Mládí krále Jindřicha IV.

Mládí krále Jindřicha IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26238/mid_mladi-krale-jindricha-iv-uqR-26238.jpg 4 54 9

Jindřich IV. série

1. díl >

Románová biografie francouzského krále Jindřicha IV. se odehrává ve Francii druhé poloviny 16. století a patří k vrcholům evropského historického románu 20. století. Autor působivě kreslí obraz cesty mladého člověka k moci a vládě vzácnou syntézou historické reality a nadčasové psychologie. Kniha je mistrným obrazem bouřlivého životního stylu francouzské šlechty, sporů mezi katolíky a hugenoty i politických intrik Marie Medicejské. Dílo, zrozené za spisovatelova francouzského exilu v letech 1935–1938, je vrcholem autorova literárního mistrovství a trvalým vkladem do fondu světové literatury.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Die Jugend des Königs Henri Quatre , 1935


více info...

Přidat komentář

Fatis04
19.03.2024 1 z 5

Pro mě kniha velkým zklamáním, druhou část už číst nebudu. Tak dobré téma, by šlo zpracovat i jinak, nejvíc mě vadilo, že autor popisuje nepodstatné věci a pak zcela náhodou prakticky mezi řádky sdělí nějaké zásadní a důležité dějové zvraty. Hodně je to také o náznacích, kdy není přesně řečeno, co se děje a musíte si to domyslet, pro mě opravdu velké zklamání

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasická


ludek7426
20.08.2020 4 z 5

Není určitě lehké napsat dobrý a čtivý historický román,takový který vás přenese do doby,kterou popisuje.Heinrichu Mannovi se to s jeho knihami o životě Jindřicha IV.Navarrského určitě podařilo.Druhá polovina 16.století ,náboženské války mezi katolíky a hugenoty,neskutečný obraz královského dvora té doby,Markéta z Valois,Kateřina Medicejská,masakr Bartolomějské noci,dlouhá cesta Jindřicha ke koruně.Je to strhující a zároveň hluboce lidský pohled na tuto dobu a lidi ,kteří v ní žili.
Hodně se mi líbilo jak Mann popsal vztah Jindřicha a jeho manželky Markéty z Valois.Smutné a dojímavé.Při čtení o Margot jsem měl před očima Bulgakovův romám Mistr a Markétka-a jsem si jistý,že vím,čí praprapra vnučka Markétka byla.Královská krev se nezapře.

Cicero
26.09.2017 5 z 5

Skvělá kniha ať už dějem tak i mravním poučením! Zpočátku jsem se trochu prokousával a nemohl se začíst, ale nakonec si mě kniha získala. Obsahuje mnoho historických realií a je dobré si k ní při čtení zjistit něco víc o jednotlivých postavách, dostanete se pak lépe do děje. Pokud se vám to podaří, prožijete s Jindřichem celé jeho mladí a formování osobnosti této monumentální postavy francozských dějin budete mít jako na dlani. Knihu mohu jedině doporučit, je to poučně a chvílemi velmi emocionální čtení, které čtenáře, s trochou štěstí,morálně pozvedne.

adelinka
29.09.2014 4 z 5

Román o hugenotskom francúzskom kráľovi, hovorí o jeho pôvode, mladosti, o jeho matke. Bol hlavným uchádzačom o francúzsky trón po katolíckych kráľoch z rodu de Valis, ktorí umierali na rodovú chorobu...Henrich IV. bol obľúbený aj medzi obyčajnými ľuďmi, vážili si jeho odvahu, prístup k ostatným......

fialka voňavá
28.07.2014 4 z 5

(SPOILER) Tento román je prvním z dvoudílného románu, který je vrcholným dílem Mannovy tvorby.Pojednává o životě franc. krále Jindřicha IV. Jeho matka Jeanne Navarská mu vyjedná sňatek s Margot. Jindřichovu matku otráví Kateřina Medicejská ještě před svatbou a 2 dny po svatbě proběhne Bartolomějská noc. Jindřich je zde vylíčen jako skutečný vůdce lidu, humanista, ctitel pravdy, rozumu a lásky (a taky lásky k ženám). Vidíme, že v pozadí náboženských válek, nestojí snaha udělat člověka zbožnějšího a je tam boj o moc! Román zachycuje jedno údobí franc.dějin. Je to dle mě čtivý román.

Andráse de la
12.11.2013 4 z 5

O Jindřichovi IV. Navarrském jsem toho přečel uř mnoho, a řekl bych, že je nejlepším králem jakého kdy Navarra a Francie měly.

Atuin
01.01.2013 5 z 5

Já jsem to měla naopak k Dědictví otců jsem se dostala až po poznání Heinricha Manna. A byla jsem jen ráda že si právě Mann vybral ke své alegorii, právě toto období, tohoto krále, nebo tyto krále, protože oba romány, je pastva pro oko i srdce. Natrvalo jsem prorostla do této doby, do toho pavučinového období a neproniknutelného ovzduší svárů a když se mě někdo zeptá jaký byl nejlepší král Francie, odpovídám jasně a stručně:" Navarra ", tedy král Jindřich IV..
Přečetla jsem i mnohá životopisná díla a nemohu být tak daleko od pravdy, byl li někdy nějaký "nejlepší francouzský král":)

Honsa
04.11.2012 5 z 5

Mannův dvoudílný román jsem si pořídil v podstatě náhodou, vděčím za to Merlemu a jeho Dědictví otců. Možná díky tomu pro mě měla knížka určitý další rozměr, potkával jsem se v ní s osobami, které jsem dobře znal z Merleho díla a zvědavě porovnával. Zvláštní a příjemné pro mě bylo, že ačkoli se Mannova kniha Merleho dílu nepodobá ani stylem, ani příliš obsahem, tak jejich Jindřich IV, nebo dojem, který ve mě postava zanechala, je totožný. Ať už z Merleho skici, nebo Mannova dokonalého obrazu, z obou má člověk pocit že portrétovaného dokonale znali a i přes odlišnou formu vykreslují mistrovsky totéž.