Mobil

Mobil https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72223/mid_mobil-65f08f01d291d.png 4 1141 156

Prvého októbra bol ešte Boh na svojich nebesiach, trh s akciami fungoval, väčšina lietadiel odlietala načas a Clayton Riddell, výtvarník z malého mesta v americkom štáte Maine, si veselo vykračoval, div že neposkakoval, po Boylston Street v Bostone. Práve získal výbornú zmluvu na komiksový román, ktorá by mala jemu aj jeho rodine po rokoch živorenia zabezpečiť dobré živobytie. Manželke už kúpil malý, no drahý darček, vie, čo obstará synovi, a sebe chce dopriať aspoň chvíľu oddychu v bostonskom verejnom parku. Budúcnosť vyzerá ružovo. To sa však veľmi rýchlo zmení. Udalosť, ktorá sa stane známou pod menom Pulz, zasiahne ničivou silou každého, kto má tú smolu, že vlastní - a od istého okamihu použije - mobilný telefón. A Clay, ktorý mobil nemá, sa ocitne uprostred pekla plného vraždiacich šialencov, donedávna usporiadane žijúcich, mobilmi vybavených spoluobčanov. Z nočnej mory niet úniku. Alebo azda áno? Zdá sa, že hŕstky tých, ktorí sa akoby zázrakom vyhli smrteľne nebezpečným mobilovým šialencom, sa odkiaľsi dozvedeli o bezpečnom mieste, kde ich čaká záchrana. Vedú ich k nemu záhadné nápisy a prísľub, že tam budú môcť nažívať v pokoji, aj keď život na modrej planéte sa nenávratne zmenil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Cell , 2006


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
05.01.2024 4 z 5

Za mě skvělá kniha, která zaujala už od začátku a nepustila téměř do konce ... puls, který změní chování lidí... to bylo prostě super ...

kyssling
05.01.2024 3 z 5

Mě připadá ten thriller odbytý, King ukazuje, že postavy umí vykreslit skvěle, má i zajímavý nápad, ale příliš popouští uzdu fantazii (levitaci, telepatii a další věci mohl vynechat).
Mohl sepsat hutný thriller podobný "Pod kupolí, Svědectví ...", ale vybral si zkratku ... Bohužel.


Foxie89
12.11.2023 4 z 5

To byla skvělá jízda! King mě zase dostal a od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Když jsem myslela, že mám telefoňáky přečtené, přišlo něco totálně nečekaného. Postavy mě hrozně bavily, nejvíc jsem si oblíbila Alice :) Navíc tam byly i super dávky humoru, přestože byl konec světa a lidé umírali, a tak to vždy prolomilo tu hutnou, bolestnou atmosféru. Konec byl na mě trošku otevřený, ale vlastně nic hrozného :D boží!

Mamka_cte
29.09.2023 3 z 5

King je můj oblíbený autor hororů, ale tato kniha byla na můj vkus o dost slabší. I tak ale byla povedená a čtivá. Stephen King si prostě umí pohrát s myslí čtenáře a dostat ho přímo do děje knihy.

Nápad a téma knihy zajímavý a doladěný do posledního detailu. Nedivila bych se, kdyby se nějaký takový "puls" stal v budoucnu i skutečně.

Děj knihy se ubíral jinak než jsem očekávala. "Zombie" nebyly podle mých představ a levitace či telepatie byla spíše k smíchu. Samotná kniha měla pár strašidelných míst, ale jinak spíše pohádka.
King mi hrál dost na city, když mi zabíjel oblíbené postavy.

Co musím nejvíce zkritizovat je ten konec. Totální happyend s otevřeným koncem. Jak to dopadlo s Clayovým synem? Co bylo pak? Setkal se znovu Clay se svými kamarády a skoro rodinou? Achjo, to je k naštvání.

m2056
10.09.2023 3 z 5

Kniha není špatná třeba se to někdy může stát že přijde nějaký puls a lidé co budou mít zrovna mobil u ucha se znění možné je všechno.

Shindo
07.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Najslabšia kingovka, akú som zatiaľ čítal aj keď chápem, že udržať si niekoľko desaťročí rovnako vysoký štandard kvality je asi nemožné.

Na zombíkov s mobilmi nepotrebujete apokalypsu, stačí sa prejsť po ulici alebo sa pozrieť do ktoréhokoľvek prostriedku hromadnej dopravy.

K samotnej knihe: Nápad zaujímavý, postupom času sa to ale zamotávalo. Predstava postupne sa upgradujúcich zombíkov s vychytávkami ako levitácia či telepatia mi prišla viac vtipná, než desivá. Latina tomu asi mala dodať nádych tajomna (je mi zle vždy, keď počujem nejakého Amíka przniť latinu americkou výslovnosťou).

Záver je tiež smutný, hlavný hrdina likviduje zombíkov po kvantách a hľadá vlastnú rodinu len aby skončil s niečím, čo sa schováva pod posteľ a serie mu na dvor. Po tom, čo autor nechal zabiť moju obľúbenú postavu dvomi úplne zbytočnými existenciami, sa mi zvyšok knihy čítal ťažšie.

work
30.08.2023 odpad!

Chtěl jsem audioknihu. King je jedním z nejnačítanějších autorů, jelikož se dobře prodává. Takže dobrá kombinace. Poprvé jsem se s autorem setkal (literárně) někdy v 80. letech a od té doby mu tak jednou za dva tři roky dám znovu šanci. Je to beznadějné a Puls můj názor nevylepšil.
Námět zajímavý, ale obsahově tak na sloupek v časopisu. Tady ovšem rozmělněný na 328 stran. Překladatelka Linda Bartošková se na Kinga specializuje, nicméně slovník má poplatný době vzniku Babičky, takže postavy tu běhají "křepce", nikoli rychle. Když jsem byl tak v polovině, říkám si No jo, knížka která byla napsaná před padesáti lety, není divu že dnes neobstojí. Pak mě to ale trklo - vždyť Mistr popisuje mobilní telefony - a koukám, že to vydal v roce 2006. V tom případě, ač nerad, musím konstatovat, že od roku 1974, kdy vydal svůj první opus, se jeho psaní nijak nevyvinulo. Audiokniha byla v tomto případě ideální volbou - škoda papíru...

boxas
22.07.2023 5 z 5

Knihu jsem četla už před několika roky, takže si už některé detaily těžko vybavuji, ale musím uznat, že je to čtení natolik dobré, že si hlavní postavy a děj pamatuji i teď a pořád si myslím, že Puls stojí za přečtení.

Luigi1
22.06.2023 4 z 5

Zajímavé podání hororového čtení

Chipakali
05.06.2023 4 z 5

Musím řict že už dlouho mne žádná kniha takto nevyvedla z míry. Z jedné strany tleskám Mistr opět nezklamal, ale popravdě mě strašně hloda otevřeny konec knihy a otázka kde se puls vzal kdo a proč, špatná náhoda záměr?? Každopádně nádherne napsáno a vlastně i takové téma k zamyšlení....v dnešní době kdy jsme všichni závislí na mobilních telefonech....co když...

Lienilda
29.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Podle anotace jsem měla nějakou představu, která byla po pár stránkách naprosto vyvedena z míry nečekanou zombie apokalypsou. Přiznám se, že o tomhle číst jsem vůbec neměla chuť a zvažovala odložení, nakonec to ale bylo tak napínavé, že jsem musela vědět jak to bude pokračovat dal. Zombie jako takové tam nakonec vlastně nejsou a děj knihy se ubírá úplně jinak než bych čekala. Příběh je originální, ale nezodpověděl mi na spoustu otázek - proč se Puls objevil? Zasáhl celý svět? Jak to bylo dál???

stanislav0373
18.04.2023 5 z 5

Další skvělé postapo s neotřelým nápadem a perfektní zápletkou. Tento druh knih prostě zbožňuji. I když jsem časově nestíhal a četl jsem po útržcích poměrně dlouho, z mé strany kniha neztrácela tempo (samozřejmě určité uvolnění tam bylo) a já stále bažil po tom zjistit, co bude dál.

Vzhledem k ději na konci by příběhu slušelo i pokračování.

devildeny
03.04.2023 4 z 5

No páni, zase jiný typ apokalypsy. Při té představě mrazí, líbilo se mi, jak to King popsal. Kniha se četla dobře a opět, mám ráda takový road trip s různými typy postav. Jediný konec mi přišel dost urychlený a trochu otevřený.

Janadvorackova
27.03.2023 3 z 5

Zajímavá myšlenka. Některé scény působily fakt znepokojivě a docela pozitivní pocit jsem měla z toho, že bych pravděpodobně první chaos přežila :).
Konec mě ale docela zklamal...

jadunka
12.02.2023 5 z 5

Po těch komentářích tady jsem se bála, že King zase nezvládl konec, jak je u něj už klasika, ale náhodou... Já jsem s tím ukončením spokojená! :)

Annelies
10.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Knihu jsem sice přečetla, některé pasáže byly fajn, ale když jsem se s kamarádkou, která má ráda Kinga, bavila o tom, jestli bych jí knihu doporučila, moje odpověď byla "spíš ne". V podstatě jde o román, který by se dal svým obsahem vměstnat do jedné povídky, jen King je mistr v odbíhání od hlavního tématu, kdy dokáže na velkém množství stránek do nejmenšího detailu popisovat víceméně cokoliv, a to s barvitým připodobňováním k různým značkám, jiným dílům, cizím myšlenkám apod. Zpětně si říkám, že téma by bylo super i na knihu, ale kdyby se tam nějakým způsobem rozvedl závěr, čtenář by dostal odpovědi alespoň na nějaké otázky. To se tady však nestalo a pokud to čtete dál, jen abyste se dověděli proč, jak, z jakého důvodu, co teď s tím... tak se nedovíte vůbec nic :) (+ spoiler) Na závěr - četlo se to fajn, místy brutálně nudné, roztahané, odskakující od hlavního děje a tématu až nepatřičně a nadmíru. A jak tu zaznělo v jiných komentářích, asi na knihu brzo zapomenu a nezůstane z ní ve mně nic.

Metla
01.02.2023 4 z 5

Zombie apokalypsa spuštěná výmazem mozku přes mobil. Občas mám pocit, že už to probíhá: nevnímající postavy, které vám se svou milovanou "chytrou" placičkou nakráčejí přímo před rozjeté auto, klidně i pod vlak; kamarádky, co sedí vedle sebe, čumí do mobilů a neprohodí spolu ani slovo; lidi neodpoví na pozdrav, jelikož přece právě věnují pozornost svému Ajfounu, tak neotravujte s nějakým "dobrý den". Fakt mě nepřekvapí, jestli po sobě vystartujeme s potřebou sežrat si vzájemně mozky.
Dokud se Stephen King věnuje popisu událostí, líčení atmosféry, zkoumání, co a proč se děje, knížka šlape v pohodě, ač po důvěrně známé trase. Později se však pouští do filozofování + moralizování a "Puls" ztrácí na intenzitě. Při prvním čtení před lety jsem měla stejné pocity jako dnes: není to vůbec špatný příspěvek k zombie tématice, nechybí napětí ani myšlenka, atmoška je patřičně sugestivní, akční scény mají šťávu, ale k naprosté spokojenosti mi zkrátka chybí jakési obtížně definovatelné cosi. 70-75%

ozzak
23.11.2022 5 z 5

Další skveli postapocalipticky horor od krále hororu Kinga.

WonderNika
20.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Meeh...od Kinga by som čakala viac, ale zas na druhú stranu, čítalo sa to dobre :)
Niektoré pasáže mi však prišli zbytočné - smrť Alice, ako keby si King len povedal, že už dlho nezomrela nejaká dôležitá postava.
Koniec sa asi neoplatí ani komentovať, pretože to podľa mňa nebolo ani ukončené tak, ako by si zaslúžilo :D
Not great not terrible

AndyYoggy
16.11.2022 4 z 5

Čtení jsem si dost užila. Na Kinga byl tento příběh i docela svižný. Ale ten konec… Jasně, šťastné konce do knih tohoto typu nepatří a vyloženě špatný konec by byl taky blbost. Ale já prostě nemám ráda neukončené knihy. :/