Moje matka se to nikdy nesmí dozvědět

Moje matka se to nikdy nesmí dozvědět https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24122/bmid_moje-matka-se-to-nikdy-nesmi-dozved-WWN-24122.jpg 4 51 12

Co všechno způsobilo jedno špatné vysvědčení. Nebezpečné dobrodružství chlapce, který kvůli špatnému vysvědčení utekl z domova.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Meine Mutter darf es nie erfahren , 1981


více info...

Přidat komentář

poiu
13.07.2022 2 z 5

Letní oddechovka o klukovi, který nese domů špatné vysvědčení a moc neví, jak se s tím má vypořádat. Rozhodne se domů nechodit, aby nepřitížil už tak nemocné mamince. Na útěku potká galantního pana Hermanna, který mu nabídne práci(čku - in terminus technicus) i peníze. Ale postupně se to celé nějak vymkne z rukou a kdyby nebylo "prolhané" holčičky Elfi, dobrý konec by to nemělo... :-) :-)

Ukázka:
"Protože dostal špatné vysvědčení," vysvětlil jí Martinův otec.
"Tím mě nemohl rozčilit," řekla smutně. "Věděla jsem to už dávno."
(...)
"Ovšemže jsem to věděla. Copak si myslíte, že jsem si nevšimla, jak se tu chudák nadřel, když jsem nemohla nic dělat? Copak si myslíte, že jsem nevěděla, že se nedostane k učení? Dobré vysvědčení letos přinést NEMOHL!"
(...)
"Ale proč si o tom se mnou nepromluvila?" zeptal se pan Zohner překvapeně.
Manželka se na něj mile podívala. "Nechtěla jsem tě tím zatěžovat."

___________________________________
Prostě je to jen o komunikaci. :-)

jprst
27.02.2020

Objevil jsem v knihovně mých vnuček, nečetl jsem, proto nehodnotím. Ale reakce vnuček na mou otázku, jak se jim to líbilo, byly docela výmluvné. A na víc než tři hvězdy by to určitě nedalo a to ještě jen s ohledem na dědu, který má knihy p. Simmela docela rád.


ToVy
11.08.2019 3 z 5

Šestnáctá kniha Simmela, opět dětská. Po první dětské knize Autobus velký jako svět a před přečtením poslední dětské knížky Plakat přísně zakázáno, musím konstatovat, že i u dětských knih se Simmel drží svého společensko kritického tématu. V Autobusu to byl boj chytrosti a rozvážnosti s nadutostí a neuváženými činy, v této knize je zřejmě hlavním poselstvím asi nejčastější výzva rodičům svým dětem, nebavte se s cizími lidmi. Opravdu pěkný příběh a dětem bych tuto knížku doporučil, ale i dospělým, aby se někdy nad sebou zamysleli.

Pavlína79
12.06.2019 4 z 5

Simmel pro dospělé je srdcovka, i příběh pro děti je velmi hezký, poučení a napětí na každé stránce a přesto má příběh spád. Předčítáno 10leté dceři, které se, i přes značnou dramatičnost, příběh líbil.

Taive
12.04.2018 4 z 5

Knihu jsem četla v době, kdy jsem sama byla stejně stará jako hlavní hrdina - pořád dokola a dokola. A i dnes si naprostou většinu pořád pamatuju. Hlavně ty pocity studu, beznaděje, strachu, ale i lásky. Všechno v knize popsané jsem prožívala s ním. Vlastně je to asi jediný thriller (tenhle žánr normálně nečtu), který se mi kdy tak zažral pod kůži. Z pohledu dospělého čtenáře není kniha opravdu nic zázračného, z pohledu puberťačky to byl překvapivě silný zážitek.

ferda16
22.11.2017 4 z 5

Musela jsem něco přečíst do čtenářského deníku a byla jsem překvapená, jak zajímavá knížka byla. Schovala jsem ji pro své budoucí děti...

kamibe
07.06.2015

Velmi dobrá knížka pro děti. Ráda jsem si ji přečetla, i když už dávno nejsem dítě. Schovám ji pro někoho.

Ika6
15.01.2015 3 z 5

Četli jsme ji ve škole jako společnou četbu.
Všem doporučuji.

ilona8570
22.10.2013

Zdravím, ilustrátorem obálky u této knihy je paní Lomová Lucie. Ovšem titul Všechno přiznávám,všechno...tam je ilustrátorem obálky pan Karel Gott.
Příjemný podzim přeje Ilona

princesse
28.03.2013 4 z 5

Tak jsem včera dočetla jednu knížku a nějak jsem nevěděla co a všimla jsem si v knihovně téhle, kterou jsem ještě nečetla. Tak než si moje dítko odpoledne schruplo, tak jsem jí přelouskala. :-) Poučná a určitě si ji později potomek přečte. Jinak obrázek na přebalu mi taky připomíná Karla. ;-)

Argony
13.11.2012 4 z 5

Ten Karel Gott, jak píše Cajda mě tedy dostal. Jak na to přišla? Nejen, že mi to jako jeho obraz nepřijde, ale i v knize je psána jako ilustrátorka Lucie Lomová.

Jinak dobré odpočinkové čtení, které neurazí. Pro děti cca od 4. třídy.

Cajda
30.11.-0001 5 z 5

Taková milá kniha - hezký dojemný příběh. Je to kniha pro děti, dá se tedy přečíst jako odpočinková. Obrázek na přebalu namaloval pan Karel Gott, všimli jste si?

Kniha Moje matka se to nikdy nesmí dozvědět je v

Přečtených87x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst9x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x