Moje cesta za Scarlett

Moje cesta za Scarlett https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389971/bmid_moje-cesta-za-scarlett-7F4-389971.jpg 3 5 4

Přidat komentář

helena8303
02.02.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem.
Neotřelý pohled na různé problémy, historie se prolíná se současností.
Nejvíc mě zaujal pohled na hnutí Malcolma X. Srovnání Malcolma s Martinem Lutherem Kingem.
“ Jedině, co pro nás může bílý muž udělat, je dát nám čas a prostor, abychom to sami dokázali. Hlavně ať nám k čertu přestane svými milodary vnucovat svůj způsob života, o který my nemáme zájem. “
To byly základní téze Malcolmovy ideologie.
Sám prodělal pozoruhodný vývoj a svým životem ukázal, že to jde. I bez královských rad a charity bílých.
Kniha popisuje cestu na jih, ale řeší i velmi současné problémy. Na prvotinu pozoruhodně kvalitně napsané.

Makaja
03.11.2022 2 z 5

Kniha ze seznamu povinné literatury pro 7. třídu. Syn se nechytal, tak jsem po ní sáhla, že proč tak při tom čtení skučí. No, nedivím se, trochu galimatiáš i pro dospělého, který četl Jih proti severu (původní výstižnější název Odváto větrem) - rychle se střídá fikce, historie, politická současnost, pár popisů míst a ne moc vtipných příhod. Já to přečetla za hodinu a půl, je to tenké, ale syn se s tím natrápil. Literárně nic velkého a jako vhodný cestopis pro sedmou třídu mi to skutečně nepřijde.


mol378
21.01.2020 1 z 5

Průvodce po americkém Jihu perspektivou románu Odváté větrem. Kdo by tam a takto nostalgicky chtěl jet, může získat trochu inspirace. Čtivé, jednoduché, popisné. Většinu knihy lze bez jakýchkoli výčitek přeskočit, literární kvalita nula.

jahlina
20.07.2017 3 z 5

Čtivé čtení, které láká k navštívení tamního kraje. Vyprávění drobných mnohdy úsměvných příhod z cest se střídá s postřehy a komentáři na život v současné Americe, které se prolínají do minulosti do časů války Jih proti Severu. A v neposlední řadě je knížka o splnění dětského snu.