Modrá planeta v ohrožení

Modrá planeta v ohrožení https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25121/bmid_modra-planeta-v-ohrozeni-U7L-25121.png 2 19 4

Kniha Modrá planeta v ohrožení není souvislým textem, ale jednotu jí dodává to, že vychází z jednoho konzistentního názoru, z jednoho uceleného pohledu na svět, z důsledné aplikace standardní, tedy mainstreamové ekonomie, z jednoho společensko-vědního paradigmatu, který je důsledně liberální (v evropském slova smyslu) a který zejména nesouhlasí s tím, aby byla sporná myšlenka globálního oteplování a ještě daleko spornější myšlenka dominantního vlivu člověka na globální klima a na globální teplotu zneužívána k dalšímu radikálnímu vstupu státu a politiky do lidské společnosti, čehož jsme právě teď svědky.... celý text

Přidat komentář

Metcheque
28.03.2023 1 z 5

Představte si průměrného řezníka nebo pekaře, který se jednoho dne zamyslí nad tím, že neurochirurgie je vlastně obor, který zvládne každý debil. A tak do toho začne kafrat. S partou kamarádů založí webovky plné článků typu "Nevěřte neurochirurgům, jde jim o byznys" či "Uříznout pár nervů zvládneme sami a lépe". Lidi si budou sice klepat na čelo, ale pro ně to bude další důkaz disidentství.

No a tak nějak to má Václav Klaus s environmentalismem.

VladimirTetur
16.12.2015 1 z 5

Akcent na nebezpečí přícházející totality, tentokrát pod pláštíkem environmentalismu. Téma fajn, myšlenku podporuju, ale Klaus píše katastrofálně. Skoro se to nedá číst. Je to otravné stejně jako jeho verbální projev. Na tohle se vykašlete, prečtěte si Brave New World od Aldouse Huxleyho a Cestu do otroctví od Fridricha Hayeka.


Dooma
06.01.2012 4 z 5

Nejedná se o souvislý text, ale o souhrn určitých esejí, přednášek a rozhovorů, jež mají společné to, že se týkají globálního oteplování a názoru Václava Klause na něj. Překvapilo mne při čtení knihy, že Klausův odmítavý postoj nesměřuje ani tak k samotnému globálnímu oteplování, jako spíše k tomu, jak politici mohou toto téma zneužít ve prospěch omezování lidské svobody a direktivnímu řízení společnosti. Klaus podává argumenty, proč není vhodné, aby státy zasahovaly do lidských svobod a proč neexistuje nic jako omezené přírodní zdroje, ale spíše omezené technologické schopnosti využití různých zdrojů (například před stovkami let byla ropa zcela bezcenná, stejně tak za pár desítek let může být nějaká látka, jež je dnes bezcenná, hlavní přírodní surovinou využívanou lidmi). Klausova kritika spočívá daleko více v ekonomické argumentaci, proč není vhodné nyní pomocí direktivního řízení (jako za socialismu) sypat miliardy peněz na to, aby se planeta ochladila možná o 0,1 stupně celsia, než v popírání globálního oteplování.

WEIL
31.08.2011

Kdo ohrožuje modrou planetu? Proč si to lidstvo nechá líbit?
Václav Klaus jde do boje za lepší modrou planetu.