Mocnější než meč: Historické detektivky

Mocnější než meč: Historické detektivky https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159533/bmid_mocnejsi-nez-mec-historicke-detekti-RZw-159533.jpg 4 6 3

Deset historických detektivek zasazených do starověku a středověku. Mocnější než meč je lidský důvtip, který detektiva přivede k řešení i té nejspletitější záhady. Mezi povídkami anglických a amerických autorů 20. století čtenář najde i skutečný příběh od „otce dějepisu“ Hérodota z 5. století př. Kr., který dokazuje, že záliba v tajemných příbězích je patrně stejně stará jako lidstvo samo. České vydání obsahuje jen část původní knihy z roku 1993, kterou sestavil Mike Ashley.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The mammoth book of historical whodunnits , 1993


více info...

Přidat komentář

marlowe
27.07.2019 3 z 5

Tuhle antologii bych sám od sebe asi neotevřel, ale nabídl mi ji kamarád a tak jsem si řekl: Proč ne…? A nakonec z toho byla docela zajímavá zkušenost…

Především jsem se utvrdil v přesvědčení, že i sebelépe vymyšlená zápletka – není-li umocněna nějakou NADSTAVBOU (třeba nezaměnitelným stylem vyprávění, zapamatovatelnými postavami, psychologickou věrohodností apod.) – zůstává jen sterilní konstrukcí, šarádou bez života. Proto mě např. neoslovil příběh o detektivu Leonardu da Vincim (Theodore Mathieson), ani o bratru Athelstanovi (Paul Harding) – ty skutečně ničím víc než strohým popisem zápletky nebyly, a nebavil mě ani případ sestry Fidelmy (Peter Tremayne), kde jsem vnímal jen slova a slova, ale pod kůži se mi autor nedostal.
Jako průměrné hodnotím i příběhy ze starého Říma – jenže v tomto případě to je spíš můj osobní problém, než problém autorů – Řím jako takový mě zkrátka nikdy netáhl.
Za vrchol sbírky považuji (jak se dalo čekat) dva autory, Roberta van Gulika s jeho soudcem Ti a pak Elis Petersovou a jejího bratra Cadfaela – to byly velmi povedené kousky.
Sečteno a podtrženo – 60%.

Majdule
07.03.2017 5 z 5

Tato sbírka nabízí unikátní soubor historických detektivek. Najdeme tu kuriozitu i povídky napsané přímo pro ni. Celkově se vyznačuje nadprůměrnou kvalitou. K některým povídkám se budu ráda vracet.
Za nejlepší osobně považuji Cenu světla od Ellis Petrsové. Je to totiž jímavý příběh s bratrem Cadfaelem. Ten nejenomže brilantně vyřeší záhadu, ale velmi lidsky nalezne to správné východisko.
A k nadchli mě i Zloději pokladů od Wallace Nicholse.
Otroka Solliuse jako detektiva by určitě stálo za to poznat blíž, používá při vyšetřování oči i mozek. Povídka je velmi dobře vystavěná a netrpí častým neduhem tohoto typu textů, totiž zkratkovitostí.
Celkově sbírka 90 %


Dell
20.06.2013 4 z 5

Kniha obsahuje 12 historických detektivek různých autorů. I když některé povídky nejsou zpracováním překvapivé, všechna vybraná díla jsou kvalitní a zajímavá a celkový dojem z knihy je v určitém smyslu jednotný, i když jsou zde příběhy z různých období a kultur.
Nemám příliš ráda výbory, v nichž je každý vybraný kousek natolik jiný, že má člověk nakonec pocit, jakoby ani nečetl stále jednu knihu. U výborů povídek není snadné tuto kontinuitu udržet. A tady se to autorovi podařilo.