Mluvící balík

Mluvící balík https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441203/bmid_mluvici-balik-M15-441203.jpg 5 331 67

Prázdniny v Řecku právě začínají! Penelopka, Petr a Šimon si hrají na pláži, ale náhle se k nim po vlnách přiblíží velký balík, z něhož se ozývají záhadné hlasy... To vzdělaný papoušek Papouš a jeho zpívající pavoučice Dulcibela připluli hledat pomoc pro zemi Mytologii, kterou ovládli krutí baziliškové. Děti se s nimi vydávají na fantastickou pouť za laskavým čarodějem H. H., ješitnými jednorožci, bezcharakterními ropušáky a snobskými mořskými pannami. Podaří se jim získat zpátky ukradené mluvící knihy a svrhnout bazilišky? Půvabný pohádkový příběh pro děti z pera autora oblíbených příběhů o zvířatech je určen čtenářům od 8 let.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Pikola
Originální název:

The Talking Parcel , 1974


více info...

Přidat komentář

Moška
27.02.2024 5 z 5

Jako malá jsem ji milovala a přečetla snad desetkrát. A tak mi na ni padl zrak nyní, mírně po padesátce. A pořád je to parádní čtení, které si moc užívám.
Hledáte-li skvělou knihu pro děti, ať už pro samostatné čtení nebo předčítání - zde je!

Lucif
18.02.2024 1 z 5

Knihu jsem koupila jako dárek, protože GERALD DURRELL je ÚŽASNÝ AUTOR, ale četla to moje mamka a byla zklamaná, nedočetla - nelíbil se jí pavouček, který neustále komandoval papouška a také, že zvířata dělají to, co lidi (čistí si zuby atd.). Určitě se to mnohým bude líbit, ale my jsme od něj čekaly trochu něco jiného. Gerald Durrel má tolik krásných příběhů o zvířatech, které jsem si četla už na škole a pak jsem se k nim vracela a četla je i synovi, když byl malý. Milujeme zvířata a ty příběhy jsou opravdu super zajímavé. VĚTŠINA KNIH OD G.D. JE URČITĚ NA 5* A DOPORUČUJI JE VŠEM, ale tato bohužel není pro každého (a to mám pohádky i G.D. moc ráda).


Naias
26.11.2023 5 z 5

Ako dieťa som túto knihu milovala, okúzľovala ma úžasná magická krajina, kde celý deň svitá. Dobrodružstvo, pohoda, humor, množstvo fantázie i svojráznych postavičiek, to je typický Gerald Durrell. Hovoriaci balík som čítala opakovane, neskôr som si prečítala aj Mluvící balík a ešte neskôr sa mi podarilo zohnať aj The Talking Parcel. Takže som mohla porovnať oba preklady s originálom a musím povedať, že český preklad ma nijak nenadchol. Zo začiatku som mala pocit, že je o vlások presnejší než slovenská verzia, ale čoskoro som dospela k názoru, že český prekladateľ do toho vkladá emócie, ktoré v originále nie sú. Nielenže text prešpikováva zdrobneninami, ktoré autor nepoužíva, a kvôli tomu kniha vyznieva detskejšie, navyše vnucuje čitateľovi svoju vlastnú predstavu o tom, čo postavy cítia a čo si myslia. Samozrejme, že said, v anglickom texte také časté, nemožno do našich jazykov prekladať neustále ako povedal či řekl, ale preložiť „said“ ako „nedočkavě vykřikl“ alebo dokonca „ušklíbl se a zavrtěl hlavou“, to by prekladateľ robiť nemal. A to sú len dva príklady z mnohých, kedy český prekladateľ popustil uzdu fantázii a vložil do prekladu, čo v originále vôbec nebolo. Naša prekladateľka naproti tomu spáchala zopár lapsusov (niektoré sú spoznateľné aj bez znalosti angličtiny), ale zachováva ducha knihy a nehrá sa na spoluautora. A jej slovná zásoba je úžasná, bola slasť to čítať. Netvrdím, že český prekladateľ skvelú slovnú zásobu nemá, všimla som si, že viacerí si český preklad pochvaľujú, ale mám pochybnosti, či tak robia na základe znalosti originálu. Skôr ide o to, že sa im páči použitý jazyk, čo ale o kvalite prekladu nič nevypovedá. Či sú českým prekladateľom zvolené jazykové prostriedky vynikajúce alebo nie, to je vec názoru (mne osobne z všadeprítomných deminutív tŕpli zuby), ale preklad určite nie je kongeniálny, ako tu tiež „zaznelo“. Kongeniálnosť totiž znamená „úplná zhoda prekladu s originálom“, čo nie je tento prípad.
Mimochodom, nenašla som jedinú paralelu medzi touto knihou a Harrym Potterom, teda ak nerátam bazilišky, mandragory a vlkolaky, ktoré nevzišli z Durrellovej hlavy, lež z ľudovej tvorivosti, a tým pádom ich môže každý spisovateľ použiť, čo mu pero ráči bez toho, aby bolo možné hovoriť o plagiáte. A že by Rowlingová okopčila od Durrella cestovanie vlakom, to je proste smiešne.

picris
27.09.2023 3 z 5

Taková pohádková, a speciálně pro děti napsaná, Farma zvířat. Milé počtení, a věřím, že těm nejmenším to bude připadat velmi dobrodružné a zajímavé. Jen ať si v dnešním světě rozvíjejí fantazii i takto příjemně.

Kikulka97
09.06.2023 4 z 5

Velmi zajímavý příběh. Kolik děje se na pár stránek vešlo a jak hezky je příběh vystavěný. Jen škoda, že se ke mně knížka nedostala, když jsem byla mladší.

MASA064
15.02.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih pro děti. Krásný dej, jazyk, útok na fantazii, vtip, emoce atd.

jaroiva
20.12.2022 4 z 5

Pro děti, ale příjemné.

Čmeláček
18.05.2022 5 z 5

Výborná kniha a skvělá země Mytologie. Hlavně Papouš nemá chybu! :)))

Dimas
30.12.2021 5 z 5

Tohle bylo krásné a dobrodružné počtení, ikdyž už jsem velká holka…

maris123
09.07.2021 4 z 5

Krásný pohádkový dobrodružný příběh pro děti, do kterého jen nenápadně prosakuje autorova láska ke všemu zvířectvu. Užila jsem si ho i jako dospělá.

vermartin
05.06.2021

Číst tuto knihu dětem mě opravdu bavilo. Nejsem fanoušek fantasy literatury pro dospělé, ale tady to bylo trochu jiné. Úžasně popsaný svět Mytologie, doplněný dobrodružstvím. Děti a 8 a 5 byly po počátečním váhání nadšené!

MiLiška
16.05.2021 5 z 5

Jako malá jsem tuto knihu milovala, proto 5 hvězdiček, i když teď nějak nenadchla...

princesse
05.03.2021 5 z 5

Díky skvělému seriálu Durrellovi, který byl prostě skvostný, jsem se zastyděla, protože jsem zjistila, že jsem od Gerarda vlastně nic nečetla. A to je, vzhledem k mé lásce ke knihám, téměř neomluvitelné. Využila jsem toho a dceři pořídila právě tuto knihu a napravila tak svůj prohřešek. Mluvící balík je parádní dílo a těším se co na to dcera řekne. Na tu teprve čeká.

iatros
17.02.2021 4 z 5

Tak to byla těžká nostalgie. =) Kdysi tento příběh dávali jako Večerníček - můj nejoblíbenější a bohužel nejméně reprízovaný. A já si roky nemohla vzpomenout, jak se jmenoval, ale pamatovala jsem si bazilišky a jejich hrad a hledala jsem a hledala, až jsem našla Mluvící balík. A celé dobrodružství jsem si užila o mnoho víc, než tenkrát u televize. P.S. Ethelred byl nejlepší, ten mě dostal! =)))

Knihomolka506
14.02.2021 5 z 5

"Z doby kamenné "
Čtivé, tajemné a napínavé Pohádky, které dospělé přenášejí do časů , kdy sami byli dětmi do toho jiného světa plného fantazie, kam se vždy chtěli dostat a nekonečných dobrodružství, které chtěli zažít

Knižní střípky
10.02.2021 5 z 5

Poslech audioknihy

Tato kniha je skvělá sama o sobě, ale ve formě audioknihy je to naprostá dokonalost namluvená Petrem Vaňkem. Bavila jsem se já a spolu se mnou i má dcera. Primárně se jedná samozřejmě o dětskou literaturu, ale věřte mi, že zaujme i dospělého. Je tam tolik skvělých hlášek, tolik vymyšleností a podivností – tady se autor naprosto vyřádil a povedlo se mu to na výbornou. Máte-li doma děti, které rády poslouchají pohádky, zkuste jim pustit Mluvící balík a myslím si, že budete poslouchat s nimi.

Barakoudel
28.11.2020 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Úžasný příběh! S lítostí píši, že krátký. Jistojistě si ho buď přečtu nebo poslechnu znovu.

Hyacint
28.06.2020 5 z 5

Jenom bych opakoval slova všech ostatních pětihvězdičkových kolegů... Skvělá věc, skvělí tvorové, nejskvělejší Papouš.

85098211
17.06.2020 5 z 5

Už dlouho jsem se chtěla k této knize, kterou jsem četla kdysi v dětství, vrátit. Tentokrát mi ji přečetla paní Makovičková a i když kvalita nahrávky byla nevalná, poslech jsem si opravdu užila. Hned od začátku jsem se ponořila do kouzelně fantastického dobrodružství Penelopky a jejích přátel. A přestože už dávno nejsem v tom správném věku ;-), vůbec mi to nevadilo. Kniha je to nádherná, čtivě napsaná a domnívám se, že ji ocení i dospělý čtenář. Pro mne byla opravdovým pohlazením na duši. Ráda jsem se do Mytologie podívala, žijí tam totiž samé zajímavé bytosti :-) - a je dost dobře možné, že toto setkání pro mne nebylo poslední...

m_martina
27.05.2020 5 z 5

Dcera i syn knihu milovali, četli ji opakovaně. I já jsem si ji přečetla a už se těším, až ji přečtu vnučkám. Určitě si ji zase budeme užívat.