Modrá: Dějiny jedné barvy

Modrá: Dějiny jedné barvy https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181198/bmid_modra-dejiny-jedne-barvy-YZ2-181198.jpg 5 15 4

Francouzský historik kulturních dějin Michel Pastoureau, který se dlouhodobě věnuje zkoumání symbolů (nejen barev ale i zvířat a také heraldikou, analyzuje v této knize vývoj a proměny symboliky modré barvy v dějinách evropského Západu. Řekové ani Římané jí žádnou větší pozornost nevěnovali, dokonce ji pokládali za nepříjemnou na pohled. Naopak dnes se jedná o barvu, jejíž obliba v celé Evropě daleko předčí barvy ostatní (včetně zelené a červené). Autor se zamýšlí nad příčinami této proměny a zabývá se významem a symbolikou modré barvy v oblečení, každodenním životě stejně jako v literatuře a v umění od dob klasického starověku, ve středověké i v současné Evropě.... celý text

Literatura naučná Historie Umění
Vydáno: , Argo
Originální název:

Bleu: Histoire d'une couleur , 2000


více info...

Přidat komentář

witiko
03.12.2023 5 z 5

Je neuvěřitelné, pod kolika úhly umí Pastoreau nahlédnout zdánlivě úzké téma. A tak se i to nejužší postupně rozprostře do celé palety aspektů a souvislostí. Také obrazová příloha je skvostná. Nebudu zastírat, že Medvěd mě bavil podstatně víc, protože jsem během četby zažíval emoce a skoro archetypalní vzpomínky, zatímco Modrá je že své podstaty pocitově utlumená a střídmá, ale i tak je to mistrovské dílo.

tessa.mik
26.08.2022 5 z 5

Modrá, dnes jedna z nejoblíbenějších barev, stojících na stupnici studených barev. Ale bylo tomu tak vždycky? Úžasně sepsaná studie o historii jedné barvy. Dle mého názoru je Michel Pastoureau velmi zajímavý současný historik a je škoda, že v českém prostředí má tak málo prostoru.


Ignis
02.09.2021 5 z 5

Člověk by nevěřil, co se dá všechno napsat o jedné barvě. Hodně zajímavé čtení.

bejan
30.09.2019 5 z 5

Přiznávám, jsem nekritickým obdivovatelem knih tohoto francouzského historika umění. Jsou vždy nabité informacemi, překvapivé svými souvislostmi, objevné svými pohledy a přitom akademicky uměřené ve svých závěrech. Stejně je tomu i u této knihy. Jen jsem si při jejím čtení říkal, jaká je to škoda, že je kniha jen o modré barvě, ale pak jsem zjistil, že Pasteroureau napsal studie ještě o zelené, žluté a červené. Zase se mám na co těšit!

Štítky knihy

barvy

Autorovy další knížky

Michel Pastoureau
francouzská, 1947
2011  96%Medvěd: Dějiny padlého krále
2018  90%Dějiny symbolů v kultuře středověkého Západu
2013  91%Modrá: Dějiny jedné barvy
2013  %Umenie a príroda stredovekej Európy

Kniha Modrá: Dějiny jedné barvy je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst26x
Chci si koupit5x