Mitra a hůl

Mitra a hůl https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460402/bmid_mitra-a-hul-uga-460402.jpg 5 6 3

Román o fiktivním biskupovi, který se ve své diecézi rozhodl zastavit rozklad způsobený druhovatikánskou revolucí, a o tom, co to způsobilo. Je koncipován jako soubor biskupových dopisů a záznamů promluv. Ač jde o beletrii, je zároveň v jistém smyslu naučným dílem, které čtenáře vzdělává ve věci velmi pohnuté a bolestivé fáze dějin Katolické církve a seznamuje ho s argumentací tradičního katolicismu v jeho boji s modernismem, pokoncilním šílenstvím a pokoncilní liturgickou reformou.... celý text

Romány Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Andrej Kutarňa
Originální název:

Mitre and Crook , 1979


více info...

Přidat komentář

prof.chrobak
11.02.2021 5 z 5

Je to tak trochu utopická vize, která reflektuje vývoj v Církvi v několika posledních desítkách let po zavádění ne vždy uvážených reforem, zejména v oblasti ústředního bodu svátostného života - mše svaté. Jedná se o vývoj, který má řadu důsledků do celého života Církve svaté, které mnozí z nás vnímají jako negativní. Děj se odehrává v jedné fiktivní diecézi, jejíž biskup se rozhodl opustit reformy posledního koncilu zejména v oblasti obřadu, a zachovat mši svatou v podobě, jak byla sloužena po celá staletí. Knihu ocení ctitelé krásy tradiční liturgie a Církve takové, jakou ji znali v dobách svého dětství a mládí, kdy víra v základní pravdy víry, tak jak jsou shrnuty v Desateru, nebyla zpochybňována různými nejednoznačnými a zavádějícími výklady, a to v některých případech i od autorit, od kterých bychom to nečekali.

Freiherr
21.12.2020 5 z 5

Kniha je poutavá nejen svou epistulární formou, ale především na výsost zajímavým tématem. Vždyť koho z tradičně smýšlejících katolíků by někdy nenapadlo, jak by vypadal návrat tradičních mší do farností. Bryan Houghton nám zde nabízí svůj pohled, přičemž je třeba mít na paměti, že originál vyšel v sedmdesátých letech, a proto autor nemohl znát Summorum pontificum, Traditionis Custodes, vývoj FSSPX, vznik FSSP atd.
Biskup Forester, „hlavní hrdina“ románu, na sklonku svého života vydává okružní list kněžím své diecéze, v němž dovoluje sloužit tradiční mši svatou při současném zachování Novus ordo. Ovšem postup vracení mše svaté všech věků není, alespoň dle mého názoru, úplně šťastný. Mám na mysli zvláště ad hoc vytvořenou hybridní mši – zjevně inspirovanou přechodnou podobou mše mezi lety 1965 a 1969. Tato reforma reformy, ač míněna dobře jako úprava hlavních nedostatků Novus ordo, by však z dlouhodobého hlediska neobstála.
Domnívám se, že mše svatá má být sloužena výhradně podle schválených liturgických knih – tedy kompletní tradiční mše svatá bez čtení v národních jazycích přímo ve mši a s Confiteor před přijímáním.
Čtenáře může překvapit, že ze strany Říma nedošlo proti biskupu Foresterovi k žádnému zásadnějšímu výpadu. Lze však očekávat, že kdyby biskup žil déle, stihl by ho podobný osud jako v knize často zmiňovaného arcibiskupa Lefebvra...


Cinik
09.12.2020 5 z 5

Svěží a poučné. Některé pasáže vyloženě pobavily a závěr byl skutečně nečekaný... Povinná četba pro všechny tradiční a příčetné katolíky.

Štítky knihy

katolický tisk

Autorovy další knížky

Bryan Houghton
anglická, 1911 - 1992
2018  89%Juditin kříž
2020  97%Mitra a hůl
2023  95%Zbytečný kněz

Kniha Mitra a hůl je v

Právě čtených2x
Přečtených6x
Doporučených5x
Knihotéce6x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x