Moc a tajemství jezuitů

Moc a tajemství jezuitů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397290/bmid_moc-a-tajemstvi-jezuitu-LDh-397290.jpg 5 12 5

Kniha je jednou z nejzákladnějších knih o působení náboženském řádu, který spoluvytvářel novodobou historii. Předkládá zde dějiny, které vrhají světlo na kořeny naší kultury, neboť vliv jezuitů nelze v žádné době přehlédnout.

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Macht und Geheimnis der Jesuiten: Eine Kultur- und Geistesgeschichte , 1926


více info...

Přidat komentář

LordByron
09.06.2021 4 z 5

Fantastická a podrobná knižka na ktorú som natrafil náhodou a ktorá mi už zasa otvorila úplne nové obzory a nové témy o ktorých dom vela nevedel.
Autor rozoberá takmer všetko od fantastických filozofických rozporov cez politické intrigy.
Raz sa dozviete o tom, že Hidejosi v Japonsku zaútočil na kresťanstvo kvôli tomu ako ho odmietla pekná Japonka inšpirovaná kresťanstvom(plus lebo sa obával politického podvracania) a raz zasa ako mali jezuiti rozpory s francúzskym (katolíckym) súdnym systémom,, Parlamentov".
Celkovo autor rádu trochu nadržuje ale ak máte otvorenú hlavu ubránite sa jeho zaujatiu. A dozviete sa veľa pozitívneho ale reálne aj negatívneho o tejto organizácii. O tom ako cielene dosadzoval svojich členov za spovedníkov európskych monarchov, alebo ako sa jeho členom stal sám Poľský kráľ.
Prečo jezuiti odmietali,, stredovekú "zbožnosť a v čom ich inšpiroval Aristoteles. Ako opatrne získavali vplyv a ako oprávnene získali povesť intelektuálnej elity cirkvi. A najmä samozrejme o detailoch onoho slávneho konfliktu s jansenistami a kopu vtipných a trefnych poznámok Pascala ci Voltaira o ňom...
Osobne som aj ako antikatolík získal k rádu isté prekvapivé sympatie co ako ma aj desí:)

petrarka72
05.08.2020 5 z 5

Dobrodružná cesta nejpružnějšího, nejotevřenějšího a možná nejvlivnějšího řádu téměř pěti staletími. Velmi poutavé a zaujaté líčení filozofických východisek (mnoho stran je věnováno poměru milosti a svobodné vůle, užívání rozumu a rozvíjení vlastních schopností ve jménu Božím atd.), rozšiřování jezuitské verze víry nejen po Evropě, ale prostřednictvím misionářů i po zbytku světa a její zprostředkování všem sociálním skupinám všemi možnými prostředky, včetně diplomacie, věd a umění. Nelze číst kontinuálně, ta duchovní cesta je fascinující, ale ne vždy snadno stravitelná; a těch příběhů je tolik...


JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Název se tváří bulvárně a senzacechtivě, ale kniha taková není. Hodnotím jako výtečnou syntézu, erudovanou, inteligentní a úctyhodně obsáhlou (650 stran).

Mimochodem, autor má jezuity rád a nebojí se to vyjádřit hned na začátku, což je zajímavý - a podle mého přínosný - přístup. Sympatie vyjevené v předmluvě se pak totiž nevtírají do textu.

kyssling
23.06.2018 4 z 5

Skvělá kniha, místy je to dost náročné čtení, ale určitě se člověku zvětší obzory. Celkově, aniž bych hodnotil jezuity, hodnotím autora, který jednoznačně popíše "manipulace jezuitů" třeba v politické oblasti a pak se diví, že jejich nepřátelé je obviňují z manipulací a intrik ... :-)
Připadá mě to jako současná politika "fandím a volím Emila" takže, když se prokáže, že Emil lže a krade, tak je to chyba všude jinde - ale ne u Emila ... (doufám, že až bude jednou třeba tento koment někdo číst nebudeme mít politika s tímto křestním jménem ... tedy nic proti Emilům ... ! )...

Podpovrchem
30.04.2016 5 z 5

Kniha skutečně otevírá svět jiných jezuitů než jak je nám v české kotlině zvykem je vnímat. Vliv jezuitů nelze pominout, byli skutečnými mistry taktiky v politice středověku.
Jde o jiný, konečně, pohled na tak odsuzovaný řád, konečně je dána možnost k vytvoření si vlastního názoru, jiného než toho učebnicového. Autor se snaží o co nejobjektivnější pohled na řád, vypráví příběhy úžasných mužů, bojovníků za pravdu a toleranci, vypráví příběh úskočných, intrikánských mnichů, kteří v lidech viděli jen šachové figurky. Ukazuje nelehkou roli v mnohých etapách jejich bytí, loajalitu Bohu i papeži a dilema mezi vědou a vírou, které právě nejvíce jezuité prožívali, díky své touze po vědění.