Modlitba argentinských nocí

Modlitba argentinských nocí https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345354/bmid_modlitba-argentinskych-noci-kFI-345354.jpeg 5 150 25

Nebudu nikdy dobrým teologem, pokud budu jen studovat názory jiných, psát vybroušené rešerše a nikdy nepocítím žízeň živé bytosti po Bohu. Pokud budu svět zkoumat jen z vnějšku, jako nezávislý a nezaujatý novinář, nikdy jej nepostihnu. Životem procházíme dnes tak, jako se v sobotu procházíme po zoologické zahradě. Takto se ale s Bohem nikdy nesetkám; jako nezainteresovaný turista, který si během své životní vycházky po Zemi sem tam zmáčkne spoušť a vytvoří fotografii. Jsem vášnivá bytost, toužící a hladovějící po Bohu, toužící nalézt smysl věcí, jsem uvnitř světa, nikoli mimo něj.... celý text

Přidat komentář

Rihatama
22.09.2023 4 z 5

Marek Orko Vácha je nejspíš pro málokoho neznámou osobou z řad duchovenstva, i když možná méně známou než Zbigniew Czendlik, kněz původem z Polska. Oba vystupují v roli popularizátorů katolické víry, jen každý po svém. Vácha působí prostřednictvím akademické sféry, Czendlik pak umělecko-populární. Oba rovněž publikují, a to opět v duchu svého duchovně-kulturního zaměření. Vácha, který mj. hovoří o evangeliích coby sbírce paragrafů, je mi svým podáním duchovních myšlenek podstatně bližší než Czendlik, i když moc knih jsem od obou kněží zatím nečetla. Nespadám totiž úplně do kategorie hledajících, čímž se vylučuji ze skupiny primárních adresátů. Ráda si nicméně přečtu různá zamyšlení, které inspirují k zamyšlení a rozšiřování obzorů. Člověk se přece neustále vyvíjí, i když už třeba nehledá kudy a kam se ubírat na duchovní cestě. Sám Vácha nicméně toto hledání a jeho smysl relativizuje tím, že jedinec (moderní "psychonaut") vlastně nehledá duchovní cestu, ale okamžitý a silný duchovní zážitek, který se nicméně obvykle nedostaví a hledající se pouští na cestu dalšího duchovního experimentu s různými lákavými obaly tu buddhismu, tu mistra Osho nebo doktora Steinera ("christologie"). A tak se Vácha dostává k novotvaru fast-religion nabízející paralelu s fast-food/em.

Vácha se v této své publikaci odráží od ztichlé noční argentinské oblohy. Vlastně by mohl být v celé řadě jiných končin světa. Podstatou je nebát se být sám se sebou, v odlehlých koutech přírody, a umět si nejen poradit s noclehem ve stanu pod stromem nebo rozděláním ohně, ale dle mého také odolat svodům celosvětového informačního networkingu. Pouze tak se myšlenky v hlavě mohou zklidnit a člověk se může ponořit do ticha svého nitra, duše i hlavy. Andské hory jsou však jen počátkem byť právě v horách se dle Váchy duše setkává s Bohem a Váchovi slouží coby odrazový můstek pro celou řadu úvah o náboženství, víře, ateismu, hříšnosti... a jejich roli v lidské společnosti. Váchova argumentace pro váhající, pochybující a chybující je zábavně přesvědčivá, když říká, že sv. Petr, první budoucí papež, který umřel mučednickou smrtí, v Novém zákoně selhal vždy, když o něco šlo. Jidáš se po svém selhání oběsil, Petr pak hořce rozplakal. A tak oheň Krista i jeho apoštolů nakonec mohl zachvátit celý svět. Takže hříšníci, není nikdy pozdě, resp. nic (a žádný hřích) by vám nemělo bránit obrátit se k Bohu a víře, říká tímto Vácha. No jo, je to tedy na vlastním svědomí, jak říkám já. Váchova apologetika katolické víry je vskutku obdivuhodná vzhledem ke vzneseným argumentům. Věřím taky, že je i účinná, už i proto, že samotnou víru v Bohu tak trochu odbožšťuje, resp. zlidšťuje.

K dávnému uctívání Slunce dnes: "Ze školy víme, že slunce je směsí vodíku a helia, gravitací se hroutící do tvaru koule, kde probíhají proton-protonové reakce. Hořící kouli plynu není důvod mávat."

huhuhu
23.05.2022 5 z 5

Na knize mě toho zaujalo spoustu, takže nevím, co vyzdvihnout dřív. Namátkou: Upřímnost a opravdovost, s jakou autor píše. Různorodost témat souvisejících s křesťanstvím i lidským životem obecně. Hloubka myšlenek a jejich inspirativnost jak pro věřící, tak pro nevěřící. Atd. Škoda, že kniha byla z knihovny, stálo by za to mít ji doma, ráda bych se k ní ještě někdy vrátila.

"Nejsme racionální bytosti, které občas užívají emoce. Jsme emocionální bytosti, které občas užívají rozum."

"Seznam hříchů, které bych určitě a nikdy neudělal, se s věkem začíná povážlivě ztenčovat."


amejzlík
12.02.2022 5 z 5

V tak tenké knize je uschováno tolik moudra a zajímavých myšlenek…Úvahy Marka Váchy mám velmi ráda. Zodpoví mi některé otázky, nad kterými uvažuju dlouhodobě a vzbuzují jiné, nad nimiž bych možná nikdy sama nepřemýšlela. Ke knížce si stálo za to vzít Bibli a taky zápisník. Některé myšlenky se mi tak líbily, že jsem si je vypisovala, abych o nich případně mohla přemítat i později a nezapomněla na ně.

ViolettaCh.
27.06.2021 4 z 5

Tato útlá knížka je studnicí řady zajímavých myšlenek katolického kněze v otázkách víry, ale i života a hledání jeho smyslu. Své myšlenky přibližuje čtenáři za pomocí biblických příměrů a citátů. Řada myšlenek je pro čtenáře podnětných a inspirujících k vlastním úvahám na daná témata. O autorovi jsem i dříve věděla, neznala jsem však žádnou z jeho knih, toto je pro mě novinka. Knihu jsem poslouchala v audioverzi v podání samotného autora, jehož přednes je velmi příjemný.

Momana
23.03.2021 5 z 5

Ta kniha je plná tak krásných myšlenek! Je mi nesmírně líto, že je Bůh v myslích tolika křesťanů uvězněn v krabici, a na panu Váchovi se mi velmi líbí to, s jakou otevřeností Ho hledá ve všem okolo, že se nebojí tyto krabice otevírat a poukazovat na argentinské nebe. O tom je tato kniha:)

simviki
12.01.2021 5 z 5

Jedním slovem prostě úžasné. Nepodbízivé nenásilné předávání evangelia, kterým se prolíná líčení vlastních zážitků a přírody.

Chytuš
18.08.2020 4 z 5

Pokud by byli všichni katoličtí kněží jako Marek Vácha, neměla by církev podle mého názoru problém s odklonem lidí od víry. I když někteří zarytí katolíci by mohli být i pobouřeni spojováním prapůvodní pohanské víry s důrazem na respektování přírody a všeho živého s citáty z Bible... Pro většinu věřících i nevěřících však musí být nádherný zážitek zaposlouchat se do kázání tohoto osvíceného duchovního. Jeho myšlenky jdou dál, až do tradičních náboženství, do prapůvodní víry, ze které se všechno odráží a pramení... Nejsem katolík, ani mě Marek Vácha ke katolíkům nepřivedl, spíš mě velmi mile překvapil svým netradičním přístupem a krásnými myšlenkami, se kterými možná nemusíte souhlasit, ale neškodí se nad nimi pozastavit a zamyslet...

GabrielleT.
06.06.2020 5 z 5

Krátké kapitoly k zamyšlení, které člověka časem přinutí znovu se k nim vrátit. Nejen že obsah je u Váchových knih obohacující, ale zamilovala jsem si také jeho styl psaní, který je velmi lehký, příjemný a bohatý.

Standa24
30.09.2018 4 z 5

Zajímavá a inspirativní kniha, která nabádá k dalšímu přemýšlení. Nedávno jsem navštívil také přednášku pana Váchy, ve které prezentoval některé myšlenky z této knihy a z knihy Neumělcům života. Rozhodně stojí za to si ho poslechnout i naživo :)

samuela.gc
29.01.2018 5 z 5

Krásná kniha, skládající se z úvah nad různými tématy. Od komentářů ke Genesis, stvoření světa a lidské nedokonalosti, které byly zajímavé a podnětné, a dpolněné odkazy na další literaturu, přes upřímné až vlastně básnické vyznání víry v Boha prožívané v argentinských horách, přes humornou kapitolu o omylech ateistů, po velmi vážná témata utrpení, samoty, zla a dobrého Boha, kde se autor nebojí přiznat, že ne na vše má odpověď. Autor o všem uvažuje upřímně a do hloubky.

Magdalen
25.07.2017 5 z 5

Skvělá, poslední dobou jsem na Váchových knihách závislá a neustále se k některým pasážím vracím. Mám dojem, že nejen ateistům, ale především katolíkům tak trochu ujasní některé zkreslené představy...

bgott
29.05.2017 5 z 5

Marek Orko Vácha byl a je pro mě doslova zjevením ... jeho skloubení víry a vědy, etika v medicíně, jeho živé přednášky, knihy, fotografie... I Modlitbu argentinských nocí jsem přečetla jedním dechem, ale už teď vím, že se i k této knize budu vracet. Nutí mě přemýšlet a za to děkuji.

Dorrinka
31.03.2017 5 z 5

Gender štváči a křesťanské feministky mě budou kousat ve zlých snech, ale Marek Vácha mě jako celkem průměrnou ženu inspiruje tím, jak ve své křesťanské víře zůstává chlapem. Až moc často se setkávám u věřících mužů v otázkách víry s takovou docela těžko popsatelnou antimaskulinitou, s vnitřním příklonem k ženským postojům v prožitcích víry. Pan Vácha se prostě sebere, vyleze na skálu, sám se plahočí argentinskou pustinou a u toho se modlí. To je prostě tak dobré... A tak inspirativní pro dnešní muže, a nejen věřící samozřejmě. A právě v této jeho knize je to podle mého názoru velké téma a dá se zde hodně načerpat.

TakySimona
24.05.2016 4 z 5

Úvahy a komentáře Marka Orka Váchy jsou tím základem, na kterém se mohou sejít všichni, kteří dokáží vnímat současnost bez předsudků. Smiřuje selský rozum, dar víry i přísnou logiku přírodních věd. A po stránce řemeslné, tedy literární, stručné, precizně formulované, široce srozumitelné a bez stopy vzdělanecké pýchy.
Aneb, s trochou nadsázky, hlas PRO bloudící na obou pólech pouště.
:-)

Mánička178
09.01.2016 5 z 5

Když čtu knížku, mám ve zvyku mít po ruce notes, do kterého si zapisuji zajímavé myšlenky, na které v knihách narazím. Po čase si je čtu, přehrabuji se v nich, rozjímám nad nimi a pokouším se je rozvíjet, aplikovat do svého života atd... "Bohužel" z Modlitby argentinských nocí nemám jedinou poznámku, a to proto, že tato kniha je takovými myšlenkami doslova narvaná... Takže se prostě budu vracet k celé knize, která je opravdu úžasná, oslovila mě asi nejvíce z autorových knih...

Díky Orko! Kdybys po večerech nepsal to, co se ti honí myslí, nebyla bych teď tou, kterou jsem...

nickym
15.12.2015 5 z 5

Skvělé podměty na přemýšlení. Líbí se mi jak autor přistupuje k věcem reálně, tak jak je obvykle život přináší... :) Super kniha, doporučuji!

-Daniela-
08.10.2015 4 z 5

Velmi zajímavé úvahy na různá témata, každého osloví nejspíš něco jiného. Mě zaujaly myšlenky o rozhodování a zodpovědnosti (člověk je samostatná bytost), o projevech lidské neúcty k přírodě, o předsudcích, které mají nevěřící lidé vůči věřícím (některé jsou opravdu k vzteku, protože jsou tak hloupé, ale přesto velmi rozšířené). Nemusím se vším souhlasit, ale líbí se mi to, že pan Vácha je vzdělaný ve více oborech a díky tomu má na různé věci komplexnější pohled - např. na propojení člověka a přírody s Bohem.

Kelderek
26.04.2015 5 z 5

podmětná kniha, odkrývající autorovu lásku k cestování a fascianaci Božím stvořením. Poeticky pojaté eseje dotýkající se mnoha témat, která osloví tu člověka zasazeného do katolického prostředí, tu člověka, který má prostě rád život a táhne ho to k něčemu nad námi...doporučuju tuto krátkou knihu všem, čte se jedním dechem...

Vojslava
19.02.2015 5 z 5

Můj první pokus s autorem, a ne špatný... Spousta dobrých podnětů do života, kromě toho občas taky slušné zamrazení v zádech. Zařazuji do knihovničky a jistě se k textu ještě vrátím.

Tulenik
19.10.2014 4 z 5

Pro někoho možná depresivní, pro mne často velmi inspirativní. Měla jsem ji půjčenou, ale stála za to, abych si ji koupila do knihovny.