Mnoho smrtí Laily Starr
I smrtka může dostat padáka. Jakmile se narodí budoucí objevitel věčného života, smrtka se pro božskou říši stává nadbytečnou a je seslána na zem. V současné Bombaji se znovu narodí jako dvacetiletá Laila Starr a zjišťuje, jak je život křehký, pomíjivý i vzácný. Když najde způsob, jak onoho spasitele vypátrat, využije svou šanci a zabrání lidstvu v dosažení nesmrtelnosti, nebo se umírání stane minulostí? Příběh, vyprávěný například bohem života, dohořívající cigaretou nebo starou budovou, hýří barvami i nápady a svěžím způsobem nakládá s tradicí magického realismu a hinduistickou mytologií.... celý text
Originální název: The Many Deaths of Laila Starr
Komentáře knihy Mnoho smrtí Laily Starr
Tohle byl rozhodně velmi zvláštní a originální komiks. Nejen, že přibližuje hinduistickou mytologii, ale také je zajímavě vyprávěn! Třeba dohořívající cigaretou nebo starým chrámem!
Komiksové ilustrace jsou oku příjemné a velmi mě potěšily ty živé a prolínající se barvy, je to opravdu radost touto knihou listovat!
Je to takové trošku zádumčivé čtení, podsouvá to různé myšlenky o vašem vlastním životě, smrti a vším, co se mezi začátkem a koncem nabízí. Každý v tom může najít něco, co si odnese a čím ho komiks osloví.
Čteno v rámci spolupráce s HOST Brno.
Mnoho smrtí Laily Starr je kvalitný filozofický fantasy komiks o živote a smrti. Vôbec sa nečudujem, že to získalo viaceré ocenenia či nominácie. Myšlienky to má zaujímavé, príbeh je pútavý a bol som zvedavý ako to celé skončí. Potešila aj príjemná kresba a živé farby.
Příběh tohoto komiksu se odehrává v současné Bombaji a jeho tempo i samotná kresba si vás nepochybně získají svou až orientální melancholií a poetičností. Děj není vždy vyprávěn jen z pohledu Laily. Autor zjevně rád experimentuje, proto zde najdete i kapitoly vyprávěné právě dohořívající cigaretou nebo třeba starobylým chrámem. Plusem jsou také úryvky básní, jež příběh doprovází.
Mezi řádky tu na vás čeká spousta hlubších témat, které vás jistě přimějí k zamyšlení nad vlastním životem. Na přemítání nad životem a smrtí ovšem nebudete sami - dostanete možnost rozjímat společně s Lailou. I ona se totiž snaží zjistit, jaký má vlastně její další život bez možnosti plnit své poslání smysl.
Daria - a sice budoucího vynálezce věčného života, spolu s Lailou potkáváme v mnoha stádiích života - jako miminko, chlapce, dospívajícího mladíka, muže v nejlepších letech i staříka. Pokaždé spolu nějakým způsobem interagují a my máme možnost pozorovat, jak se Lailin pohled na Daria jako úhlavního nepřítele pomalu mění. Také máme možnost pochopit, jaké jsou Dariovy pohnutky, pozadí jeho vynálezu. Je už potom na každém z nás, abychom si z příběhu odnesli své vlastní odpovědi na otázky, které se možná bojíme vyslovit nahlas.
Tento komiks mi hodně připomněl jiný - jmenuje se Každý jeden den a zabývá se velmi podobnými tématy jako Mnoho smrtí Laily Starr, a ačkoliv se mi líbil asi ještě o chlup víc, myslím, že oba dva rozhodně stojí za přečtení. Mají co nabídnout.
Ve chvíli, kdy se narodí dítě určené k odhalení nesmrtelnosti, Smrt dostane padáka. Vydává se proto hledat novorozeného chlapce, aby jej umlčela ještě předtím, než k objevu dojde.
Jenže nic z toho není jednoduché. Když Smrt převezme tělo nedávno zesnulé Laily Starr, sama se stává smrtelnou a brzy pochopí, že zabít někoho tak nevinného, jako je novorozeně, není tak snadné, jak si představovala. Místo toho se stává tichým svědkem jeho života. Sleduje, jak chlapec roste, chybuje, miluje i ztrácí a poprvé poznává, jak křehký a pomíjivý život vlastně je.
Dokáže ještě zastavit objev, který ji má jednou připravit o práci? Nebo ji lidskost, kterou nečekaně získala, změní navždy?
Děj se odehrává v současném Bombaji a jedná se o příběh, který pracuje s magickým realismem i hinduistickou mytologii. Jen škoda, že občas klouže po povrchu a nejde natolik do hloubky, jak by si téma zasloužilo.
Jinak mohu komiks vřele doporučit. Nádherné ilustrace plné nápaditých detailů vám zpříjemní čtenářský zážitek a perfektně doplňují jemně melancholický tón příběhu. Každá stránka působí jako malý obraz, v němž se dá ztratit, a dohromady vytvářejí atmosféru, která zůstane v hlavě ještě dlouho po dočtení.
Mnoho smrtí Laily Starr je komiks, který si vás získá nejen svým originálním nápadem, ale i citlivým zpracováním témat života, smrti a všeho mezi tím. Pokud hledáte něco krásného, chytrého a emotivního, tohle je přesně ono.
Smrť sa po vyhadzove ocitne v tele mladej Laily Starr a zažíva všetky ľudské pocity. Spoznáva život s jeho krásami i utrpeniami a zároveň sleduje príbehy ľudí okolo seba, aj jedného konkrétneho človeka. Počas desiatok rokov zistí to, na čo si voľakedy ani len nepomyslela.
Príbeh v tejto komiksovej knihe so zaujímavými ilustráciami je miestami pochmúrny a venuje sa životu, smrti i nesmrteľnosti. O čom vlastne život je? Iba o krásnych zážitkoch, bohatstve a sláve? Nie, život je aj o stratách, bolesti a utrpení, lenže aj napriek tomu si ho treba užívať, pretože to, že žijeme, ešte neznamená, že ozaj ŽIJEME. Častokrát sa obetujeme pre niečo, čo nám neprináša radosť, strácame čas pre to, čo v konečnom dôsledku nikoho nezaujíma len preto, aby sme mali viac než ten druhý. A popritom si nevychutnávame chvíle so svojimi blízkymi, nevenujeme sa svojim koníčkom, len sa pohlcujeme povinnosťami. Áno, všetci máme svoje povinnosti, prácu a niečo, čo zaberá veľa času, ale zamyslite sa nad tým, koľko času venujete úplným hlúpostiam. Aj mne už napadlo, či vôbec má význam písať takéto recenzie... Po prečítaní tejto knihy si možno každý uvedomí, o čom je skutočný život a že je zázrakom, o tom niet pochýb. Nakladajte s ním a svojím časom rozumne, pretože nikdy neviete, kde je koniec. A že raz nastane, len to je isté.
Rovnou říkám, že komiks Mnoho smrtí Laily Starr by nebyl úplně mezi prvními po kterém bych v knihkupectví sáhla. Dostali jsme ho ale v balíčku od @hostbrno a tak jsem si řekla, vlastně proč ne a za chvíli jsem ho měla přečtený. A musím přiznat, že díky dvoum umělcům vznikl opravdu krásný poetický, místy až melancholický příběh. Sledujete v něm život samotné Smrtky, která se stane obyčejnou smrtelnicí a zažívá každodenní pocity lidí. Příběh vás donutí zamyslet se nad smrtí, ale žároveň vám ukazuje, jak vlastně krásné je žít život.
Na příběhu mě trochu mrzelo, že někdy až hodně klouzal po povrchu a nezacházel do detailů, ale zase si říkám, že to možná k samotnému komiksu patří.
Určitě, jak budete mít sentimentální chvilku, doporučuji si komiks Mnoho smrtí Laily Starr přečíst.
Nádherné ilustrace, nápadité detaily a velmi intuitivní plynutí příběhu, přečteno asi za hodinku - celkově příjemný zážitek. Navzdory poměrně jednoduchému příběhu a pointě a tomu, že fantasy není můj oblíbený žánr, tak toto mě díky skvělému vizuálnímu zpracování opravdu bavilo.
Spíš jednohubka. Navnadil mě nadějný začátek a asi jsem měla dojem, že se příběh bude posouvat trochu jinam. S že zkrátka povede k zásadnějšímu a silnějším ději. Ale spíš jen tak klouzal po povrchu a klouzal až moc rychle. Bez rozpracovanější zápletky. Kresby ale fajn.
Mnoho smrtí Laily Starr je příběh o vyrovnávání se se smrtí. Odehrává se v kulisách Indie a jakéhosi magického realismu s bohy a duchy. Laila Starr je vtělení bohyně smrti, která ztratí místo v božské korporaci, a to proto, že jakýsi Darius brzy vynalezne nesmrtelnost a Smrt se stane nadbytečnou. Celá zápletka se poté točí kolem toho, že se bohyně smrti snaží setkat s Dariem a zastavit ho. Přitom ale mnohokrát zemře, což vytváří prostor pro meditaci nad vlastní smrtí i smrtí druhých. Nicméně mi to nepřišlo nijak zásadně hluboké ani objevné. Nakresleno je to ale hezky.
Miluju komiksy. A jsem neskutečně ráda, že jsem se k nim v posledních týdnech zase vrátila. Objevuju nové příběhy, originální světy i neuvěřitelně talentované autory, kteří dokážou spojit umění s emocemi tak, že zůstanu jen sedět a koukat.
Kniha Mnoho smrtí Laily Starr mě zaujala hned na první pohled, má neuvěřitelně krásnou a nevšední obálku. A jakmile jsem si přečetla anotaci, bylo jasno, tohle prostě musím zkusit.
A udělala jsem dobře. Příběh sleduje samotnou Smrt, která dostane vyhazov a vrací se na svět jako obyčejná smrtelnice. Najednou poznává, jaké to je být člověkem, cítit bolest, strach, ztrátu, ale naději. Je to poetické, melancholické, místy filozofické čtení, které vás přiměje přemýšlet nad tím, jak křehký a zároveň krásný život vlastně je.
I když mě pár pasáží tolik nechytlo, jako celek musím říct, že se mi příběh moc líbil. Má silnou myšlenku, krásnou atmosféru a zanechal ve mně zvláštní klid i dojetí.
Pokud máte rádi komiksy s hloubkou, které nejsou jen o akci, ale i o emocích, rozhodně si Mnoho smrtí Laily Starr nenechte ujít. Autor Ram V. si mě rozhodně získal a už teď se těším, až si přečtu něco dalšího z jeho tvorby.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Ramnarayan Venkatesan také napsal(a)
| 2021 | Dravá moc |
| 2025 | Šestiprsťák / Ruka |
| 2022 | The Many Deaths of Laila Starr |
| 2024 | The One Hand and the Six Fingers |

90 %

Krásný, smutný a hodně hluboký komiks o životě, smrti a vzpomínkách.
Překvapilo mě to víc, než jsem čekala.