Mlčící fontány

Mlčící fontány https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456572/bmid_mlcici-fontany-8mz-456572.jpg 4 1341 356

Madrid, píše se rok 1957. Španělsko za diktatury generála Franca skrývá temné tajemství. Do země proudí turisté a zahraniční obchodníci lákáni na slunce a víno. Mezi mini je i osmnáctiletý Daniel Matheson, syn ropného magnáta, který přijede do Madridu se svými rodiči a doufá, že bude moci prostřednictvím čočky fotoaparátu poznat zemi, kde se narodila jeho matka. Fotografování - a osud - mu přivedou do cesty Anu. Překážky, jimž musí její rodina čelit, odhalují přetrvávající hrozby španělské občanské války i mrazivé rozhraní mezi štěstím a strachem. Danielovy fotky vyvolávají nepříjemné otázky. Je zahnaný do kouta složitými rozhodnutími, protože chce chránit ty, které miluje. V příběhu, kde se potkávají životy a láska s osudy, se ukáže neuvěřitelně temná stránka tohoto jinak slunného španělského města.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

The Fountains of Silence , 2019


více info...

Přidat komentář

Alíša236
předevčírem 3 z 5

Román psaný velice jednoduchým jazykem i stylem. Spíš bych ho zařadila do literatury pro mládež. K dospívajícím má blízko i věk hlavních hrdinů a jako historický úvod do období druhé poloviny dvacátého století ve Španělsku může kniha fungovat moc dobře.

Christine-Marie
16.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Na Mlčící fontány jsem se moc těšila. Diktátorský režim za F. Franca mi přijde jako zajímavé a ne tolik probírané téma a spojení s R. Sepetys se to zdálo jako skvělá kombinace. Musím ale říct, že na to, jak jsem ostatní knihy autorky přímo hltala, do téhle knihy jsem se musela nutit. Probíraná témata jsou zajímavá, dobře uchopená v každém pohledu charakterů, ale přesto se za mě děj jaksi táhne. Navíc mi přijde, že je více depresivní. Což je jeden z důvodů, proč jsem se do čtení musela často nutit. Je zajímavé, že ostatní knihy od R. Sepetys řeší také těžká historická témata, ale tahle na mě zanechala asi větší depresi, než všechny ostatní. Musím také souhlasit s komentáři typu, že je děj předvídatelný a příběh se oproti jiným dost táhne. I když tu druhou část po 20 letech jsem nečekala a musim rict, že právě ona se mi možná líbila nejvíc. Je mi líto Fugy a Puri. Jsem šťastná za Anu s Danielem a také za Rafa. Před Fontánami jsem četla Musím tě zradit a proto oceňuji provázanost skrze díla ale zároveň knihy musím víc srovnávat.


slecnapeta
08.04.2024 5 z 5

Toto je moje 4. kniha od paní Sepetys a velmi oceňuji, jak si dokáže nastudovat historické téma a pak ho bravurně zbeletrizovat. Atmosféra na mě působila velmi věrohodně, cítila jsem se součástí děje a od knihy jsem se nemohla odtrhnout.
Jsem rozporuplná ohledně závěru, na jednu stranu chápu autorky záměr vylíčit náladu a nastavení mysli po smrti Franca, ale na druhou stranu pro mě bylo lehce přitažené za vlasy, jak "všechno dobře dopadlo".

Janík61
27.03.2024 5 z 5

Moc krásný příběh!!! Vůbec jsem neměla ponětí, jak lidé ve Španělsku trpěli pod vládou diktatury. Z toho plyne velké ponaučení - touha po moci a penězích vždy plodí jen zlo pro "obyčejné lidi". Knihu rozhodně doporučuji.

EleanorJane
24.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Ze všech knih od této autorky mi přišla tato zatím nejslabší. Normálně bych asi po této knize nesáhla, vzhledem k tématu knihy. Děj má rychlý spád, místy trochu předvídatelný, nicméně obsahuje velké množství nečekaných zvratů. Bohužel jsem měla pocit, že zakončení, je tak nějak vynucené a urychlené. Nejprve člověk dostane možná i maličko zdlouhavý popis pobytu ve Španělsku a pak bum, vše se musí rychle nějak vyřešit na pár stránkách. Vlastně se ani vše neobjasní, závěr je spíše otevřený.

Žužlík
19.03.2024 5 z 5

Krásná kniha víc není co dodat

Neo1tex
10.03.2024 5 z 5

300 000 dětí! Skvělá kniha. Ze začátku jsem se trochu ztrácel, ale později už to nešlo odložit.
Kvůli takovým lidem, jako byl Franko, chci věřit, že peklo existuje. A že je to tam fakt hnusný.

Parwana
07.03.2024 4 z 5

Stejně jako všechny předchozí knihy této autorky mě i tato neskutečně pohltila a nemohla jsem se odtrhnout. Se zatajeným dechem jsem sledovala osudy Daniela a Any a čekala, kam to povede. Konec byl bohužel nedodělaný a trochu rozplizlý.

TerryDee
24.02.2024 4 z 5

Moje druhé setkání s autorkou a opět to dopadlo velmi dobře. I když se musím přiznat, že mě osobně více zasahl příběh v knize Musím tě zradit.

V knize se otevřela důležitá a těžká témata ohledně španělské historie v době občanské války a době režimu generála Franca. Člověk tak nějak něco o té době ví, ale samozřejmě, že ne všechno. Některé věci mě opravdu překvapily.

Sledujeme tu životní osudy několika postav, a to Texasana Daniela, Španělky Anny, jejího bratra Raviho a jejich sestřenice Puri. Tyto linky se navzájem prolínají a potkávají. Každá část vás svým způsobem zasáhne a donutí vás přemýšlet o různých věcech.

Myslím si, že ten skok o 18 let později si autorka spíš uškodit než pomohla. Vše bylo najednou tak uspěchané a moc jednoduché. Překvapil mě i konec, čekala jsem trochu jiné zakončení příběhu.

Na závěr jsem si kladla otázku. Bylo by jednoduší žít v zemi, kde vládne diktatura, a nebo v zemi, kde je totalitní režim? Troufám si tvrdit, že ani jedno není ideální a má své stinné stránky. A cesta ke svobodě je trnitá a klikatá.

Katy003
06.02.2024 5 z 5

Grandiózní! Skvělé! Úžasné!
Slovy nelze vyjádřit, jak skvělá byla tato kniha. Určitě doporučuji.

Vilma232
01.02.2024 5 z 5

Příběh čtivý, konec trochu pohádkový.... Nicméně jako u všech autorčiných děl je pro mě největším přínosem historické pozadí příběhu.

klarinet02
26.01.2024 5 z 5

Je to těžké téma. A autorka ho dokázala podat naprosto dokonale. Surově a zároveň citlivě. Nečetla jsem naposled.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Do čítania tejto knihy som sa púšťala s miernymi obavami, keďže takýto žáner úplne nevyhľadávam. Ale bola som veľmi príjemne prekvapená. Kniha sa mi páčila, hlavne to obdobie počas ktorého sa odohrávala. Niečo som o vláde generála Franca vedela, ale vďaka tejto knihe som sa toho dozvedela oveľa viac. Vôbec som netušila aké strašné to vtedy v Španielsku bolo, za akých podmienok mnohí obyvatelia museli prežívať. Príbehy jednotlivých postáv boli zaujímavé, najviac ma zaujímala linka so sirotincom, aj keď práve Puri, ktorá tam pracovala, nepatrila medzi moje najobľúbenejšie postavy. Ale mám pocit, že postavy boli skôr vedľajšie, že boli len prostriedkom ukázania života vtedajšej doby. A to bolo vykreslené skvelo. Romantická linka bola fajn, aj keď ja na tú romantiku až tak nie som. Ale príbeh ako celok ma pohltil a aj keď je to hrubá kniha, zvládla som ju za dva dni. Bola som veľmi zvedavá, ako sa to celé vyvinie, ako dopadnú jednotlivé postavy. A dočkala som sa, ku koncu poskočíme trošku dopredu. Aj keď ešte pár kapitol, na úplne doladenie, by bodlo :). Ale autorka ma rozhodne zaujala a určite si od nej ešte niečo prečítam.

Ignis
18.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Trochu jsem se bála toho, jak dlouho budu tuhle knížku číst, když je ták tlustá, ale jednak trochu klame tělem, druhak je opravdu čtivá. Jen...jen nevím no, přišlo mi, že chudák El Heurfano tam byl jen proto, že autorka potřebovala někoho obětovat, aby to nebyla úplná červená knihovna a bylo tam trochu drama, ale zase ne moc. Ale nejvíc mi vadil konec, ani ne ten happy end sám o sobě, ale byla jsem zvyklá na všechny ty postavy, jejich myšlenkové pochody a tak všechno kolem a teď jen - ten dělá to a to, ta to a to a čus. Hlavně Rafa mě mrzí, že tam vůbec není, ostatní se tam aspoň mihnou a Puri má na závěr působivou scénu. I když i o ní bych si toho ráda přečetla víc.

misickabl
17.01.2024 5 z 5

Skvely, skvely, skvely, skvely! A vzhledem k tomu ze moje znalosti o historii Spanelska byly naprosto nulove, tak i velmi poucne.

VerronikaH
15.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha, nádherný příběh, který se četl lehce a za srdce chytal s drtivou silou. Ke konci mnou otřásaly protichůdné vlny emocí a vše ve mě doznívá i druhý den. Smutné, reálné a plné naděje.

kalinka99
13.01.2024 5 z 5

Další kniha od Sepety a opět překonala mé očekávání. Výborný příběh zasazený do 50. let ve Španělsku. Popravdě jsem nevěděla vůbec nic o historii za vlády Franca a jsem o něco zase více obohacena.

Monni
09.01.2024 4 z 5

Velice doporučuji přečíst si autorčinu tvorbu. Je to prostě zážitek. Neskutečně sem si její knihy zamilovala. Ani tahle není výjimkou, stále u mě sice vede v šedých tónech, ale v každé knize se člověk dozví něco jiného. Tato kniha mě ovšem taky chytla moc za srdce a romantická linka byla super. Nemůžu knize vůbec nic vytknout a i u této knihy nezůstalo oko suché.

HH77
07.01.2024 5 z 5

Když jsem si tuto knihu půjčovna z knihovny trochu jsem se lekla, jak je tlustá a že jí tak nestihnu vrátit čas. Ale je skvělé napsaná a četla se velmi rychle. Napínavý pribeh ze Španělska za vlády Franca. Krom milostného průběhu se dozvídáme i jak probíhaly adopce děti republikánu. Nic hezkého to nebylo.Víc už však prozrazovat nebudu, ať další čtenáře nepripravim o zážitek ze čtení. DOPORUCUJI.

Breberuše
02.01.2024 4 z 5

Opět skvěle zasazený příběh do historických událostí, o kterých se toho moc neví. Tlustá kniha, která se četla sama a měla jsem ji přečtenou opravdu velmi rychle. Trošku mě zklamal konec, který nebyl dle mých představ a byl dost uspěchaný. Nic to ale nemění na kráse prostředí a knihy samotné.