Mistr Vyšebrodského cyklu

Mistr Vyšebrodského cyklu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115032/bmid_mistr-vysebrodskeho-cyklu-115032.jpg 5 6 1

Reprezentativní publikace o cyklu gotických deskových maleb Mistra Vyšebrodského oltáře z doby před r. 1350.

Přidat komentář

xulij01
28.04.2023 5 z 5

Rozměrnější publikace, šířka cca 23,5 cm a výška 31 cm. Primárně se věnuje Vyšebrodskému cyklu, který je tvořen devíti deskovými obrazy patřícími k nejvýznamnějším památkám evropské gotické malby. Na obrazech jsou scény z christologického cyklu - radostné události ze života Krista (Zvěstování, Narození, Klanění tří králů), v prostřední linii se nacházejí pašijové výjevy (Kristus na hoře Olivetské, Ukřižování, Oplakávání) a v horní linii jsou to výjevy mystické (Zmrtvýchvstání, Nanebevstoupení, Seslání Ducha svatého).

Textová část (včetně uvedené literatury) končí na straně 88. Autor detailně rozebírá jednotlivé obrazy cyklu a porovnává je s jinými (například hledá zdroj inspirace malíře a naopak poukazuje, kdo se inspiroval Vyšebrodským cyklem). Zkoumá kompozici, použité barvy, gesta. Zabývá se i dalšími díly autora a zároveň rozebírá, které obrazy z cyklu lze jednoznačně připsat malíři a na kterých pracovali převážně umělci dílny. Po textové části (i v ní najdeme pár obrazů) následuje bohatá obrazová část. Na první stránce je vždy zobrazen daný deskový obraz coby celek, bohužel se jedná o černobílou fotku. Na dalších stránkách jsou pak již kvalitní barevné fotografie jednotlivých detailů daného obrazu (na levé vidíme malou černobílou fotku celého obrazu s vyznačeným místem detailu a na pravé pak detail). Nanebevstoupení Krista je pouze černobílé a detaily jsou zcela vynechány.