Dobyvatelé 1 a 2

Dobyvatelé 1 a 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475153/bmid_dobyvatele-1-a-2-dhC-475153.jpg 4 53 10

Vojsko Chetitů táhne světem a dobývá jednu zemi za druhou. Aby kočovné kmeny Skýtů přežily, rozhodnou se obnovit staré spojenectví zvané Horda živých a společně se postavit nepříteli. Do sídla spojenců přijíždí vyslankyně Babylónie, aby byla svědkem krvavých magických rituálů, zákulisních bojů o moc, zrad i vražd. Nádherně kreslená série, ve které se spojuje historická realita s nadpřirozenem.... celý text

Přidat komentář

Terva
26.02.2024 2 z 5

Hej ty.
Uklidni se!
Vždyť jsem ti
dal ráno nažrat!


Docela dost jsem se na začátku ztrácel ve všech těch rodech a národech. Je v tom moc neznámých názvů a snad ještě víc politiky. Směs historické reality s nadpřirozenem se mi zdá poněkud přehnané tvrzení. Ale kde asi najdeme pravdu? Tak to prostě berme tak, že Sylvain Runberg má nastudováno a ví, co je fikce a co „pravda“. Kresba je vlastně jednoduchá. Jen pár pěkných celostránkových obrazů, jinak průměr. Vlastně to jsou jen samé lidské hlavy, nějaký ten slon, medvěd nebo kůň. A tím, že slonům a koňům dokreslíme nějaké to tetování a svázané ocasy, to z toho ještě historii nedělá. Také se mi nechce moc věřit, že část žen chodí nahoře bez a část je oblečená. A to nejsou nějaké otrokyně, ale elita. Když už tak všechny nebo žádná.

Malá ochutnávka:
Kladeš si otázku, proč jsem tě pozval k sobě? Nemám pravdu písařko Thusie?
Inu, pokud proto, abych rozhojnila tvůj harém, králi Kimmerio, tak ti mohu říct, že jsi na mě plýtval dobrým jídlem zbytečně.

A upřímně, je v tom moc emancipace. Krvavé oběti jsou na denním pořádku a přesto se najde žena, která dokáže vzdorovat a vypráská vykonavatele obřadu – jako fakt? Vlastně na mě tento příběh skoro nezapůsobil. S tímhle komiksem jsem asi střelil trochu vedle. Je v tom pár efektních situací, ale to je vše. Osobně dávám průměr (50%), ale protože to tady na DK ještě nejde, dám tomu dvě hvězdy. A navíc jsem v těchto dvou knihách vlastně nenašel ani žádné pořádné moudro, které bych mohl označit jako citát. A opravdu jsem se moc snažil. Ale výroky, jako „to je horda“, „kdo to mohl udělat“, hej, ty, pojď mezi nás“ - opravdu jednoduché věty ve kterých není žádné moudro. Tak že jsem na začátku a na konci komentáře použil něco jako citát z jedné situace, která mě opravdu rozesmála – leč byla skoro jediná.

Citát. Co se tomu medvědovi stalo?

Deimos
18.01.2023 5 z 5

Můj první evropský komiks. A jestli, že všechny mají být takové, tak si to nechám líbit. Super naturalistická kresba a akční vyprávění vás vtáhne do děje a budete si užívat jak příběh, tak i kresbu. Časté odvážnější scény potěší každého zkušenějšího čtenáře, který se nespokojí s málem. Už teď se těším na pokračování a brzy se začtu do další Modré krve. (88%)


špulo
28.01.2022 4 z 5

Ani nemám čo dodať po predošlých komentároch. Je to historická fikcia, ktorá sa postupne láme do čistokrvnej fantasy v štýle prsia, meč a mágia. Nie je to pohoršeniahodné, ani brakovo ostudné. Vadil mi zbytočne dlhý rozbeh príbehu. Postupne však naberie grády. Nakreslené pekne. Len prečo všetky tie baby a ich prsia vyzerajú ako cez kopirák. To že sú krásne je v poriadku, to tu chceme. Ale, kto by chcel hárem plný krások s identickými črtami a mliekotvarmi?!

Norri
12.12.2021 4 z 5

Prsa, krev a bojoví sloni. A taky krutost, prsa a čarodějové. Jo a ještě prsa. V Dobyvatelích je toho tolik, o čem by se dalo dlouze mluvit, že nevím u čeho začít. Co třeba u těch již zmíněných prsou. Komiks Dobyvatelé je jich totiž plný. Ženy v komiksu, skytské bojovnice, většinou chodí nahoře bez, či rovnou jen v bederních rouškách. A zajímavé na tom je to, že to nepůsobí vůbec eroticky nebo nějak nepatřičně. Po chvíli si na to zvyknete a přestanete je úplně řešit.

Co se tomu komiksu nedá upřít jsou emoce. Lépe řečeno široké spektrum emocí. Komiks má úžasnou kresbu a barvy a tak pohled na všechny scenérie, výjevy,lidi a bitvy je úžasný a vyvolává úžas. Kruté scény s násilím na ženách, mučení a obětování, naopak zhnusí. Chování některých hlavních poslav vyvolá opovržení a naštvání. No a bitvy a souboje jsou vzrušující a vtáhnou vás do boje. Sylvain Runberg se navíc ke svým postavám chová velmi macešsky, takže vás čeká také spousta překvapení. Ve výsledku mám ale pocit, že to ve mě nezanechalo hlubší stopu.

Poslední věc, kterou musím zmínit je zaměření a téma komiksu. Obálka komiksu tvrdí, že spojuje historickou realitu s nadpřirozenem. Realita je ale taková, že se Skytové a Chetité nikdy nemohli střetnou. Přinejlepším pět století je nepřekonatelné jak pro chetitské válečné vozy, tak pro komiksové “skytské” gryfy. Vypůjčení si několika historických jmen do fantasy příběhu bych se neodvažoval nazvat historickou realitou. Bylo by pěkné, kdyby byl komiks doplněný nějakým doslovem, který by tyhle záležitosti uvedl na pravou míru.

Komentář je společný pro obě knihy.

jarynek
11.10.2021 5 z 5

Po několika slabších kouscích Modré Crwe zase jednou trefa do černého. Tak trochu mi to připomínalo Conana. Samotný příběh možná jednodušší, ale přesto originálně pojatý, plný akce, bojů na život a na smrt, krásných a odhalených žen, zrady. atd. Několik kmenů spojených do jednoho nesourodéh svazku bojuje proti expandujícímu protivníkovi, který je ochoten se spolčit s kýmkoliv, aby dosáhnul svého. Hodně se mi líbilo využití zvířat v příběhu, a to těch, které známe (sloni, divoká prasata, ..), ale i těch dalších (gryfové, ...). A samozřejmě krásná kresba, ta vše podtrhuje a bez ní by určitě kniha nevyzněla tak dobře, jak vyzněla. Doufám, že druhá kniha udrží nastvavenou laťku.

Ivan Kučera
05.10.2021 4 z 5

Krásne nakreslená historická záležitosť s jemnými fantasy prvkami (monštruózne zvery, čarodejníci, veštci, proroctvá), ktorá by si zaslúžila väčší formát, i tak je to ale za 4*. Aj u nás obľúbený belgický scenárista Sylvain Runberg (Orbital, Conan z Cimmerie, Zarov) síce v mojich očiach opäť neprekročil svoj vlastný tieň (jednoduchý príbeh skomplikoval množstvom postáv s miestami nejasnou motiváciou), ale (zase raz) mu kožu zachraňuje výnimočný ilustrátor. Tentokrát je ním François Miville-Deschênes, s ktorým spolupracoval už na Zarovovi. Výtvarná stránka je nádherná, nebudete sa vedieť vynadívať. Realistické postavy, bojové výjavy, zvery, nahé telá. Scenár je na prvé prečítanie náročný na pochopenie; postáv, národov, motivácií a histórie je tam skrátka dosť. Ale to, že je niečo náročné, ešte neznamená, že je to zlé; len si to proste vyžaduje vašu pozornosť. Na prvý raz som bol scenárom rozladený, ale po druhom čítaní už som sa orientoval. Každopádne za najväčší plus scenára považujem jeho chladnokrvnosť – azda sa ani nesnaží, aby sme si k niektorej postave vytvorili bližší vzťah, je to skôr komiksový dokument, ktorý sa nikomu nesnaží lacno nadržiavať.

1972Sixo
19.09.2021 4 z 5

Brutálna historická chuťovka. Aj keď je tomu čo vytknúť (všetky ženy - akoby ich jedna mater mala, predsa len trochu prerastená staroveká fauna - chcel by som vidieť ako ich drezírujú). Predsa len takýchto eposov u nás veľa nevychádza. Brutalite obiet a popráv sa nevyrovná ani vojnová bitka. Politikárčenie v každej fáze pred vojnou tomu dodáva punc historického diela. Kvalite kresby niet čo vytknúť, je fakt plná drobných detailov. Neoholené ženské podpažie, som v mainstreamovom komikse ešte nevidel. Snáď len by som privítal viacej autentickej špiny v prostredí, ktoré (na mňa) pôsobí dosť sterilne.

Rawen616
05.09.2021 4 z 5

"Historie s trochou(více) fantasy" která se věnuje opomíjenému národu Skytů, Sarmatů a dalších. Je třeba přiznat, že kresba a zpracování tady přebíjí sice zábavný ale nijak složitý příběh o obraně před dobyvateli a spiknutí ve vlastních řadách. A je dost škoda, že to vyšlo jen v téhle malé edici, protože konkrétně toto dílo by si zasloužilo velký formát. Každopádně těším se na pokračování. Ta kresba je opravdu nádherná a příběh je poctivě barbarsky krutý a plný krve a odhalených ženských i mužských těl. Popravdě, více ženských ňader jsem snad v jiném komiksu neviděl. Nestěžuji si:-)

GoodGames
02.09.2021 4 z 5

Dobyvatelé 1, 2 sú návratom kvality do edície Modrá Crew. Jednorožec bol príliš veľký guláš a Ekhö 7,8 zasa príliš jednoduchá zábava. Dobyvatelé sú historickým komiksom s prvkami fantasy, v ktorom nájdete veľkolepé bitky, rôzne bojové zvieratá, intrigy a veľa pekných ženských pŕs. Výsadou je pútavý dej, kvalitná kresba a som vážne veľmi zvedavý na ďalší diel.

adevr
31.08.2021 5 z 5

Skvěle nakreslený zajímavý příběh z pradávných časů. Netrpělivě čekám na další dvojdílný komiksový sešit, kde se osudy uzavřou.
A pokud někdo nemusí historii šmrncnutou fantasy, nebo komiks, ale třeba oblibuje ženská těla, tak jej toto dílo také velmi potěší.

Autorovy další knížky

Sylvain Runberg
belgická, 1971
2021  80%Conan z Cimmerie. Svazek III
2018  75%Orbital 1 a 2
2020  88%Zarov
2021  82%Dobyvatelé 1 a 2
2019  71%Orbital 3 a 4

Kniha Dobyvatelé 1 a 2 je v

Přečtených60x
Doporučených1x
Knihotéce41x
Chystám se číst7x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x