Mladší sestra II

Mladší sestra II https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69654/bmid_mladsi-sestra-ii-Hyu-69654.jpg 4 96 10

Mladší sestra série

< 2. díl >

Druhé pokračování třídílného románu. Tyto knihy dokončila neteř Jane Austenové Catherine Austenová Hubbacková, spisovatelka a strážkyně odkazu své velké tety. Ve druhém díle trojsvazkového románu se opět setkáváme se čtyřmi dcerami pana Watsona – nejstarší, laskavou Elizabeth, její krásnou mladší sestrou a naší titulní hrdinkou Emmou, marnivou Margaret a svéhlavou Penelopou. Po smrti svého otce, reverenda Watsona, jsou nuceny odejít ke svému bratru Robertovi a jeho nelaskavé ženě Jane do Croydonu. Penelopa a Margaret směřují ke splnění vysněného cíle – manželství – s rozhodností, jež nedbá na city jejich okolí a vlastně ani jich samých. Elizabeth posléze potkává štěstí v podobě ovdovělého Georga Millara, zatímco Emma, stále vzpomínající na pana Howarda, marně hledá únik z domu Roberta a Jane Watsonových, který se pro ni zvolna mění v rafinované vězení. Její švagrová Jane si je dobře vědoma toho, jak schopnou a hlavně levnou guvernantku pro svou dceru Žanetu v ní našla, a brání Emmě byť jen pomyslet na odchod. Ani to však nemůže zabránit mužům v Emmině okolí, aby neskládali hold její kráse a neobdivovali její intelekt. Na scénu tak vstupují nejen sir William Gordon (který ale miluje slečnu Osbornovou a posléze se stává jejím manželem), ale také směšný floutek Alfred Freemantle či prohnaný a elegantní doktor Morgan. Právě ten vymyslí ďábelskou lest, jak Emmě zlomit srdce a pak ji opustit, jak bývá v podobných případech jeho zvykem… Postavy, které jsme poznali v prvním díle – Emmin neohrabaný nápadník lord Osborne, jeho matka, jeho sestra Rosa, její přítelkyně slečna Carrová, bezohledný Tom Musgrove, jehož Margaret považuje za svého nastávajícího, tajná Emmina láska pan Howard či jeho sestra a synovec – pozorují ve druhém díle hemžení postav na scéně jaksi z povzdálí. O to víc se můžeme těšit na to, jak v závěrečné části vstoupí do děje. Zapomenout nesmíme ani na Emmě dosud neznámého bratra Sama – setkání s ním (byť při smutné příležitosti otcova skonu) jí udělá velkou radost a vynahradí jí chlad a vypočítavost staršího bratra Roberta, pod jehož ochranu se osiřelé dívky musí uchýlit. Ani Robert však není zcela bez citu.…... celý text

Literatura světová Romány Historie
Vydáno: , Čas
Originální název:

The Younger Sister , 1885


více info...

Přidat komentář

666Jitka
10.01.2024 4 z 5

Druhý díl série Mladší sestra, která je typickým dílem Jane Austen, v jejíchž stopách jde velmi zdařile její neteř Catherine Austen Hubback, je pokračováním příběhu se sociální tématikou, který je přiléhavou kritikou pokrytecké a povrchní společnosti nižší venkovské šlechty. Opět jsou velmi výstižně vykresleny charaktery jednotlivých postav a bravurně propracované rozhovory. Osudy Emy, jejích sester a dalších postav románu jsou barvitě vylíčeny a jsem zvědavá, jak celá série skončí. Zase však velmi pokulhává korekce - nejenom, že je zde spousta pravopisných chyb, špatné skloňování a občas vypadne i celé slovo, ale někdy jsou dokonce zaměněna i jména postav !!!

Kabuky
21.05.2023 4 z 5

Čtivá kniha.


Martinique
30.05.2022 4 z 5

Naprosto nesmyslně rozdělené na tři díly. Hádám, že jen z toho důvodu, aby se to prodalo za víc. Přečetla jsem už vsechny tři a nemá pro mě smysl komentovat je zvlášť, jelikož se jedná o jeden souvislý příběh (takže to zkopíruji ke všem dílům).
Jako milovník Jane Austen jsem se téhle trochu bála, že je dopsána její (myslím) neteří, ale naprosto mě uspokojila. I když není tak kvalitní jako její jiné knihy, tak mě bavila, přečetla jsem ji okamžitě. Doporučuji mít po ruce všechny díly

Aymira
26.04.2019 3 z 5

Tímto dílem jsem se prokousávala neskutečně dlouho a přitom se mi zdál povedenější než ten předchozí. Bezprostředně na něho navazuje další kapitolou. Sestry dostává na starost jejich jediný bratr a především Emma začíná tiše trpět na pospas závistivé a hysterické švagrové. Zatímco její starší sestry nacházejí jedna po druhé své ženichy, dobrosrdečná a inteligentní Emma zůstává stále sama, i když o nápadníky nemá rozhodně nouzi. Musím přiznat, že na poslední díl se docela těším, protože mě začalo zajímat, jak se celá situace vyvine a zda se Emma nakonec přece jen dá dohromady se svým vyvoleným.

cérka
28.11.2017 4 z 5

Po druhém díle jsem šáhla s malým odstupem a na rozdíl od prvního dílu mi chvíli trvalo než jsem se začetla. Život v Croydnu mě nijak neokouzlil. Rober, Jane a doktor Morgan si mé sympatie také nezískali a styl vyprávění mě místy nebavil, nicméně ke konci dostal román opět spád a tak už momentálně s velkou chutí čtu díl třetí.

Smiragl
24.01.2016 3 z 5

dějově to nebylo špatné, prostě Austenová, ale hodně mě zklamalo množství chyb v textu. Že je tam občas překlep, to skousnu, ale shoda podmětu s přísudkem? Několikrát po sobě? Prohozená jména postav? To už je teda na mě moc. Musím to chvilku rozdýchat, než se pustím do třetího dílu...

Jarka59
03.05.2015 4 z 5

kniha se mi líbila,dobře se četla

MiaVanAcid
01.12.2013 5 z 5

Příběh se nám zamotává a já jsem opravdu zvědavá , jak to s Emou dopadne...čekám, že pošťák zítra donese 3.díl!!!!

hrubik
19.04.2013 5 z 5

Druhý díl této trilogie byl super! Byl pro mě určitě zajímavější než díl první a byla jsem napnutá, jak to dopadne s Emmou a panem Howardem a nemůžu se dočkat dalšího dílu, abych se to konečně dozvěděla :-)

kazecha
22.09.2012 5 z 5

Dá se říct, že druhý díl byl ještě lepší než ten první. Děj krásně navazuje a postavy jsou skutečně vykreslené "do mrtě". Na Emmu čeká nebezpečí, které pravděpodobně vygraduje až v třetím díle. Velice by mě zajímalo jak to všechno dopadne, ale jak jsem zjistila poslední - třetí díl, by měl tento měsíc teprve vyjít (březen 2013). Osobně doufám, že nakonec se Emma vdá za pana Howarda (to by se mi líbilo).

Autoři knihy

Jane Austen
britská, 1775 - 1817
Catherine Austen Hubback
britská, 1818 - 1877

Kniha Mladší sestra II je v

Přečtených150x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce71x
Chystám se číst39x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x