Mládí

Mládí https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264382/bmid_mladi-264382.jpg 3 66 13

V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách tráví dovolenou dva osmdesátiletí přátelé, umělci, Fred Ballinger a Mick Boyle, a vzpomínají na své bohaté a úspěšné životy hudebního skladatele a filmového režiséra, obklopeni dalšími zajímavými a excentrickými hosty – jihoamerickou fotbalovou legendou, slavným hercem z Kalifornie nebo současnou Miss Universe. Zatímco Ballinger tráví čas odpočinkem a zprvu odmítá i žádost anglické královny o uvedení své nejúspěšnější skladby při příležitosti oslav narozenin prince Filipa, Boyle pracuje na svém novém a pravděpodobně posledním filmu s pěticí mladých scenáristů, doufaje v mistrovské dílo. Kniha ve formě scénáře je psána duchaplnou a zábavnou formou, jejíž hlavní osu tvoří nahořkle vtipné dialogy úspěšných mužů na sklonku života. To vše v přímé konfrontaci s ostatními osamělými hosty hotelu, kteří se v přepychu pokoušejí pošetile taktéž zastavit „svůj“ čas.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

La giovinezza , 2015


více info...

Přidat komentář

Tyet
04.02.2024 5 z 5

Mládí od Paola Sorrentina je snad jediný případ, kdy jsem viděla film dříve než četla knihu. Film je více než uspokojivý a kniha jakbysmet. Příběh je to spíše o stáří než o mládí a tak mě napadá, zda si ho vůbec mohou mladí lidé plně vychutnat. Takových drobností, jemných skrytých vtipů a narážek, které se týkají právě stárnutí, tam je spousta a mladý člověk je třeba ani nezaregistruje.
Jde o několik dní v alpském luxusním hotelu, kde se setkávají slavný hudební skladatel, režisér, nejmenovaný jihoamerický vysloužilý fotbalista (my ho jmenovat můžeme, je to Maradona), herečka za zenitem a několik mladých lidí k tomu. Lidské soužení a marnost života jsou tu podané s laskavým humorem a dojetí je dojemné přesně tak akorát, aby nevznikl sladkobolný kýč.
Sorrentino zkrátka umí.

vera5841
23.05.2020 2 z 5

Mládí, život, stárnutí očima dvou dědečků. Krátké, svižné, konec překvapivý. Jednohubka na odpoledne. Bohužel myslím, že ve mě dlouhodobější stopu nezanechá


charlizee
07.05.2020 4 z 5

Souběžně se čtením knihy jsem se dívala na film. U každé kapitoly jsem si představovala, jak by to asi mohlo být natočeno a pak jsem zkoumala výsledek. Bavilo mě to moc. Příběh mi neskutečně sedl, knížka je výborně napsaná, přeložená. Oceňuji ten paradox témat - dovolená, lázně a pohodička na povrchu, pod nimi ale spousta hořkosti, přetvářky a každodenní reality.

PanKrbec
05.11.2019 4 z 5

Mně se knížka docela libila. Není to žádná akční jízda, naopak, odvíjí se pomalu a v poklidu. Je hlavně o emocích. Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl na to, že je to psané jako scénář, ale to trvalo jen pár prvních stránek No, kdyby to taky trvalo déle, byl bych na konci ???? Knížka je fakt krátká, rozdělená na hodně i velmi krátkých kapitol. Viděl jsem i film a taky se mi libil i když, tam mi některé pasáže přišly zbytečně utahané. V knížce to bylo v pohodě. Přestože to není žánr, který běžně čtu, knížka mne bavila a určitě jsem si z ní i něco odnesl. Spíše bych dal lepších 3 a půl ⭐

Dunkelhell
16.09.2019 5 z 5

Skvělý film a super scénář, který je ale sám o sobě perfektní novelou. Sorrentini je špička.
Dávám pět hvězd.

Anna27
25.08.2019 4 z 5

Zajímavý příběh plný emocí. Určitě si pustím i film.

Limonadovyjoe
23.06.2019 3 z 5

Klidné, rozvážné, pomíjivé. Každý účastník si zde prožije své mikrodrama a život pluje zase dál.

andrii24
28.12.2018 4 z 5

... mezi námi, naladí, lahodí, hladí naši duši... Rádo popíjí mléčné, růžovoucí koktejly. Nenápadně hledí na mihotající se perličky v buketu archivních vín. Myticky šumivý rým. Meditačně očarovaný, rozčarovaný podzim, hodiny, které se zastavily, v ráji sladce laskajících koupelí.

Bonnet
17.07.2017 4 z 5

Neobvykle stručná forma, která dává vyniknout zejména závěru. Fajn doplnění pro fanoušky filmy, nebo naopak ty, kteří se s ním nechtějí otravovat.

TamaraKrejčí
16.07.2017 3 z 5

Čteno na doporučení. Překvapující závěr, ale knížka jako taková mě moc nezaujala.

jarki
02.05.2017 2 z 5

Zajímavý příběh myšlenek dvou starců psané formou scénáře. Klidné čtení...

hellena1523
05.02.2017 3 z 5

Velmi zvláštní kniha, jejíž atmosféra vás naladí klidnou vlnu. Místy vtipná, ale povětšinou především prozíravá...nečekejte žádný velký příběh. Tahle kniha je spíše o té atmosféře. Která může/nemusí sednout. Určitě záleží na čtenářově rozpoložení. Já jsem ji četla v takovém uspěchaném období svého života a díky ní jsem trochu zvolnila. Na někoho může zapůsobit takhle, jiného tím svým klidem může rozčílit. Ale určitě je to kniha, která si své čtenáře bezesporu najde.

milamarus
09.12.2015 4 z 5

Zhlédla jsem trailer k filmu, prohlídla fotky, nasála atmosféru a pustila se do čtení. Je to pár stránek, pár fragmentů, které tvoří jedinečný celek. Hořký, sentimentální, vtipný, pravdivý a překvapivý. Některé kapitoly mají třeba i pět řádků, přesto na mě nepůsobily uspěchaně. Čiší z nich klid a rozvaha.
Pak přišel zlom - zjevila se femme fatale Brenda Morelová. Jejích pár vět jsou pro mě vrcholem celé knihy a přišlo mi škoda, že nedostala více prostoru. Svou odhodlaností se dokázala probojovat do popředí. A když nad tím tak teď přemýšlím - mezi tím velkým množstvím postav jako jediná dokázala tu pohodu narušit a významně ovlivnit.

Zvláštní kniha. Zkuste to!