Moga

Moga https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447431/bmid_moga-pribeh-kurdskeho-chlapce-ktery-qRb-447431.jpg 4 15 8

Příběh kurdského chlapce, který se chtěl stát lékařem. Cesta životem je vždy plná překážek, jen jejich překonávání může vést k splnění snu. Jakub Nabi, lékař kurdského původu, napsal poutavý autobiografický román. Ve vzpomínkách se vrací do Iráku do rodného Kurdistánu, země zmítané neustálými válkami a chudobou. Jako malé dítě musel po útoku irácké armády na Kurdy utéci a žít několik let v uprchlickém táboře v sousedním Íránu. Válku, tvrdý režim Saddáma Husajna i boje mezi jednotlivými kurdskými frakcemi zažil na vlastní kůži. Po návratu do Kurdistánu, zasáhla rodinu další rána, otec na následky mrtvice ochrnul na polovinu těla a veškerá starost o početnou osmičlennou rodinu zůstala na mamince. Jakub od mala musel mamince pomáhat vydělávat peníze. Se svým oslíkem rozvážel vodu, prodával zeleninu, při studiích pracoval v restauraci, po studiích jako ošetřovatel v nemocnici. Už v Kurdistánu musel bojovat s místními předsudky. Jako dítě byl zasnouben s vlastní sestřenicí, on se však zamiloval do jiné ženy a snažil se bojovat s místní tradicí a vydobýt si právo na vlastní rozhodnutí o svém životě. Chtěl studovat medicínu, ale rodiče s tím nesouhlasili, neměli peníze na studia, nakonec se dostal pouze na dvouletou ošetřovatelskou školu. S takovým osudem se nechtěl smířit! Chtěl být lékař! „Vesmír se spojil“ a on dostal nabídku studia medicíny v „ráji“, jménem Evropa. Avšak ani jeho cesta do Evropy nebyla jednoduchá. Musel se sžít se zcela jinou kulturou, jinými zvyky, jinými hodnotami a úplně jinou tradicí. Neměl peníze, musel přerušit školu a pracovat… potkal několik osudových žen… a studoval…... celý text

Přidat komentář

Iva64
02.12.2023 5 z 5

Naprosto strhující četba. Přečetla jsem jedním dechem. Lepší než detektivka. Před panem doktorem smekám a obdivuji jeho odvahu, houževnatost a vůli. Ač jsem byla velmi dojatá, tak to zároveň pro mne bylo obrovské duševní obohacení a nabytí pozitivní energie. Teď věřím, že v životě není nic beznadějné. Naděje je jen trocha vlastního úsilí, kdy prstíčkem musíme někde vyhrabat aspoň zrnko štěstí.

knihovna1
13.06.2023 5 z 5

Knihu mi věnoval sám pan autor, lékař, ortopéd. Byla jsem velmi dojata a rozsvítil mi den. Kniha je psána velmi citlivě s láskou ke své mamince, rodině, všem ženám, k vlasti a životu.
Pan doktor si váží toho, co mu život daroval, co dokázal. Klobouk dolů. V knize se dozvíte o jeho zemi, o tamních válečných konfliktech o její historii, zvycích a těžkém životě. Taky vás provede svou trnitou cestou k jeho snu-stát se lékařem. Jsem potěšena, poctěna.


Viktor76
01.05.2022 5 z 5

Jeden z nejúžasnějších autobiografických románů, jaký jsem kdy četl. Prostě vynikající. Absolutně strhující. Zcela měnící pohled na "uprchlíky" i na naši vlastní kulturu, neboť umožňuje pohlédnout na sebe sama cizíma očima. Kniha popisuje skutečný příběh kurdského chlapce ze severního Iráku a jeho trnitou cestu za splněním snu stát se lékařem. K autorovi, který pracuje jako ortoped v České republice (a má nadšené ohlasy pacientů na portálech hodnotících lékaře), chovám velkou úctu a respekt.

Hobo
18.10.2021 5 z 5

Můj ortopéd je dr. Jakub Nabi. A tak jsem se dozvěděl o jeho autobiografické knize. Z plakátu, který má vystavený před ordinací. No řekněte, Vás by nezajímalo vyprávění od Vašeho lékaře?
Zpočátku to byl normální příběh z muslimského světa, odlišující se od podobných jen tím, že se týkal Kurdů, tedy velkého národa, rozděleného mezi několik států. Zajímavější to bylo od chvíle, kdy se ocitl v Praze. Velmi dobře popsaný kulturní šok. Nejasné představy o "evropském ráji", ženy, jejichž chování muslimům připadá jako vyzývavé... A postupné odhazování svazujících rigidních návyků; je zřejmé, že pro mnoho muslimů jde o nepřekročitelnou překážku, neboť si otevřenost vysvětlují způsobem pro nás nepřijatelným. Snad autorovi pomohl jeho kurdský původ z utlačovaného národa, ale je zřejmé, že je schopen nahlížet na rozdíly objektivně a postupně se integruje. Muselo být opravdu těžké zvládnout i češtinu, když zpočátku i jeho angličtina nebyla nic moc. Velmi dobře byl popsán i jeho nečekaný, byť krátký pobyt v uprchlickém táboře.

bagel
05.08.2021 4 z 5

Nenápadná kniha a velmi ji doporučuji. Je vždy užitečné podívat se na životní příběh uprchlíků z jejich pohledu.

evask
25.06.2021 5 z 5

Pěkně to pan doktor napsal. A navíc - vždycky je dobré dozvědět se něco o kultuře a zvycích jiného národa.

Pavli19
28.02.2021 5 z 5

Určitě doporučuji. Je možné se zde seznámit s prostředím pro nás zcela neznámým. Kniha se dobře četla, obdivuji velkou vůli a píli splnit si sen a stát se lékařem

8133
19.06.2020 5 z 5

Naprosto famózní . Nečtu ale tuto knížku jsem přečetla jediným dechem

Autorovy knížky

Jakub Nabi
irácká, 1970
2018  88%Moga

Kniha Moga je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce26x
Chystám se číst18x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x