Módní salon

Módní salon https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425060/bmid_modni-salon-XzG-425060.jpg 4 20 10

Jedno století, tři ženy a velký sen – sen o sametu a hedvábí, o svobodě a lásce. Zlatá dvacátá léta, velkolepé módní kolekce a… Coco Chanel. Fanny je unavená tradičním směřováním rodinného impéria a touží se prosadit jako návrhářka v Paříži. Nakonec ale uspěje jen jako manekýna, a i tenhle nablýskaný sen splaskne jako mýdlová bublina. Její dcera Lisbeth bojuje v poválečném Frankfurtu o módní salón svých předků ale i o holé přežití. Pro Rieke je v roce 1971 láska důležitější, než rodinný podnik. Ten ale čelí bankrotu a je čas na závažné rozhodnutí…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Das Modehaus - Töchter der Freiheit , 2019


více info...

Přidat komentář

Kniholenka9
23.04.2023 3 z 5

Tři ženy a tři různé osudy, to by bylo fajn, ale nedokázala jsem se vžít ani do jedné. Dost dlouho jsem si musela dávat pozor, o které zrovna čtu. Chybělo mi trochu akce, ale bavilo mě číst o módě. Čekala jsem, že toto téma bude více rozepsáno, vzhledem k názvu knihy.

Meduprodavačka
07.01.2022 3 z 5

Nechala jsem se zlákat názvem, protože u knížek na podobná témata relaxuji, ale upřímně mě knížka nijak neuchvátila. Převážně proto, že můj smysl pro humor se absolutně nepřekrývá s tím autorčiným. To, čemu se měly postavy smát mi přišlo buď dětinské nebo špatně načasované. Ze 3 protagonistek mi byla sympatická v zásadě pouze jedna, a to prostřední Lisbeth. Ale knihu jsem každopádně dočetla a našla se v ní i řada světlých momentů, řemeslně byla zpracována dobře a kdyby mi víc sedly humor a postavy, snad by mě to i víc bavilo.


Noisette73
11.05.2021 5 z 5

Knížka byla krásná, tam byly tak krásné popisy dnes už naprosto běžných věcí, třeba jako Tenisu, tenisová raketa připodobněná k lívanečníku mě opravdu pobavila.
Text měl šmrnc, vtip a štávu, což v českých textech mám pocit není až tak obvyklé.
Alma i když byla feministka, tak mi tolik na nervy nelezla, jako třeba Fanny. U Lisbeth se mi líbilo, že uměla vše využít a měla obrovskou vnitřní sílu. Reike byla mě nejblíž a líbil se mi jejich běžný život a měla moc hezký vztah s manželem.
Dýchala na mě naděje, je to plné snů, touhy po svodobě....krásné to bylo.
Jediné co mi vadilo, bylo, že to místy bylo hodně feministické a to já feministky nesnáším.

knihomolkadorfa
02.01.2021 3 z 5

Společenský román. Tři generace žen z jedné rodiny. Příběh velmi rozvláčný, z počátku jsem se ztrácela v postavách, akce v podstatě žádná. Četlo se to dobře, ale dojem to ve mně žádný nezanechalo.

Alča31
16.11.2020 3 z 5

Tohle pro mě byl takový oříšek. První půlka byla strašně chaotická, zabralo mi polovinu knihy, než jsem se zorientovala v postavách a jednotlivých příbězích + hrozně se to táhlo, přemýšlela jsem, že knížku nebudu ani dočítat. Potom se ale příběh trochu rozjel a začal dávat větší smysl ( pochopili jste, jak se věci mají ) a dokonce jsem si zvládla oblíbit některé postavy. Je to prostě jedna z těch knížek, kterým musíte přijít na kloub ..

knihovnička007
12.08.2020 3 z 5

Příjemná čtecí oddechovka.
Příběhy třech žen, třech generací, jedné rodiny...
Fanny dospívá na začátku 20.století, prožívá 1.světovou válku a touží se stát módní návrhářkou.
Elisabetha dospívá v 30.letech před začátkem 2.světové války a my s ní prožíváme první roky po válce.
Rieke je "válečné dítě", v 70.letech má manžela, dceru a je postavena před zdánlivě neřešitelný problém...
Tři ženy v různých časech, s různými sny... Nezáleží na čase, na politice, vždy se musí rozhodovat, bojovat, občas i přizpůsobit se dané situaci a pohřbít své sny...
Moc se mi líbilo, jak autorka popisovala postupný nenápadný nástup nacistů k moci a pak i první roky po válce. Šití šatů z jutového pytle, starého deštníku, oběd z kopřiv. A také jak válka zasáhla do životů obyčejných Němců i bývalých vojáků.
A Lizbeth... ve svých letech musela rychle dospět, moc rychle byla nucena postarat se sama o sebe a to ještě během války...
Čekala jsem i nějakou akci, ta se bohužel nekonala, příběh si plynul a já ráda četla, ale... něco mi tam chybělo, škoda. Ale četla se moc pěkně :)

bookcase
27.02.2020 5 z 5

Společenský román řešící hned několik témat - rodinné vazby, emancipaci i svět módy. Spíše komorní, což se mi líbilo.

okeey
04.02.2020 4 z 5

,,Mnozí si myslí, že žena nemůže spojit práci a péči o rodinu. Ale já se ptám, proč by to nešlo? Nemá snad žena právo na obojí?" Jedná se o společenský román, kde jsou 3 hlavní hrdinky a odehrává se ve 3 různých období. 3 generace žen, jejichž životní náplní je módní salon.
Jenže jak je tomu zvykem, ne vždy se povede vše tak, jak si představujeme. Trochu mi zde chyběla napínavější zápletka. Ale kniha se četla lehce, je to taková oddychovka. Ten módní nádech knize dodává šmrnc.
Co bych ale chtěla vypíchnout jsou bravurně vykreslené rodinné vztahy, problémy. Celkově knihu hodnotím kladně a určitě bych ji doporučila, nejen jako historický román.

Jane417
20.01.2020 3 z 5

"Módní salon" je společenským románem, který má tři hlavní hrdinky a který se odehrává ve třech různých dobách. Hlavními postavami jsou tři ženy... Fanny a její dcera Lisbeth a Rieke, která je dcerou Lisbeth. Příběh tří generací žen, které se zajímaly o módu a celá léta vedly módní salon Konig. Ne vždy šlo ale vše tak, jak mělo. Ve 20. letech 20. století se mladá Fanny chtěla prosadit jako módní návrhářka, ale cesta k tomuto cíli nebyla úspěšná. Lisbeth čelí ve 40. letech 20. století poválečné bídě a snaží se, jak jen může, salon udržet při životě. Zároveň ale i sebe a její dvě děti. No a Rieke, které se salon dostává do rukou v 70. letech 20. století po tom, co její bratr vedení salonu opouští... vede salon, kdy je všeho dostatek, ale bohužel i konkurence a ke všemu se ne vždy setkává s pochopením svého manžela. Román hlavně o těžkostech života, složitosti vztahů mezi matkami a dcerami, ale i mezi muži a ženami a o tom, jak každá doba přinášela nástrahy jak pro fungování salonu, tak pro samotné žití. Hodnotím jako průměrný román, který nezarmoutí, ale ani nenadchne. Chyběly mi zásadní zápletky a trochu děje, který vás více vtáhne. Vlastně se nic moc nedělo, akorát spolu hlavní hrdinky pořád nemluvily, protože jejich vztahy byly narušené. Nikdo s nikým vlastně moc nemluvil a chvílemi mě knížka opravdu nebavila.

magic11
17.12.2019

jupíí, vyhrála jsem ji v soutěži, tak uvidíme, jak se bude číst

Štítky knihy

móda romantika

Autorovy knížky

Julia Kröhn
rakouská, 1975
2019  71%Módní salon

Kniha Módní salon je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce66x
Chystám se číst31x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x