Mohutný sen

Mohutný sen https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459705/bmid_mohutny-sen-LWO-459705.JPG 4 4 2

Legionářská epopeja série

< 4. díl >

Mohutný sen z pentalógie Anabase je prvým vydaním Medkovej legionárskej epopeje po 40 rokoch nacistického a komunistického indexu. V pôvodnej, nezmenenej úprave z vydania z roku 1926 vyšla kniha v curyšskom exilovom vydavateľstve Konfrontace.

Přidat komentář

betka
11.08.2014 5 z 5

zbety

Celá pentalogie se mi líbila,prožívala jsem s našimi vojáky strast i krátké chvíle klidu a vítězství. Můj pocit pramení z toho,že dědeček byl ruský legionář a vrátil se z války až v roce touha 1920. Proto mne hnala zvědavost i zjistit co děda prožil.

maryzka
20.04.2013 2 z 5

Panebože , zaplat panbu, že to má člověk přečtený. Nevim jak budu číst další jeho knihy. Ale můj názor je že Rudolf Medek chtěl ( nebo je to pravda, je to možné) napsat tzv. Legionářskou epopej" zařadit se do tehdejších tzv: legionářských knih. Tato kniha je pravděpodobně jednou z epopejí, nebot mám rozečtenou knihu Anabase a objevují se tam stejná jmena jako v této knize. Bohužel osudy některých vojáku se naplní- končí smrtí a občas se vyskytnou i sebevraždy. Tento román je částečně popsan filozofii, politikou ( Ruština je jazykem svobody), uvahy o Masarykovi, dokonce je tam zmínka i o zlatě po kterým nyní po x letech pátra i Stanislav Motl, dalé je tam boj mezi rudými, essery, bílými. Zajímavosti se stáva i pár jmen jako je Buzuluk, který sehrál úlohu čechu v II. světové válce nebo se zajímavými jmeny jako je Trockij, Kolčak, nebo dokonce plukovník Švec, Gajda nebo Syrový, který měli problémy v období II. republiky.Kupodivu se ani nedivím, že po 48 u nás o legionářích nemluvili, ale lidé vzpomínali na legionáře jako na osvoboditele od rakouska- uherska, jenomže stejně asi legionáři budou taky rozporuplný. Takže s i myslím, že z jedné epopejí je i Medkovo dílo Anabáze.