář

werick
22.04.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, zajímavé, pojaté jako rozhovor, rozdělené do několika kapitol. I když hodně případů se stále v podobných knihách a serialech opakuje, tak kniha přinese spoustu nových informací

mirunda
15.04.2024 audiokniha 5 z 5

Velmi dobře napsáno. Četla jsem jedním dechem. Mockrát jsem se i zasmála a spouští věcí mě překvapilo.


midre
07.04.2024 audiokniha 5 z 5

Čtivě napsaná kniha formou rozhovoru. Obsahuje spoustu zajímavých informací ze světa vyšetřování vražd, náhled jak do světa myšlení vraha, ale také pozůstalých. Hned se podívám na seriál, který je také moc dobře natočen.

Margarett_Lindd
01.04.2024 5 z 5

U knih podobného stylu, nemůžu dát jinak než plný počet. Autentický rozhovor s bývalým šéfém pražské kriminálky, který zde prožil velkou část života a dal nahlédnout do jejich práce.
O to víc, pokud někteří mají pocit, že se u nás nic moc neděje, s porovnáním ve světě, tak jej pan Mareš vyvede z omylu.

MildeZ
30.03.2024 5 z 5

Tohle byla povinnost a chvílemi silné čtení...

KatyM.
26.03.2024 5 z 5

Další vynikající kniha p. Moravce, tentokrát s kriminalistou z odd. vražd s p. Marešem. Úžasné rozhovory, kdy pan Mareš nejen popisuje případy, které známe ze seriálu Případy 1. odd./Devadesátky, ale doplněnou o různé historky z vyšetřování. Doporučuji.

marketa7
25.03.2024 4 z 5

Příjemné čtení doplňující shlédnuté série skvělých Případů 1. oddělení.

Kskaja
14.03.2024 5 z 5

Od toho se nedalo odtrhnout!

marekB78
13.03.2024 5 z 5

Jako všechny knížky od Martina Moravce, i tato byla skvělá. Spousta zajímavých témat, spousta informací a dobře napsané. Jsem zvědavý, s kým dalším ještě udělá autor rozhovor.

Zuzvil
12.03.2024 audiokniha 4 z 5

4,5* Moje třetí v pořadí přečtená kniha od autora. Tady jsem v určitých pasážích byla opravdu fascinována prací, ctižádostí, vůlí, trpělivosti, empatií a darem spravedlnosti pana vyšetřovatele Mareše. Jak jsme již zvyklí, pan Moravec umí klást otázky, ale tady v této knize mě obzvlášť odpovědi velmi zajímaly a dozvěděla jsem se mnoho nového. Dovoluji si ještě na závěr vyslovit přání: Kéž by bylo u policie více pánů Marešů! K přečtení moc ráda knížku doporučím.

muf-rodrigo
11.03.2024 audiokniha 4 z 5

Taková jednohubka z prostředí pražské kriminálky. Naposlouchal jsem v audioverzi. Rozhovor novináře a kriminalisty odsýpá, ze všech stran a z pohledu všech zainteresovaných tak trochu nakoukneme do zákulisí vyšetřování, seznámíme se s řadou známých jmen. Pan Mareš je scénáristou vynikajícího seriálu Případů 1. oddělení, i na to dojde řeč. Stejně jako u novináře Etzlera a jeho knihy z Číny, jsem nabyl dojmu, že pan Mareš byl nepochybně vynikající kriminalista, ale taky svéráz a nebylo lehké s ním vyjít. Povídání rychle odsýpá, i díky mnoha příběhům z kriminalistické praxe, kterými je prokládáno. Občas mne sral pan Moravec, novinář, který se zřetelně ošíval, když si dovolil pan Mareš něco říci na adresu novinářů. Prakticky z rozhovoru vyplynulo, že novináři dělají vyšetřování spíš medvědí službu a jediný případ, kdy byli k užitku, bylo zavraždění pana Velíška, a to se mohli přetrhnout jen proto, že byl z jejich redakce.

nicole1990
09.03.2024 audiokniha 5 z 5

Skvěle napsané vyborne se knížka četla . Pan Mareš je velký sympatak .

DK197
09.03.2024 5 z 5

AUDIOKNIHA: U tohoto počinu vysoké obecné hodnocení mluví za vše. Kniha plná informací a zajímavostí. Rozhovor s člověkem, který ví kdo je a co od života chce. Rozhovor s člověkem, jehož charakter je možná komplikovaný, ale svou práci evidentně miloval a miluje. Opravdu literární skvost. Neskutečně mě to bavilo a autorovi, který má celý rozhovor na svědomí, patří velký dík. Jako třešničku na dortu bych vyzvedla i moc dobré audio zpracování. Fakticky jsem ráda, že mám knihu doma. Doporučuji s velkým d.!

uzivatel1190
08.03.2024 audiokniha 5 z 5

Super, přečetla jsem za dva večery, skvěle vedený rozhovor.

MirkaProk
07.03.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Pan Mareš pro mě velký sympaťák. Mám ráda lidi, kteří si nenechají s*át na hlavu a jsou přímočaří a pan Mareš je k tomu všemu ještě fakt inteligentní člověk. Je to borec. A hned jdu na další knihu rozhovoru a tentokrát mě čeká pan Beneš.

drakamena
01.03.2024 audiokniha 5 z 5

Pokud si člověk myslí, že kriminální případy v Česku nejsou tak zajímavé jako v zahraničí, tato kniha ho vyvede z omylu. Velmi poutavé vyprávění bývalého šéfa 1. oddělení pražské kriminálky. Kdybych byla zavražděna, chtěla bych, aby můj případ vyšetřoval někdo jako pan Mareš. Na druhou stranu mi občas připadal až příliš arogantní a útočný a měla jsem dojem, že svojí prchlivostí už tak vyhrocenou situaci při vyšetřování případů zbytečně ještě zhoršoval. Jen těžko přistupoval na kompromisy a ještě hůř uznával vlastní chyby. Ale nikdo není dokonalý.

Občas mě ale vytáčel i pan Moravec, který vedl s panem Marešem rozhovor. Jeho komentáře ve stylu, "Já vím, že je to jinak, ale necháme to být," byly dost protivné. Velmi arogantní. Tady má člověka, který mu z vlastní zkušenosti vypráví, co se stalo, ale on, který vše viděl jenom z letadla, to ví líp. No dobře, necháme to být.

Eva0057
23.02.2024 5 z 5

Martin Moravec se opět skvěle ptá, další zajímavé osobnosti Josefa Mareše, bývalého kriminalisty. Kniha se četla sama, mnohé jsem se dozvěděla nově, mnohé si připomněla z příběhů 1. oddělení, Devadesátek...
Těším se na další rozhovor, tentokrát se záchranářem MUDr. Markem Dvořákem. Stojím v knihovně ve dlouhé frontě

Ivet_V
22.02.2024 5 z 5

Na tuto knihu jsem byla zvědavá. Ke kriminalistice mám blýzko, tak mě zajímalo, jak o ní bude vyprávět tento významný kriminalista. Taky mě zaujal koncept, že je to celé psané formou rozhovoru. A musím říct, že z obou věcí jsem byla nadšená.

Emik87
17.02.2024 5 z 5

Knihy psané formou rozhovorů mám moc ráda a tato je opravdu kvalitní. Nechybí vhled do neobvyklé profese, nějaké ty "zákulisní" informace, vzpomínky a smysl pro humor.

Vaiolet
15.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha psaná formou rozhovoru. Pan Mareš má co říct a pan Moravec se umí dobře ptát.
Máme možnost nahlédnout za oponu české krimiinalistiky, což je zajímavé téma.
A jedno malé varování na závěr :-D Po přečtení knihy dost možná dostanete chuť se kouknout na seriál Případy I. oddělení.

Štítky knihy

rozhovory kriminalistika vzpomínky

Autoři knihy

Martin Moravec
česká, 1981
Josef Mareš
česká, 1964

Kniha Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení je v

Právě čtených71x
Přečtených1 641x
Čtenářské výzvě513x
Doporučených109x
Knihotéce403x
Chystám se číst480x
Chci si koupit155x
dalších seznamech8x