Moje bejby Amerika - Co vám nikdo neřekne o životě v cizině

Moje bejby Amerika - Co vám nikdo neřekne o životě v cizině https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388996/bmid_moje-bejby-amerika-co-vam-nikdo-ner-BJh-388996.jpg 4 104 27

Jaké to je, zabalit si dvoje boty, slovník, zamknout pražský byt a po třicítce začít nový život v kultuře, která není vaše vlastní? Když se novinářka Jana LeBlanc přestěhovala do Ameriky, vzala do ruky blok, tužku a sepisovala všechno, co se naučila: jak v cizině hledat přátele, přestat se litovat, porodit, vychovávat dvojjazyčné dítě, jíst velké večeře a nepřibrat u toho, nerozvést se, když se úsměvné kulturní rozdíly promění v nesnesitelné, nebo co odpovídat na otázku, kde se jednou nechá pohřbít. Tam, kde byla kdysi doma, nebo v zemi svého muže? Vtipně, sebeironicky, s okouzlující otevřeností a s nadhledem napsaná kniha potěší každého. Rozesměje vás, pokud jste daleko od domova nebo máte s životem v cizině jakoukoli zkušenost. A pohladí ujištěním, jak dobře se žije v Česku – kdybyste náhodou měli pocit, že jinde ve světě to je určitě lepší.... celý text

Přidat komentář

Pablo7
15.08.2022 3 z 5

Autorka se vdala do USA a píše o svých zkušenostech. Jako novinářka umí psát a dobře se to čte. Jde o kombinaci osobních zážitků např.studium, mateřství atd, jejích úvah o Americe a Američanech a několika textů napsaných do časopisů. Postupně jsem trochu ztrácel zájem, protože některý věci se opakují nebo je to moc rozvláčné. Kladně hodnotím grafickou úpravu knihy, která se povedla.

misell58
11.06.2022 5 z 5

Kniha mě velmi bavila, život Čechů v zahraničí mě obecně dost zajímá. Autorka napsala knihu čtivě, s humorem a vystihla důležité rozdíly mezi USA a Českou republikou. Uvítala bych klidně více knížek na tohle téma, například jak se třeba žije Čechům v Argentině či v různých evropských zemích. Za mě jsem moc ráda, že tato kniha vznikla a doufám, že na tohle téma vyjde více takových knih a příběhů.


heliiinka
31.12.2021 5 z 5

Zábavné, oddechové a poučné. Není to turistický průvodce, ale líbí se mi popsané všední důležité detaily života. Líbí se mi, že autorka mluví hezky o obou zemích a krušné začátky podává s humorem.

sporran
16.12.2021 4 z 5

Chytlavá knížka. Dostala jsem se k ní naprostou náhodou, tento žánr moc nečtu. Zprvu mě nadchla vtipem, bezprostředností, výstižnými komentáři. Po několika kapitolách se to už malinko omrzelo. Ale stejně vcelku pěkná knížka.

Noisette73
24.08.2021

Ach jo... Proč já vždycky podlehnu a snažím se číst tyhle rádoby humorné příběhy těžce emancipovaných žen, které mají pocit, že jejich život je dobrý pro vydání v knižní podobě, knihu o svém životě může mít koukám dnes už opravdu každý.
Žije s cizincem, má s ním dítě, žije v Americe......hmmm dobře a co dál?
Pro mě nazajímavé, nedočteno.

MildeZ
14.07.2021 4 z 5

Oddechovka na letní dovolenou zhltnutá téměř na jeden nádech. Nečekal jsem veledílo, ale mile mě kniha překvapila ;-)

Ilona439
22.03.2021 5 z 5

Skvělé, pohodové čtení umocněné tím, že sama často navštěvuji USA a veškeré kulturní odlišnosti, které autorka popisuje, jsou popsané trefně. Knihu posílám dál, až do dalekého Kansasu. Ať si jí tam také "užijí".

evacerna18
11.02.2021 4 z 5

Příjemná oddechovka u které se zasmějete, odreagujete a zároveň se dozvíte i pár zajímavých informací o životě v USA. Doufám, že autorka ještě nějakou knihu vydá, třeba o jejím novém životě v Turecku :)

Karimah
29.12.2020 5 z 5

Místy mi jednotlivé části přišly násilně propojené, nepřirozeně plynoucí, ale jinak skvělá kniha, rozhodně doporučuji pro každého, kdo se chystá žít v zahraničí.

DK197
24.09.2020 4 z 5

E-KNIHA: Hodnotit tuto knihu pro mě bylo docela složité. Jejím velkým mínusem je jakási časová chaotičnost, ačkoli o jistou chronologii se kniha snaží. Nestačí to. Člověk se v tom příběhu občas ztratí. Také mě zaskočilo (a v první chvíli jsem to viděla jako mínus) s jakou porcí negativity, smutku a zoufalství kniha pracuje. Než mi došlo, že to je jen její další plus. Do této doby - pokud se mi dostala kniha o životě v cizině do ruky - byla plná nadšení z oné země a maximálně údivu z odlišné kultury. Tady je všechno - protože i opuštění, neschopní si můžete připadat sami za hranicemi ČR zahlcení cizími podněty i jazykem. Děkuji za poukázání na tu stinnější stránku. Navíc autorka říká, že neuměla anglicky a stejně to zvládla - a dnes mluví. Což dává naději, že by to mohli zkusit, i těm, kdo si v jazyce moc (nebo vůbec) nevěří. Pobavila jsem se u popisu nedorozumění slovních i kulturních a ráda se těm rozdílům přiučila (obojího bych si ale přála ještě víc - bylo to super). A na závěr potěšil slovníček výrazů. Za mě palec nahoru.

PS: Díky knize jsem objevila autorčin blog a dost se toho od doby vydání evidentně událo. Co další díl? :-)

Vesper001
04.08.2020 4 z 5

Není to cestopis, spíš místopis. Jana se vdala do „země snů“, ale „americký sen“ má k pohodě na růžovém obláčku občas dost daleko a někdy je jeho žití pro Středoevropana jako plavba podle hvězd. Knížka je upřímná, zábavná Jana obdivuhodná. Méně odvážná a optimistická povaha by se ve světě, kde nic není nemožné, stačí jen chtít, snadno ztratila. Mezi vtipnými řádky mi Jana připadala na všechno hodně sama, a stejný dojem mám i z jejího blogu. O Americe jsem měla idealistické představy jen v jedenácti letech, kdy jsem ujížděla na Dallasu a myslela si, že všichni Američani bydlí na rančích s bazénem a nosí bílé klobouky. Při čtení jsem si uvědomila, že Amerika je nejen daleko, ale Evropanům i hodně vzdálená.

popeluška
03.05.2020 5 z 5

S manželem jsme si knížku moc užili. Je to napsané velmi čtivě, člověk se pobaví, odreaguje.

Lily101
20.04.2020 4 z 5

Oddechovka, která Vám dopřeje chvíli bezstarostných úsměvů nad obsahem textu, protože tak nějak víte, že se v životě autorky žádný zvrat konat nebude, nicméně pro milovníky hlubších myšlenek to není pravé ořechové.

Text je čtivý, leč spíš povrchně bruslí nad tématy volně navozenými v knize. Moc mi vadila nesystematičnost knihy á la napřed začnu studovat dvouletý obor i s popsáním diskuze mezi autorkou a manželem (finanční stránka studia vs. uvažování nad dítětem), náhle kapitola o těhotenství s časovým posunem asi o rok po začátku studia a na úplném konci knihy zmínka o tom, jak autorka úspěšně dostudovala školu cca v roce a půl dítěte. Proč se tam nepíše víc o tom, jaký byl poslední ročník studia? Proč text místy postrádá hlavu a patu?

Moc milé je poděkování na straně 228 úplně dole červeným písmem mj. všem, kteří knihu zrecenzují kdekoliv na internet, leč toto bohužel nelze při hodnocení zohlednit.

elisa194
31.03.2020 5 z 5

Přiblížení rozdílů života v ČR a v USA. Vtipně a ctive napsané, rozhodně doporucuji přečíst. Kdo ví o tom, že se cele školství v USA platí a splácí ho až do dospělosti. Nebo proc ti Americani vlastně nevari a objednavaji si jídlo. Plno zajímavých postřehů.

Zenithgirl
29.02.2020 5 z 5

Otevřené, osobní, čtivé, vtipné, emotivní.

1bublina
19.02.2020 3 z 5

Milá kniha, která se lehce četla. Přišla mi ale trochu neucelená a čekala jsem od ní trochu něco jiného. Doufala jsem ve spoustu vtipných historek, nedorozumění (protože Jana neuměla na začátku dobře anglicky) apod. Mnohem více tam bylo pocitů a nejistoty se sebou sama. Trochu mě rozčilovalo, že o manželovi mluvila jako o B.

Camri
29.01.2020 5 z 5

Kdybych byla Američanka, asi bych řekla "I loved this book" – jsem ale Češka, tak jen řeknu, že se mi knížka hodně líbila. Sympatické, zajímavé a poučné vyprávění i pro ty (a možná hlavně pro ně), kteří podobnou zkušenost nemají (jako já).

tess.de.veles
25.11.2019 5 z 5

Kniha velmi zajímavá...Se spoustou věcí se dokážu ztotožnit...3 roky jsem žila v Anglii, a pak 3 roky v Irsku. Co mě ale překvapilo, že paní Jana se naučila pořádně mluvit až po 4 letech v Americe... Já se v Anglii ´chytla´až po roce, ale pak bez problému...A když jsem si myslela, že po 3 letech v UK anglicky umím a budu všemu a všude rozumět, osud mě zavál do Irska, kde mi asi 2 měsíce trvalo, než jsem ¨dostala" do uší ten jejich akcent ...a začala se používat typický výrazy pro Irsko...Slyšela jsem, že ve Skotsku je to ještě mnohem větší legrace :-) Ale po 6ti letech "venku", jsem si uvědomila, jak je naše zemička úžasná...skvělá ...Kdysi jsem moc chtěla emigrovat do Austrálie...., ale ty časy jsou už dávno pryč. MILUJU naši zemi...Myslela jsem si, že štěstí najdu v cizině....ale nakonec se cítím nejstastnejší v Krkonoších, kam jsem utekla z Prahy...musím to zaklepat, tuk tuk tuk . Kdo přemýšlíte nad tím, jestli se vydat na zkušenou do světa, NEVÁHEJTE !!! JE TO UŽASNA ZKUŠENOST.....ze které budete čerpat ještě dlouho poté.....:-)

MagdalénaD
12.10.2019 5 z 5

Příjemná knížka, která předčí očekávání každého, kdo pro ni sáhne jako pro oddychovku. Naprosto nenásilně a bez generalizací (tj. s patřičnou pokorou) jsou v ní krásně předestřeny kulturní rozdíly mezi ČR a USA.

lentila
08.04.2019 5 z 5

Skvěle sepsané postřehy ze života cesky za velkou louží. nakažlive čtivé, se schopností vás velmi rychle alespoň na chvili do života v usa v představách přenést... Doporučuji!