Moje paměti

Moje paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200523/bmid_moje-pameti-z4Q-200523.jpg 4 9 4

Enfant terrible české meziválečné politiky přichází na svět 14. února 1892 v Kotoru jako Rudolf Geidl. Za první světové války velí 7. pluku československých legií v Rusku a na konci války aktivně bojuje s Rudou armádou. V září 1918 se stává generálem a mezi lety 1918-1919 působí v sibiřské monarchistické armádě admirála Kolčaka. Po skončení války vystuduje francouzskou Vysokou válečnou školu a jeho kariéra v Československé armádě vrcholí roku 1926, kdy se stává náčelníkem hlavního armádního štábu. Ještě téhož roku je však za své postoje proti Masarykově skupině Hradu a za přípravu státního převratu degradován a propuštěn z armády. V roce 1926 je u nás podle vzoru italských fašistů založena Národní obec fašisticka (NOF), jejímž předsedou se stává právě Gajda. Strana následně hledá inspiraci i u polských „pilsudčíků“ a také u německých nacistů, i když později nastává takzvané protiněmecké období - Gajda chce Němce z Československa vystěhovat, nebo je navrhuje umístit do koncentračních táborů. V lednu roku 1933 dochází v Brně k tzv. židenickému puči. Několik desítek místních fašistů pod velením Ladislava Kobzinka přepadá židenická kasárna s cílem vyvolat protistátní převrat. Akce však končí fiaskem - zatčen je i Gajda, který s pučisty udržoval kontakt a v případě úspěchu měl svrhnout Masaryka a nastolit v zemi diktaturu.Gajdu je potrestán šesti měsíci těžkého vězení; ostatní pučisté na tom jsou nesrovnatelně hůře, například Kobzinek dostal 12 let.Těsně před vypuknutím války stojí Radola Gajda v pozadí dalšího převratu, namířenému proti prezidentu Háchovi , který Gajdu před nedávnem dokonce rehabilitoval. Národní obec fašistická vidí jako budoucí hlavu státu Gajdu, demonstrace naplánovaná na 14. 3. 1939 však nedokáže vzbudit zájem občanů. Gajda usiluje o post předsedy Českého národního výboru, který by se mohl v následující době stát protektorátní vládou. Místo předsedy výboru nakonec získá, ale Němci se soustřeďují na kruhy kolem prezidenta Háchy, takže Gajdova politická kariéra končí. Nepodaří se mu uspět ani v Národním souručenství. Po válce je odsouzen na dva roky, ale po započítání vazby, kde vinou nelidského zacházení téměř přišel o zrak, je téměř ihned propuštěn. Život tohoto končí v Praze, 15. 4. 1948.... celý text

Přidat komentář

monngoll
29.07.2022 4 z 5

Ano, generál Gajda vadil za prvej republiky, vadil za komunizmu a vadí aj teraz, aj preto je to pozoruhodná osobnosť.

n.ezn.amy
04.04.2020 5 z 5

Paměti pro mě našeho nejslavnějšího legionářského generála v Rusku, kdy jeho úspěchy jsou neprávem a dle mého názoru úmyslně opomíjeny. Díky tomuto dílu čtenář se více dozví o bojích v první světové válce, o ovládnutí transsibiřské magistrály československými vojsky a poté o československé politice za první republiky. Tento skvělý voják doplatil na svou naivitu a víru.


hoesch
09.01.2020 5 z 5

Plně se ztotožňuji s komentářem jindrich7442, a dodávám že nebyla v novodobých dějinách u nás více neprávem očerňována osoba než generál Radola Gajda.

jindrich7442
29.12.2019 5 z 5

Velice zajímavé vyprávění - troufám si říct - velice kontroverzní postavy našich dějin. Popisy jednotlivých etap bojů jsou velice podrobné, nechybějí počty mužů, jejich vybavení a munice. Osobně jsem knihu četl zhruba před 10 lety, autor je pro mě osobnost, která by měla v novodobé historii mít své místo a která je dle mého názoru z etapy 1. světové války je neprávem vynechávána s nálepkou kolaboranta, kterou si dle mého názoru nezaslouží. Knihu mohu doporučit všem zájemcům o tuto část historie. Jsem si jistý, že knize výhledově věnuji znovu svoji pozornost a čas.

Štítky knihy

fašismus Československé legie legionáři ruská občanská válka (1918-1921) český nacismus

Autorovy další knížky

Radola Gajda
česká, 1892 - 1948
2008  89%Moje paměti
1933  95%Stavovská demokracie národního státu
1927  0%Válka a my

Kniha Moje paměti je v

Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst13x
Chci si koupit13x