Mlýny

Mlýny https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204839/bmid_mlyny-204839.jpg 4 12 2

Čtyři novely o mlynářích, které dokazují, že ne ve všech mlýnech panovalo jen veselí a že peníze neznamenají vždy štěstí. -V Sádovském mlýně - Plivník - V Dubínském mlýně - Opleteno trním

Přidat komentář

BabaJaga11
17.11.2023 4 z 5

Čtyři příběhy mlynářských rodin v jedné knížce. Kdo zná knihy Vlasty Pittnerové, nebude asi nijak překvapen, ale může se těšit na příjemné čtení ze starých dob. Jako ve všech knihách autorky i zde se v příbězích prolínají vztahy rodičů a dětí, někdy více, někdy méně komplikované, láska, pokora i pýcha. Nechybí rozmanité životní zkoušky, někdy doslova katastrofy (vyhořelý mlýn, úmrtí dítěte), ale každý příběh přináší i naději. Těžko říct, který z příběhů se mi líbil nejvíc, každý měl něco do sebe.

Nejvíc si na knihách autorky cením podrobného popisu života, práce a rozmanitých zvyků na Vysočině ve 2. polovině 19. století a líbí se mi i to, že postavy mluví ve svém nářečí. Knížek V. Pittnerové mám ještě několik v zásobě z dobročinného bazaru, kde je bohužel nikdo nechce. Ty přečtené proto nosím do knihobudek. Knihu Mlýny jsem dočetla během služební cesty a zanechala pro další čtenáře v knihobudce na vlakovém nádraží Zlín střed. Snad si její čtení užije i někdo z tamních čtenářů :-).

Makoves
21.09.2017 5 z 5

Skvělé příběhy. Pěkně sepsáno. Vrátil jsem se v čase.