Moderní jemenské povídky

Moderní jemenské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234998/moderni-jemenske-povidky-234998.jpg 3 7 2

Devátá kniha ze souborů povídek spisovatelů arabských zemí. Většina povídek v této knize pochází z pera žen. Proto je pozornost těchto spisovatelek zaměřena zejména na život žen v Jemenu. Jemen je pro nás vzdálená arabská země. I témata některých povídek jsou pro nás těžko pochopitelná a vzdálená. Nicméně jsou tyto povídky jedním z obrazů současné i nedávné jemenské skutečnosti.... celý text

Přidat komentář

Rilian
20.12.2019 3 z 5

Ojedinělá publikace v českém prostředí určitě ukrátí mnohé dlouhé chvíle v metru nebo tramvaji. Povídky či spíše mikropovídky se čtou dobře, ačkoliv kvalita překladu není vždy nejlepší. Tuto informaci ovšem nejsem schopen sám odborně posoudit. Usuzuji tak na základě svého dojmu s četby a slohu jednotlivých textů. Tato sbírka je unikátní především tím, že se soustředí především na ženské autorky z této pro Čecha téměř neznámé země. Objevují se zde příběhy z každodenního života a to jak ženského tak mužského. Velice oceňuji první tři povídky od Nádije al-Kawkabání, která ve svých příbězích popsala psychologickou zátěž, která je kladena na muže v tradičních islámských rodinách (očekávání brzkého zbohatnutí od nevěsty a její rodiny, obtížnosti uživení své rodiny, pohrdání neúspěchem, atd.). O tomto problému se většinou nedočítáme, jelikož se pozornost většinou soustředí (pochopitelně) na otázku ženských práv. Povídky zaměřující se na ženské otázky rozhodně nekončí žádným happy endem ani zadostiučiněním. Přísně konzervativní společnost nezná slitování. Kvalita jednotlivých povídek pochopitelně osciluje, ale největší nedostatek celé sbírky představuje absence historického kontextu. Čtenář neznající místní reálie nemusí příběh buďto zcela pochopit nebo docenit. Takto je tomu kupříkladu v povídce Zastavte na straně a Šála. V povídce Šála je sice vysvětleno, kdo byl az-Zubarjí, ale i tak povídka příliš nedává kontextově smysl. Závěrem lze říci, že povídkové sbírky od nakladatelství Dar Ibn Rushd představují velice vítané oživení povídkových sbírek na našem knižním trhu.

Sakulnikov
30.03.2018 4 z 5

Zajímavé sondy do jemenského života, zvláště ženského světa. Kvalita povídek i překladů různorodá, jak už to u sbírek bývá.