Moje najmilšie strašidlá (21 poviedok)

Moje najmilšie strašidlá (21 poviedok) https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49237/bmid_moje-najmilsie-stras-49237.jpg 4 25 4

Antológia obsahuje poviedky rôznych autorov. Hororové poviedky vybral Alfred Hitchcock. Známy majster horroru v tejto knihe zhromaždil 20 poviedok a jednu novelu pre tých, ktorí sa radi boja fiktívnych príšer a hrôz...

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

My Favourites in Suspense , 1959


více info...

Ivan F
Ivan F
24.03.2024 4 z 5

Je zaujímavé zistiť, ako sa nielen svet, ale aj vkus čitateľov posunul. To, čo v dobe vydania poviedkovej zbierky bolo asi wau, je dnes vo väčšine prípadov skôr na smiech a strach poviedky (teda u mňa určite) nevyvolávajú - niektoré ešte zamyslenie áno, inak nič. Sú to všetko priemerné kusy, ktoré však obstáli v skúške času, a za to spisovateľom a vydavateľstvu patrí vďaka. Ako študijný materiál na zoznámenie sa s tým, čo ľudí trápilo a toho, čoho sa báli, je knižka fajn, ale nie je to nič moc pre čitateľa narodeného o pol storočia od jej vydania. Neurazí, nepoteší, asi tak. Z prudkej nostalgie hodnotím štyrmi hviezdičkami.

Chingiz
Chingiz
27.01.2019 5 z 5

Po letech znova skvělé čtění bez mobilů, počítačů, mailů, gépéesek. Jako návrat v čase do dob, kdy mikrosvět jedince nebyl tak okopáván, ohlučován a násilněn vším na prodej včetně literatury jako dnes. Hororové povídky, které by dnes naprostá většina vydavatelů odmítla vydat. Proto jsou tak dobré.


syskas
syskas
17.09.2017 3 z 5

Najviac sa mi páčili príbehy Zdesenie, O štvrtej, Ako sa zbaviť Georgea, Súboj. No a krásny bol príbeh O stratených ľuďoch.
Ale celkovo - čakala som kvalitnejšie, zaujímavejšie čítanie.

nightlybird
nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Další z Hitchcockových výběrů hororových povídek, který potěší i poděsí. A jak jsem zjistil s odstupem času vyšel i v češtině, takže se můžeme bát na východ i na západ od Malých Karpat a dokonce v rodném jazyce.
Dodatečně jsem si všiml rozdílu ve stránkování - v české verzi zřejmě chybí román Prázdná stěna (The Blank wall).