Majstrovská hra

Majstrovská hra https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150215/bmid_majstrovska-hra-150215.JPG 5 197 37

Mistrovská hra série

1. díl >

V Južnej Afrike vrcholí diamantová horúčka. Medzi hŕstkou šťastlivcov, ktorým sa podarí zázračne zbohatnúť, je aj mladý húževnatý Škót Jamie McGregor. Získané peniaze a moc využije na to, aby sa pomstil úžerníkovi Van der Merwemu, ktorý ho kedysi okradol a dal takmer zabiť. Jamie ho privedie na mizinu, zvedie jeho dcéru Margaret a s posmechom ju zavrhne. Až túžba po dedičovi obmäkčí Jamieho srdce a rozhodne sa s Margaret oženiť. Po Jamiem zdedí bohaté impérium jeho cieľavedomá dcéra Kate. Tá je ochotná obetovať všetko pre záujmy firmy a rozohráva priam majstrovskú hru, v ktorej usmerňuje životy členov rodiny v súlade so svojimi plánmi. Prinesie to však šťastie jej synovi, ktorý má umelecké sklony, alebo dvom vnučkám, z ktorých jednu bohatstvo úplne pokazilo...?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Master of the Game , 1985


více info...

Přidat komentář

jiri2737
06.04.2024 5 z 5

Nádherný dobrodružný příběh.

alekis
25.01.2024 5 z 5

Kdybych měla ohodnotit tuto knihu jediným slovem, bylo by to: zábavná.
Moje čtecí krize snad odezněla. Konečně jsem si s potěšením, místy s napětím, přečetla zajímavý a též poučný román. Je to dárek od přítele z DK. Díky, kámo :-)!
Drobná výtka: autor mohl svůj příběh podstatně rozšířit, mnoho záležitostí je popsáno velice zkratkovitě. Škoda! Úvodní část o hledání diamantů a dramatických prožitcích postav by si širší rozsah určitě zasloužila.
Z jiného soudku pak byla přibližně poslední čtvrtina. Jako kdyby pokročilé 20. století smazalo veškerou "divočinu". Pokryl ji nános civilizace. Události se z Afriky přesunuly do USA... ale díky tomu se nám při čtení dostává sice jiné drama, rovněž ale velmi napínavé.
Ano, mohlo to být delší, podrobnější, více informativní. Dalo by se připsat ještě spousta a spousta událostí. Ale i tak je to skvělá kniha... Zima ještě nekončí, večery jsou dlouhé... a Mistrovská hra je výborné čtení :-).


vrbova4204
01.01.2024 4 z 5

Pekne čtive skoro bych rekla neda vam to knihu odlozit. Trosinku americky prehnane. Nechtela bych byt americky bohac.

Filomena1961
26.08.2023 5 z 5

Sheldon byl skvělý vypravěč, kniha je tím pádem napínavá a čte se tak říkajíc jedním dechem. Tak jak je u autora zvykem dostáváme se mezi bohaté a mocné lidi, tentokráte se jedná o doly na diamanty v Jižní Africe. O tom jak hlavní hrdinka Kate bude pokračovat ve firmě, jak bude čelit intrikám a jak se jí bude v životě dařit pojednává kniha Mistrovská hra, které nechybí ani detektivní zápletka.

georginaa
20.10.2020 4 z 5

Znova jsem se pustila do další knihy od tohoto autora. Pořád hledám něco , čím by mě překvapil. Kate mě chvílemi strašně lezla na nervy. Její vedení firmy mělo úplně jinou formu, než za otce. Být úspěšný znamená ztratit sám sebe, žít životy jiných a ne vlastní. Zajímavé byly intriky, osudy lidí jak se postupně vyvíjely , kam až je to zavedlo.

Maryan
11.02.2020 5 z 5

Pekná história jednej rodiny, zvlášť tie nečakané úmrtia. Ak sa Kate pýta, prečo sa dejú v jej živote také veci, ani raz sa nepozrie sama na seba. Ona je príčinou všetkých nešťastí, ktoré sa jej stali.

Dada077
09.07.2019 5 z 5

príbeh začína roku 1882, ale do samého konca graduje. Občas čítanie brdzí až príliš
podrobný opis osôb,alebo udalostí, ale dej je dobre poprepletaný faktami a končí
v roku 1982. Ťažba diamantov v Južnej Afrike ovplyvnila členov celej rodiny.

Jack Bauer
24.03.2019 5 z 5

Mistrovská kniha, tak jako všechny od tohoto autora. Ne nadarmo je to jeden z mých nejlepších spisovatelů umístěn na prvním místě. Mám všechny jeho knihy, jedna lepší než druhá.

Šungitka
02.03.2019 4 z 5

Napínavé, místy až strhující...

Zdenas5
30.01.2019 5 z 5

Velmi čtivá a napínavá kniha. Nejsympatičtější byl Jamie, jeho příběh mi trochu připomněl knihy W. Smitha (Jižní Afrika, diamantové doly, velké bohatství), pak mi běhal mráz po zádech z Kate, šedé eminence, která z "lásky" ničila svou rodinu, vrchol všeho byla Eve, neskutečná mrcha, taková nenávist k vlastnímu dvojčeti snad ani není možná. Je to prostě mistrovská hra s lidskými životy.

daja51
27.01.2019 3 z 5

Do čtení této knihy jsem se pustila na základě vysokého procenta hodnocení - bohužel, můj šálek kávy to není.- Styl knihy, připomínající "červenou knihovnu", mě moc nebere- ale proti gustu žádný dišputát. Shoduji se s názorem ječmínka - že Sidney Sheldon nebude autorem pro mě.

marketa4469
03.01.2019 5 z 5

Úžasná napínavá kniha až do poslední stránky. Tohoto autora jsem objevila nedávno a jsem jím uchvácena.

Peetullka
26.11.2018 4 z 5

Kniha s velmi zajímavým tématem - bohatství, intrikářství atd.
První část knihy - příběh Jamieho mě naprosto uchvátil - honba za diamanty a za pomstou.
Druhá část knihy mě už tolik nenadchla - děj zbytečně zrychlený a Kate jakože hlavní hrdinka, čím více jsem četla tím méně mi byla sympatická - vše získat, manipulovat .
Další části o tom ani nemluvím a Eve, je to vůbec reálné ?
Po Sheldonovi knize zase určitě někdy sáhnu :-)

intelektuálka
23.10.2018 4 z 5

Sága o jedné rodině a zároveň rodinné drama ....

Mistrovskou hru tady hraje více postav - a ne zcela v kladném smyslu...

Nejlépe snad vyzněla postava Jamieho - který s nasazením života položil základy bohatství..

Ostatní postavy byly intrikářské, manipulativní a ziskuchtivé...

Kniha je čtivá - ovšem znovu potvrdila poznání, že bohatství nikomu štěstí nezaručí - i životní cesta posledního potomka je snad už narýsována ...

polednice1705
20.02.2018

Pro mě nejlepší kniha tohoto autora a klidně si ji přečtu ještě jednou...

Jája92
15.10.2017 4 z 5

Byla jsem zvědavá na další knihu od tohoto autora. Dle mého názoru je prolog zbytečný. První část knihy mě naprosto uchvátila a doufala jsem, že v tomto duchu se ponese celá kniha. Líbilo se mi, že jsem mohla sledovat vývoj mladého Jamieho, historické události odehrávající se v jižní Africe a zašlou dobu vyplněnou bláznivou honbou za diamanty. Nechybí napětí i rozhořčení nad životními nezdary Jamieho. Nad tvrdou pomstou, pro kterou se rozhodne, jenž ho poznamená mnohem více, než by čekal. Nad nenaplněnou láskou naivní Margaret.

Proto jsem byla zklamaná, když v druhé části mi přišlo, že je děj zbytečně zrychlený. Je škoda, že tu postava Margaret nedostala více prostoru. Myslela jsem si, že si hlavní hrdinku Kate snadno oblíbím, ale naopak čím více jsem četla, tím méně mi byla sympatická.

V dalších částech knihy mě mrzelo, jak dopadly postavy Davida a jeho syna Tonyho. Od čtvrté části jsem si připadala jako v nějakém seriálu. Nejméně mě bavila pátá část o Eve a Alex. Chvílemi se mi až zatmívalo před očima, jaká to je mrcha, přišlo mi to až nereálné, obzvlášť v jejím dětství. Je škoda, že Tony byl z děje v podstatě odstraněn a jak tragicky jeho osud dopadl.
Nechápu, jak mohla byt Alex tak neuvěřitelně naivní a hloupá, jen jako loutka v rukách Eve. Ke konci mi chyběl podrobný popis trestu vykonaný nad Eve jejím manželem.
Už dlouho ve mně kniha nevyvolala tak prudké emoce jako se mi stalo u této knihy.

Ječmínek
19.01.2017 3 z 5

Je to taková sága rodu Blackwelů. Začíná drsným dobrodružstvím prvního člena rodu, který založil v JAR společnost, a pak už sledujeme celý dlouhý život jeho dcery Kate a jejích potomků. Kate dělá vše pro rozkvět společnosti a neváhá intrikovat i ve vlastní rodině. Na konci už je to spíš akční překombinovaná a naivní detektivka s naprosto podobnými dvojčaty. Souhlasím s Terry11 s tou uspěchaností - na začátku stránky je to takhle a během 2 řádků dojde k totálnímu zvratu a nebo jsme o pár let dál. Sidney Sheldon nebude autorem pro mě.

hana4834
10.01.2017 4 z 5

naprosto strhující kniha

ErikaKej
14.11.2016 5 z 5

Sheldon je majster -perfektna kniha! Myslím že asi najlepšia Sheldonova kniha, hoci każdá je výborná. Kate je brutálna a fascinujúca postava, na mnohých miestach som mala skutočne husiu kožu.

Terry11
30.01.2016 4 z 5

"Neměl v úmyslu se s touto ženou ještě někdy setkat. Bylo v ní cosi, co ho děsilo - snad zlo. Byla právě to, čemu Američané říkají "špatná zpráva" a neměl v úmyslu zážitek zopakovat."

Eve byla tak nevýslovně zlá, že jsem ji hned zařadila do nereálných postav a dál se jí nezabývala. Daleko horší postavou pro mne byla Kate. Ta byla takovou esencí manipulativních schopností, že z toho mám husí kůži. Ano, kniha se opravdu čte jedním dechem, ale něco mi tam vadí. Snad taková uspěchanost, nerozvedení a kvapné opouštění určitých témat. Poslední část už jsem spíš vnímala jako filmový scénář. Rychlé prostřihy, sporé dialogy. A taky jsem si našla, kdo je to Zubin Mehta, a začala se o Roberta bát.