Mizící hmyzíci

Mizící hmyzíci https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179959/mizici-hmyzici-179959.jpeg 4 37 14

Království růží postihlo zlé prokletí. Bylo napadeno neznámými vetřelci, černými tvorečky, kteří způsobili, že růžové keře začaly vadnout a chřadnout. Celému království hrozí zkáza. Je ohrožen i život růžových víl obývajících růžové keře. Najdou víly někoho, kdo je zachrání? Příběh mizících hmyzíků je pohádka, která dětským čtenářům pootevře okénko do tajemného světa dobře známých drobných živočichů. Poznává jejich vlastnosti a řeší jednoduché otázky připojené za každou kapitolou. Mezi nepatrnými stébly trav se odehrávají velké příběhy pro malé (i větší) děti. Stačí se začíst. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, předškolákům a jejich rodičům. Poslouží také učitelkám v mateřských školách.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: , Portál
více info...

Luciluc
Luciluc
21.02.2024 5 z 5

Knížka čtená dceři. Další kniha z pera Daniely Krolupperové, jak jsem již psala v předchozím příspěvku, autorku nám doporučila paní knihovnice a půjčily jsme si rovnou tři knihy. Mizící hmyzíci je naučná pohádka, děj je jednoduchý – skřítek jménem Princ se snaží zachránit Království růži, domov růžových víl, a při cestě za záchranou potkává různé druhy hmyzu (krtonožka, sršeň, včela, svižník, vodomil, hnojník, chroust, chrobák, červotoč, babočka paví oko, kobylka, slunéčko sedmitečné). Každá kapitola je spojena s jedním hmyzíkem – na stránce je detailně černobíle vykreslen, nechybí však ani barevná ilustrace, díky čemuž si čtenář snadněji zapamatuje vzhled hmyzu. U obrázku jsou pak ve čtyřech bodech shrnuty základní informace (typické znaky, velikost, počet nohou/křídel, zbarvení apod.), některé z informací jsou začleněny i přímo do příběhu. Na konci každé kapitoly je pak malý kvíz o pěti otázkách a správné odpovědi pro kontrolu. To nás s dcerou hodně bavilo a knížku to ozvláštňuje. Kniha je určena dětem školního věku, i předškolákům, ale díky pohádkovosti zaujme určitě i o něco mladší čtenáře. Kapitoly byly tak akorát dlouhé, ilustrace Evy Chupíkové moc hezké (nejen hmizíků, ale i ty „příběhové“). Nejsem znalec ani fanynka brouků a trochu jsem se obávala, jestli nás čtení s dcerou bude bavit, ale obavy byly zbytečné, doporučujeme.

jitka_dankova
jitka_dankova
30.12.2023 4 z 5

Krapet rozporuplná knížka pro děti. Ach ten nápad je náramný, autorka chtěla děti seznámit se zajímavým hmyzem (krtonožka, larva slunéčka, sršeň) a opravdu ty podrobné nákresy a krátké testíky k nim byly prvkem, který oba mé syny nadchnul. Jenže u toho to ale bohužel skončilo. Mí synové asi prostě nejsou fanoušky klasických pohádek, ve kterých vystupují víly a divoženky (ne, nevěděli, kdo to vůbec je, myslím, že znalost pohádkových bytostí u dnešních dětí se od českých autorů poněkud přeceňuje). Zápletka byla nelogická. Tím, že zahrada zpustne, se přece právě stává nejvíce atraktivní pro všechny živočichy ... a v pohádce z ní někteří mizí, protože "je tam smutno"? Růže by chřadly, protože se jejich okolí nepleje? Měla jsem co dělat, abych to dětem vysvětlila, asi prostě bereme přírodu a vztahy v ní víc vážně a opravdově a ne jen povrchně, jako autorka. I moje děti o souvislostech v ekosystému zahrad vlastně vědí asi víc než autorka (že je potřeba u růží pěstovat někde i bezový keř, na kterém se larvy slunéček na mšici bezové množí a jsou pak připravené chránit i jiné rostliny... ach ze vztahu růží a bezu by byla teda mnohem užitečnější pohádka...). Nápad s larvou slunéčka byl fajn, ale nedotažený, celé to bylo nelogické. A bohužel vyprávění o "zlu", aniž by se pojmenovalo, že jde o mšice, bylo taky zvláštní a na staršího syna působilo divně. A klišé, že všechno musí zachránit nějaký princ? Ach, to bylo taky tak nějak ujeté. Syn (9 let) nakonec knihu odmítl dočíst, příběh se mu nelíbil. Mladší (skoro 5 let) ji nechápal a děj ho nezaujal. Dočetla jsem si ji sama. Hodnotím ji čtyřmi hvězdičkami, hodnotu kniha má, ne že ne. Jen jsem ráda, že jsme ji měli jen půjčenou, pro syny by to byl zbytečný nákup.


Miniemall
Miniemall
05.09.2023 5 z 5

Krásná knížka pro děti. Něco mezi pohádkou a dětskou naučnou literaturou. Nám se to moc líbilo.

ddkk
ddkk
26.07.2023 5 z 5

Máme rádi knížky Daniely Krolupperové. Po zákeřných keřích jsme si užili i hmyzíky. Některé chlapečci už moc dobře znali, o jiných jsme si ještě leccos našli. Líbil se nám i příběh, navíc nám právě v zahradě na růžích také úporně řádily mšice. Teď už víme, že největší bojovník proti nim je něžná, leč dravá beruška, která v očích hošíků ihned stoupla v ceně. Myslím, že si ji začali představovat s mečíkem, na který neohroženě ty hnusné "vysavače růžiček" napichuje...

Krásná kniha s krásným ilustracemi. Doporučuji.

kamibe
kamibe
05.12.2022 5 z 5

Další skvělá knížka od výborné autorky. Pohádkové seznámení s říší hmyzu zahrnuje tucet zástupců, které autorka zakomponovala do vyprávění, jež nám může připomenout jak slepička chtěla zachránit svého kohoutka. Musí to tak proběhnout právě kvůli postupnému seznamování s dalším a dalším živočichem. Nechybí celostránkové vyobrazení každého z nich a malý testík několika otázek je dalším příjemným obohacením, u něhož si malí čtenáři vyzkouší svoji pozornost. Je to další velice zdařilý počin v oblasti naučných knížek pro malé i větší děti. Učitelé vzdělaní v kurzech KM určitě vymyslí literární lekci, kde z knihy i z dětí vytěží maximum.

bea.mari
bea.mari
27.05.2022 5 z 5

Je to skvělá knížka. Nejen že je zábavná, ale je i poučná. Člověk se třeba dozví, kolik centimetrů měří například hnojník.

MiLiška
MiLiška
09.09.2020 5 z 5

Několikrát jsem tuto knihu držela v ruce a zase ji odložila. Pohádky totiž moc nečtu. Tuhle jsem dočetla dnes v noci a přiznávám, že mě bavila od první strany. Jazyk a styl, kterým paní Krolupperová píše, se mi líbí. A ilustrace paní Chupíkové? Ty si zaslouží vlastních pět hvězdiček! Obešla bych se bez otázek na konci každé kapitoly, byly zbytečně moc jednoduché a v podstatě se jen opakovaly. Další dvě knihy této autorské dvojice už mám, teď si však dám od pohádek pauzu.

Jadla
Jadla
02.02.2020 4 z 5

Líbí se mi, že nejde o přeslazený dětský příběh, že se tu objevují skuteční zástupci hmyzího světa a že se o nich i něco dozvíme. Obrázky jsou moc hezké, zase nic příliš načančaného, jak v současných knížkách pro děti někdy bohužel bývá.

EmiClare
EmiClare
27.12.2019 5 z 5

Milá knížka pro zvídavé děti.

Andvejka
Andvejka
17.08.2019 4 z 5

Knížku jsem četla dětem před odpočinkem v MŠ. Líbila se, ale že by se konalo nějaké větší nadšení (ať už z jejich nebo mé strany), to bohužel nemůžu říct. Nicméně jako četba na pokračování to není vůbec špatná kniha, ale asi určená pro starší čtenáře.

efka.saf
efka.saf
26.04.2018 5 z 5

Pohádkový příběh, který si určitě zaslouží naši pozornost. Ačkoliv jsem si uvědomila, že přemíra víl a skřítků mě osobně úplně nebere (děti to ale mohou mít jinak), tato pohádka mě opravdu zaujala tím, jak byl příběh velmi dobře promyšlený. Nejen, že hlavní hrdina musí překonávat svůj vlastní strach a lenost, ale zároveň se rafinovaně seznamuje s příslušníky hmyzí říše, aby našel zachránce růžového království. Děti se tedy seznamují nejen s hmyzíky, ale také s jednotlivými fázemi jejich vývoje jako kukla, housenka nebo nymfa a vše je velmi promyšleně zakomponováno do příběhu. Za mě velmi povedená dětská kniha doprovázená opět skvělými ilustracemi Evy Chupíkové.

MartinaF
MartinaF
14.01.2017 4 z 5

Krásná pohádka o tom, jak překonat strach. Dětský čtenář se také dozví něco málo o hmyzu, který žije v přírodě.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
19.03.2016 5 z 5

Moc pěkná knížka. Něco mezi pohádkou a didaktickou pomůckou - vlastně spíš obojí dohromady. Líbilo se mi, jak autorka dokázala skloubit hezký pohádkový příběh s informacemi o některých z našich zástupců hmyzu. I ilustrace byly podařené.

Broukodrak
Broukodrak
18.01.2016 5 z 5

Moc hezká a poučná knížka.