Moderní doba

Moderní doba https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399892/bmid_moderni-doba-xma-399892.png 5 15 5

Soubor velmi hořce satirických kreseb, jimiž Josef Čapek reagoval na předválečnou atmosféru narůstajícího ohrožení a bezmoci.

Přidat komentář

Forestwalker
23.06.2023 5 z 5

Čapkova reakce na události třicátých let, především na občanskou válku ve Španělsku.

Terka_v25
18.01.2021 5 z 5

Kniha obsahuje několik kreseb, které odkazují na vnímání války z pohledu pana Čapka. Jelikož je většina kreseb datována do roku 1938, tak jde o zajímavé poselství. Ideální dílko k zamyšlení. Pro mě nejzajímavější kresby:
"Já abych neměl vždycky nějakou smůlu: vezmu si plynovou masku a ono pak nastane místo plynového útoku bombardování."
"Vzejde z toho mír – válka – anebo hanba?"


Ronnie68
19.11.2019 5 z 5

Opět zobrazena strašná doba pomocí úžasných karikatur, které byly jak úsměvné, tak i děsivé ...

MilanCFC
14.10.2019 5 z 5

"...jak se lidi naučili létat, tak musili dolů pod zem"
V části jedné věty řečeno naprosto vše.

JulianaH.
27.06.2019 5 z 5

Mnohem silnější než zbylé dva oddíly, které jsou spíš hravé. Tady Josef Čapek staví člověka tváří v tvář praktickým stránkám války, o kterých propaganda nemluví, jako jsou děti zabité při bombardování nebo hrůza moderních technologií, zejména leteckého bombardování a bojových plynů.
Celkově tu jeho dílo výtvarné komunikuje s bratrovým dílem literárním, třeba ty zabité děti nemohou nepřipomenout entrefilet „Lérida" („Dvaapadesát dětí bylo roztrháno leteckou pumou v katalánské Léridě. Dvaapadesát lidských špuntů sedělo ve škamnách a najednou z nich byly jen krvavé kusy masa.“) Obrázky z podzemí jsou zase protějškem Karlových aforismů z budoucnosti.
Hodně na mě zapůsobila žena prchající s dětmi před tankem, jež cestou napomíná dcerku: „Kristovy rány! – pozor, Vlastičko, do trávníku se nesmí!“, a holubice míru závodící s letkou válečných strojů.

* ošetřující lékař s plynovou maskou: „– je to ale nápad – on si v století plynových útoků, takový mezulán, jde akorát čichat fialky!“
* „Já abych neměl vždycky nějakou smůlu: vezmu si plynovou masku, a ono pak nastane místo plynového útoku bombardování.“

Štítky knihy

satira

Kniha Moderní doba je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x