Mlynáři od Babic

Mlynáři od Babic https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18681/mlynari-od-babic-18681.jpg 4 24 6

Nová fakta o osudovém dramatu padesátých let. Represálie, které rozpoutal komunistický režim v okolí Babic na Třebíčsku na začátku padesátých let, jsou považovány za jedny z největších od dob heydrichiády. Svým rozsahem byly opravdu mimořádné: více než sto odsouzených, z toho jedenáct k trestu smrti. Čtyři odsouzení zemřeli ve vězeních. Rodiny soukromých zemědělců byly deportovány a musely opustit své domovy, jejich statky a usedlosti byly zabaveny a rozkradeny. Útok v budově školy v Babicích na Třebíčsku 2. července 1951, při němž byli zavražděni tři komunističtí funkcionáři, však nebyl na začátku perzekucí - zatýkání začalo mnohem dříve. Autoři na pozadí těchto událostí vykreslují otřesné a těžko uvěřitelné příběhy obyčejných lidí, kteří najednou zjišťují, že jsou určeni k likvidaci. Mezi nimi je vedle sedláků a kněží i rodina mlynářů z Lukova. Mlynář Alois Melkus byl dlouho před útokem v babické škole zatčen a poslán do vězení, mlýn mu byl zabaven a zdevastován. Sugestivní líčení odkrývá ale i další dramatické osudy protikomunistických odbojářů a jejich rodin. Autoři mapovali i osudy těch, kteří přísně tajné operace plánovali: příslušníků tajné policie StB. Sledují ale také osud „kapitána", muže, který zoufalé bojovníky proti režimu dovedl až do budovy školy v Babicích... Kniha je doplněna řadou fotografií a archivních materiálů, z nichž některé jsou uveřejněny poprvé.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
29.09.2022 2 z 5

Podklady pro zpracování knihy (uvedené v knize jsou moc pěkné), ale vlastní zpracování knihy je nepochopitelně zpracováno nepřehledným stylem - čtenáře přímo odrazuje. Tuto knihu nedoporučuji! Poohlédnu se po jiném zpracování třetího odboje v okolí Babic!

iv.ča
26.10.2021 5 z 5

Za mě jednoznačně tahle kniha by měla být povinná ve školách. Hrůzné životní příběhy rodin za období komunismu u nás. Šílené výmysly, pomluvy, lži, faleš, vykonstruované procesy a závist těchto lidí KSČ.


ArwenAragorn
27.06.2019 3 z 5

Přiznám se, že o Babicích jsem poprvé slyšela v seriálu "30 případů majora Zemana", ale příběh je samozřejmě celý smyšlený. V této knize jsem se dozvěděla o případu v babické škole v roce 1951, o zrůdnosti celého našeho režimu v 50. letech a o spoustě statečných a schopných lidí, kteří byli režimem semleti jako ty mlýny (a tím nemyslím zrovna ty, kteří měli na svědomí vraždy v babické škole, s těmi jsem nesouhlasila).
Knize vytýkám nepřehlednost, která mi vadila.

Na databázi jsem se dozvěděla, že toto téma bylo v jiných knihách zpracováno lépe,ale ty už vyhledávat nebudu. Jedna mi stačila.

eva9749
05.07.2018 2 z 5

Všechna čest těm, které to semlelo. Ale žasnu, že je pod tím podepsán novinář. Styl vyprávění je takový...
Zvláštní.
Jestli mi rozumíte.
Rozumíte?

Lenka4
03.04.2018 2 z 5

Dané téma bylo již zpracováno ve více publikacích, a to mnohem lépe a důkladněji. Reportážní styl sice vytváří efektní scény, ale vede k nepřehlednosti děje. Nebo má jeho neucelenost a nedotaženost maskovat. Také volba některých výrazů (např. přehnaně užívaný ďábel) snižuje dojem ze serióznosti knihy.

kosmas
09.07.2014 5 z 5

Dekuji autorum ze napsali tuto knihu jako vzpominku na slusne lidi jako byl pan Gustav Smetana a jini kterym komunismus vzal uplne vse .Nectu tyto knihy z touhy po senzacich ale abych vedel na co se nesmi zapomenout.