Mistr klamu

Mistr klamu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41780/bmid_mistr-klamu-c5q-41780.png 4 319 37

Sam McCready je šéfem oddělení britské tajné služby SIS, které má na starosti klamání protivníka, dezinformace a psychologické operace. V devadesátých letech se však svět rychle mění. Sovětský svaz se rozpadl, z mapy Berlína zmizela proslulá zeď, takže nyní bude možné omezit i rozsah činnosti SIS. Jako první by měl odejít právě McCready. McCreadyho zástupce líčí šéfům SIS čtyři nejúspěšnější akce svého nadřízeného a v roli obhájce se tak snaží nejužší vedení agentury přesvědčit o jeho profesních zásluhách. Mistr klamu, hazardní hráč McCready, prošel všemi fázemi studené války. Jako agent v terénu přelézal drátěné překážky mezi NDR a NSR, hrál hlavní roli v rafinované zpravodajské hře mezi sovětskou KGB a americkou CIA, jako hrdina se utkal s teroristy IRA, kteří se pokusili získat od libyjské tajné služby zásilku výbušnin a zbraní. Byl nucen vzdát se exotické dovolené v tropech a odjet na britské závislé území v Karibiku, kde začal boj, v němž se střetává hrubá síla a zastrašování s McCreadyho vychytralostí... Souboje na neviditelné frontě, jež vyžadují pevné nervy, rozhodnost, umění kombinace a odvahu riskovat, popisuje Frederick Forsyth brilantním vypravěčským stylem, v němž spojil znalost prostředí se strhujícím dějovým napětím... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub , Ikar (ČR)
Originální název:

The Deceiver , 1991


více info...

Přidat komentář

borsalino_csfd
25.12.2023 5 z 5

Moc vydařené, nejvíce mě oslovila druhá povídka KGB, kdy byli nakonec podezřelí skoro všichni a rozmotat to, bylo mistrovské. Ale i ostatní povídky byly výborné, včetně závěru. Lituji snad jen toho, že jsem knihu objevil až letos.

JanusRay
14.06.2023

O ději a struktuře knih bylo již vše napsáno tak jen osobní dojem. V 70. a 80. vycházely v brožovaném vydání v edici Magnet podobné novelky, kdy byla tehdejší ČSSR popisována jako rejdiště západních agentů pátrajících po státních tajemstvích, provádějících podvratnou činnost a mnohdy se neštítících ani vraždy. Proti nim bojovali stateční příslušníci SNB. Sešitky byly nejspíš dotované, prodávali se v Trafice a stály 5,- Kčs. Úroveň příběhů byla kolísavá. Forsyth přináší v prvních dvou příbězích pohled na totéž z druhé strany. Bohužel se nevyhnul klišé tohoto žánru, kdy je protivník hrdiny vylíčen jako totální blbec. Ve třetím příběhu hrdina bojuje proti teroristům z IRA. Opět s pohledu královně oddaného Brita, aniž by autor vzal v potaz historii Irsko-anglického konfliktu, kdy Irové byli v minulosti systematicky likvidováni anglickými okupanty a Severní Irsko se stalo stálým neuralgickým bodem kterého se Británie odmítá vzdát. Pro mě nejzáživnější a snad nejlepší je příběh poslední. Autor ukázal na fakt jakou moc mají informace a jak tupá je státní byrokracie. Ukázal a vcelku velmi čerstvé události to potvrdily, že i gauner s dobrou propagandou může svobodně a demokraticky uspět. K naší škodě se tu neobjevil žádný Sam aby celou tu šaškárnu rozkryl.


heavy66
22.01.2023 5 z 5

Píše se rok 1991, sovětský blok se rozpadl, studená válka skončila vítězstvím Západu, a Sam McCready, vedoucí oddělení dezinformací britské tajné služby, je vedením nucen k odchodu do penze. V interním slyšení se probírají jeho nejznámější případy, díky kterým se stal zpravodajskou legendou.
Nemůžu se rozhodnout, který příběh je nejlepší! Ten o nervózním agentovi v NDR, nebo o přeběhlíkovi z KGB? Komplikovaná záležitost s IRA, anebo kauza temných stínů v karibském ráji? Ať si každý udělá vlastní úsudek, každopádně Sam je pašák a v dnešní složité době by se tajné službě hodil!

georginaa
26.01.2022 5 z 5

Je neuvěřitelné, co se může dít za okny, kam normální člověk ani nedohlédne. Jako z jiného světa, kde tajné služby jsou všude kolem nás, akorát mi je nevidíme. Jsou vycvičení k neviditelnosti a to mě fascinuje. Perfektně napsané příběhy, které čtenáře doslova pohltí a chtě nechtě, je mu líto, když taková kniha skončí.

Alinke
18.08.2021 5 z 5

kniha mě úplně dostala. Patří mezi moje nejoblíbenější a vůbec by mě nenapadlo, že tento spisovatel bude patřit mezi moje favority, ráda totiž čtu žánry typu D. Steelová apod., Jeho styl popisu děje, příprava terénu pro psaní knihy, vše ověřené fakty, prostě Velký pan Spisovatel !!

mgeisselreiter
03.06.2021 4 z 5

Kniha 4 v 1. Forsyrh přináší 4 nezávislé příběhy umně spojené do kompaktního celku. První tři jsou typické špionážní, velmi dobré a zajímavé. Poslední je taková perlička, kde autor velmi mile překvapil. Napsal totiž zdařilou parodii na detektivky. 75% v závěru přechází k 80% a ukončení není nijak překvapivé, přesto jde o skvělou tečku za výbornou knihou. 3. 6. 2021.

jan7760
19.05.2021 5 z 5

Forsyth ma nesklamal, je to majster svojho remesla. Sice nie som velky fanusik poviedok, ale tu mi to vobec nevadilo.

čef
22.11.2020 5 z 5

Špičkový špionážní román, moc lepších už není. Čtyři špionážní příběhy ze 70. a 80. let minulého století plné klamu a intrik nám jasně ukazují, jaké to je tvrdé žít a přežít v tomto tajném světě. Postava mistra klamu je opravdu hrdinná, bojuje nejen, aby přežil, ale nasazuje život - za co vlastně? To už si vykoumejte sami, neprohloupíte.

mi-380
13.10.2020 5 z 5

V tomhle je Frederick Forsyth mistr. Konec osmdesátých let, tajní agenti, dvojití agenti, spící agenti, defektoři, političtí dobrodruzi, skutečné historické postavy. Pro jejich nevyzpytatelné přesuny se dá úspěšně použít zprofanované přirovnání – šachy, tady to opravdu sedí. Jen mezi tradičními bílými a rudými (Američané versus Rusové) s nimi hrají další hru vysoké úrovně Britové. Jejich hlavní mistr klamu, s koncem studené války už skoro odepisovaný Sam McCready, zde ve čtyřech akcích dokazuje, že práce zpravodajců jen tak rychle neskončí:
1. Pýcha a obrovský předsudek – záchrana britského agenta v NDR.
2. Věno – útěk ruského důstojníka KGB do USA.
3. Oběť války – libyjská a československá podpora IRA.
4. Trocha sluníčka – političtí gangsteři řádí v karibském ráji.

Všechny příběhy jsou napínavé, chytré, uvěřitelné a poučné.
95 % (zatím 253 hodnocení s průměrem 87 %).

„Zjistili jsme, že někteří Východoevropané dokáží kdykoli oklamat polygraf. Američané v tom příliš nevynikají, protože jsou vychováváni k tomu, aby říkali pravdu, a když lžou, jde to snadno poznat. Zjistili jsme ale, že mnoho Evropanů… dokáže na polygrafu obstát vcelku snadno… Mezi jedinci obývajícími tyto oblasti se občas najdou takoví, kteří po celý život o tom či onom lhali, a tak se v tom zdokonalili, že testem na detektoru lži projdou.“
Roth si odfrkl a strčil mu papírek zpátky. „To napsal nějaký připosraný vědátor, co jaktěživ nebyl v Langley, ne?“
„Abych byl zcela přesný,“ oznámil McCready mile, „řekl to před dvěma lety Richard Helms.“
Richard Helms byl legendárním ředitelem CIA. Roth se zatvářil otřeseně. McCready vstal…

Rihatama
08.08.2020 5 z 5

Forsyth je sázka na jistotu. Ano, Forsythovo psaní má spoustu much.. Ano, Forsyth je beznadějný amerikanofil. A ano, Forsythovy postavy postrádají hloubku. On to totiž není Stephen King a o psychologii postav v jeho románech nejde ani ve třetím plánu. Jeho svět špionů, politiky, tajných služeb a spiknutí je přesto hodně zajímavý, věrohodný a napěchovaný informacemi ze skutečného světa zpravodajských služeb a postavy jsou všechno, jen ne černobílé. Forsyth mě nezklamal ani tentokrát. Případy Sama McCreadyho, mistra klamu, mě držely v napětí a Forsyth měl mou plnou případ za případem - KGB, CIA, SIS... a krtci, Malta, Tripolis, Kypr. Nebo Slunečné ostrovy. U posledního případu jsem vyloženě bavila. Nerealistické? Možná. Možná taky ne. Vždyť v 80. letech si člověk mohl v letadle zapálit cigaretu nebo si na palubu vzít kindžál a taky se tomu nikdo nedivil. Prostě stačilo odhlédnout od některých méně podstatných, tak trochu nesedících či nelogických detailů a zkratek, ponořit si do literárního díla (ne přísné faktografie) a očekávaný čtenářský zážitek mě nemohl minout.

vodovodnice
05.05.2020 4 z 5

Knížka byla velmi zajímavá. Knihu na špionážní téma jsem četla poprvé a i styl psaní byl velmi příjemný.
Knížka je objemnější a u takových mám vždycky strach, jestli se jimi vůbec prokoušu. Protože mne vždycky štve, když dostanu nějakou knihu a z nějakého důvodu ji nedočtu (že je tak hrozně napsaná, nezajímavá...). Což se tady na štěstí nestalo.
Zařadila bych ji mezi takové odpočinkové knihy.
Ale velmi příjemně se četla.

B4LU
16.12.2019 4 z 5

Jedno z (pro mě) méně oblíbených Forsythových děl - nejde o ucelený román s velkolepou pointou, ale "jen" čtyři případy šéfa britské rozvědky McCreadyho. Jeho očima zde nahlédneme do světa špionáže, lstí a klamu, a ač je tento náhled dosti působivý, není až tak úderný jako autorovy jiné knihy.
Je to dobrá kniha, ale Forsyth má i lepší, to je celé.

zdenaR
13.06.2019 5 z 5

Čtyři akce, čtyři příběhy spojené se Samem vtáhnou do děje a nepustí.
Čtivé, napínavé, napsané skvělým vypravěčským stylem s dobrou znalostí prostředí.
Autor nezklame :-)))

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

pavka88
11.02.2019 5 z 5

Dobře psané se znalostí problematiky. Napínavé, jedna z nejlepších.

tlllk
07.06.2018 3 z 5

moja ďalšia FF po dlhšom čase. Neviem či je to tým, ale táto kniha mi prišla menej vyvážená. Neomylný americký 007 a k tomu banda neschopných komunistických agentov....

CharlesWard
20.01.2018 3 z 5

První dvě povídky byly vynikající. Knihu bohužel doplňují ještě další 2, naprosto průměrné. A onen metapříběh je v knize naprosto zbytečný.

animovanej medv
17.01.2018 5 z 5

Je to krásná kniha rozdělená do 4 příběhů, z nichž každý je jiný, každý je svým způsobem jedinečný a každý stojí za to, si přečíst.

nai.ivka
14.09.2017 3 z 5

Nevtáhla mě tolik jako jiné knížky autora.

hnusák
17.07.2017 4 z 5

Ačkoli nečtu knihy rozkouskované do povídek ( a zde to v podstatě tak je ), udělal jsem výjimku. V prvé řadě za to mohl autor a za druhé jsem momentálně neměl nic lepšího na čtení :-). Ale nelitoval jsem, až na poslední Samův příběh, ten mne opravdu trochu nezapadal do konceptu.

Štítky knihy

špionážní zápletka

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti

Kniha Mistr klamu je v

Právě čtených2x
Přečtených524x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených29x
Knihotéce203x
Chystám se číst47x
Chci si koupit4x