Modrá světla Jokohamy

Modrá světla Jokohamy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355050/bmid_modra-svetla-jokohamy-Avl-355050.jpg 4 41 9

Inspektor Iwata se po těžkém životním období vrací k práci u policie. Nastupuje do tokijského oddělení vražd, kde je s novou horkokrevnou kolegyní okamžitě postaven před hrůzu nahánějící případ vyvražděné rodiny. Pachatel vyňal jedné z obětí srdce, na místě po sobě zanechal tajemný symbol a vše nasvědčuje tomu, že půjde pouze o první ze série brutálních rituálních vražd. Detektiv, který vyšetřování vedl před Iwatou, spáchal po krátké době sebevraždu a pátrání po vrahovi podrobí těžké zkoušce také Iwatovu křehkou psychiku zatíženou nejedním traumatem z minulosti.... celý text

Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Blue Light Yokohama , 2017


více info...

Přidat komentář

Kopretinka784
07.06.2023 4 z 5

Sama jsem byla zvědavá, jak na mě zapůsobí japonské prostředí. Kniha se četla hezky. Bohužel jsem ji musela na chvíli odložit a to byla chyba. V nové kapitole totiž detektiv vzpomínal na své dětství a já byla zmatená novými jmény (zlatý náš Novák nebo Novotný) a hledala souvislosti. Nicméně jsem se začetla a šlo to. Potěšilo mě, že moje některé předtuchy byly správné. Doufám, že brzy bude k dispozici nějaká další kniha.

JaniMa
10.05.2023 4 z 5

Chvíli na začtení, ale pak se mi autorův styl začal líbit. Případ, který inspektor Iwata řeší, mě až tak neuhranul, ale dialogy a popisy jsou neuvěřitelně barvité. Dala bych za ně plný počet, nicméně přepálené rozuzlení krimi linky mi to nedovolí. Jsem ráda, že se mi tahle unikátní knížka dostala do ruky, i když to nebylo zrovna optimistické čtení.


soukroma
25.10.2020 3 z 5

"Světla města jsou tak hezká.
Jsem s tebou šťastná.
Jenom řekni.
Jokohama, modrá světla Jokohamy.
Řekni, že rád mě máš.

Jdu a jdu, houpu se ti
v rukou jako loďka.
Slyším, jak se blíží tvoje kroky.
Vtiskni mi ještě něžný polibek.
Vůně tvých oblíbených cigaret.
Jokohama, modrá světla Jokohamy.
Náš svět vždy bude tady."

(píseň Ajumi Išido, která se prolínala celou knihou, která jinak s Jokohamou neměla shodou okolností vůbec co do činění...)

Japonsko je další moje oblíbená země, odkud nepohrdnu pěkným příběhem. A tady mne to zajímalo dvojnásob: španělský autor a japonská současnost, natož v krimi románu, navíc jako jediné autorovo dílo u nás (zmíněno je pokračování plánované na rok 2018?). Japonské reálie byly dobré, i když se nějak příliš často příliš rychle přesouvali z Tokia do vzdálených míst jako Nagasaki nebo Kyoto, a to autem (!) Ale co mne štvalo hned od počátku bylo vulgární výrazivo a děsné chování mezi aktéry, ženy nevyjímaje, včetně policistů. To mi tedy nesedí, ale může to být vina překladu - dost nešťastné. A zápletka? Ty rituální vraždy by stačily, ale ještě museli nastoupit běsi inspektora, od dětství po manželství, včetně alkoholismu. A do toho sekty, policejní korupce, psychické nemoci a to vše v koktejlu mnoha vražd na motivy předkolumbovských rituálů a akčních výletů na lanovku či na Duhový most, odkud se padalo. Trochu mne obměkčilo autorovo vysvětlení na závěr, že jej zaujal skutečný děsivý případ stále nevyřešený, jímž se nechal inspirovat pro svoji detektivku.

"Znak nese nějaký význam - stůj, volno, běž et cetera. Znak myslí za tebe. Rozkazuje ti. Oproti tomu symbol zastupuje myšlenku, proces nebo něco hmatatelného. Podstatné je ale to slovo zastupuje. Symbol odkazuje k něčemu dalšímu, něčemu odlišnému od toho, co máš před sebou, zatímco znak je výhradně sám sebou. Křesťanský kříž, to není jen ukřižovaný chlápek, zastupuje oběť, víru, naději a tohle všechno. Celé náboženství. Znak myslí za tebe, symbol tě naopak vyzývá, abys myslel sám. Abstraktní versus konkrétní, dalo by se to nejspíš shrnout."

"Realita je od toho, abys ji přežil,
fantazie od toho, abys ji prožil"

/na místě zločinu/ "... ve svých vnitřnostech ležela nedopletená šála..."

Tydvik
02.07.2020 2 z 5

Tak mezi mnou a tímto dílem bohužel k přátelství a vzájemnému porozumění nedošlo.
Obregón není Mitchell a Obregonovo Japonsko mě prostě příliš nepřesvědčilo.
To je má první výtka. Druhá se týká příběhu samotného. Ta zápletka, vlastně všechny ty zápletky jsou ... no, prostě zbytečně přehnané. Autor měl evidentně strach aby se mu čtenář nezačal nudit a tak kupil a hromadil. Chybělo snad už jen velké mezinárodní spiknutí a liliputi z Kremlu. Ke své potřebě si dovolím upravit a pozměnit jedno rčení - příliš mnoho zajíců, myslivcova smrt. Nevěděl, za kterým se hnát dřív a uštval se...

vjirousek
13.04.2020 4 z 5

Napínavá a čtivá.

alzbeta4340
11.02.2018 5 z 5

Velmi dobře prokleslená atmosféra současného Japonska, tím mě tato kniha doslova okouzlila. Zápletka je slušně vymyšlená, i když konec je trochu přemštěný. Ale autor si mě svým stylem už omotal kolem prstu, takže nad uvěřitelností děje jsem ani moc nepřemýšlela.
Trochu jsem se potýkala s japonskými jmény a různými dějovými odbočkami, čtení chtělo trochu více soustředění a času. Ale byl to zážitek.

katka.oo
29.01.2018 5 z 5

Mě se kniha líbila a moc, zajímavé, napínavé. Příjemná změna prostředí ze severských detektivek na Japonsko, i proto jsem si knihu chtěla přečíst. Japonská jména mi problémy nedělaly, spíš jsem si musela vzít atlas a na Japonsko se pořádně podívat na mapě :-). Hlavní hrdina se svou minulostí tak jak má být. Pokračování si určitě přečtu.

Hella
02.01.2018 3 z 5

Bylo to vcelku dobré: Jiné, nezvyklé a cizokrajné. Mě osobně tedy trochu rušily prostřihy do minulosti, ať už hrdinova dětství nebo hrdinova vztahu, proto tedy jen ty 3* a navíc jsem zjistila, že nemám buňky na japonská jména :-) . Ale určitě si další autorovy knihy přečtu.

Ivana2342
21.11.2017 5 z 5

Vynikající kniha, napínavý příběh, zajímavé reálie. Pro mě trochu změna od severských detektivek. Je to zase něco jiného, hlavní hrdina je správně "rozervaný" detektiv. Autor píše opravdu poutavě, umí výborně navodit atmosféru.Napětí drží do poslední chvíle, i když zpětně jsem uznala, že jsem mohla vydedukovat, jak to vlastně je (alespoň částečně). Těším se na další díl.

Štítky knihy

Japonsko detektivní a krimi romány

Autorovy knížky

Nicolás Obregón
španělská, 1984
2017  77%Modrá světla Jokohamy

Kniha Modrá světla Jokohamy je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst36x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x